Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

8 идеи за хармонизиране с пролетните енергии

Статия от Ани Стойчева за специалния брой на тема “Пробуждане” на списание OM Yoga & Lifestyle от април / май 2019

Всичко се пробужда. Пролетта е отново тук. Сезонът, в който всичко оживява с нови сили. Дните стават все по-дълги, въздухът все по-свеж и усмивките все по-често озаряват лицата ни. С пролетта идват тревата, цветята и вкусните сезонни храни. Цветът е зелен – цвят на живота, обновлението, природата и енергията. Събуждаме се от зимния си сън, за да засадим семената на намеренията за годината.

Баланс
Пролетното равноденствие отбелязва един от ключовите моменти в годината, когато се изравняват енергиите на светлината и тъмнината, на мъжкото и женското начало. Светлината взима превес над тъмнината, осигурявайки плодородие на земята и животните, обновление и растеж. Оттук насетне до лятното слънцестоене дните нарастват успоредно със силата и топлината, а нощите намаляват.

В китайската култура този преход много добре описва концепцията за ин и ян. Хармонията и балансът се постигат чрез вечно преливащите се противоположни енергии на деня и нощта, небето и земята. Те създават динамичен поток, който непрекъснато балансира в една хармонична игра. В природата това се случва и със сезоните. Студът на зимата (ин сезон) се поддава на топлината на пролетта, за да премине в пълната сила на лятото (ян сезон), а след това постепенно се охлажда и отново се връща зимата.

В природата всичко се случва толкова естествено и хармонично. За нас също е важно да положим съзнателни усилия, за да бъдем в хармония с настъпващите промени. Нашето тяло, ум и дух ще ни се отблагодарят.

Да свалим зимното палто
Качеството, което свързваме с пролетта, е пробуждането. Като част от годишния цикъл на природата тя предизвиква силно желание в нас за обновяване; мотивира ни да хвърлим всичко ненужно и да започнем наново. Всяко пробуждане е покана за пролетта в живота ни.

Това време е чудесна възможност за творчески изяви. В личен и духовен план пролетта е сезон на трансформация. Тя е преходът от вглъбеността на ин енергиите към външната ян изява. Ако зимата притежава интровертни характеристики, то пролетта е мостът, който отвежда при екстровертната природа на лятото. Период за преоткриване на нови измерения в себе си и в заобикалящия ни свят, за повече активност и общуване. Както сваляме дебелите пластове дрехи от тялото си, пролетта е благоприятно време и да се освободим от тежките слоеве на емоциите, които вече не ни служат. За да продължим напред с лекота.

Тялото
На физическо ниво обновлението включва усещане за свежест, енергичност и младост. Това е времето, в което оставяме зад себе си тежестта на зимните храни, за да прегърнем свежестта и светлината на пролетните. Неслучайно повечето от нас правят пречистващи процедури именно през пролетта. Както правим пролетно почистване на дома си, така е добре да се погрижим и за нашето тяло. Например можем да спрем стимулантите като кафе и алкохол. В този период е по-лесно да спазваме режим, тъй като получаваме енергия от природата.

Органите, свързани с пролетта, са черният дроб и жлъчката. Точно както се пробужда минзухарът, така се събужда и нашият черен дроб. Той е отговорен за добре протичащата енергия, която китайците наричат чи. Ако черният дроб е небалансиран, тялото ни също се чувства небалансирано с настъпването на пролетта. То винаги дава сигнали какво се случва вътре в нас.

Черният дроб е отговорен за поддържането на плавния поток на чи и кръвта. Той също така помага на нашите емоции да се движат гладко, така че промените в настроението, гневът и лошите настроения могат да бъдат свързани с дисбаланс на чи в черния дроб. Други симптоми са главоболие в горната част на главата, високо кръвно налягане, проблеми със сухожилията и проблеми с очите, като замъглено зрение, сухи или сърбящи очи, промяна в зрението. Тъй като черният дроб има тясна връзка със стомаха, могат да се появят проблеми като лошо храносмилане и подуване на корема.

Този период също така е възможност да се погрижим за храносмилателната система, включвайки в менюто си даровете, които природата предоставя по това време на годината. Изобилието от растителна храна подхранва добрите бактерии в нас и дава повече енергия. Важно е зеленият цвят, който радва очите ни през този сезон, да присъства и в нашата чиния.

След дългата и студена зима тялото има нужда и от слънчева енергия. Затова е добре да оставим връхните дрехи и да постоим навън, за да си набавим от най-слънчевия витамин Д.

Зимата и ранната пролет са капха сезони. Времето е студено и влажно. Според Аюрведа, за да се насладим на здравословна пролет, трябва да разберем капха доша и да я балансираме. От трите доши – вата, пита и капха – тя е тази, която дарява тялото ни със земно-воднисти качества. Осигурява смазване на ставите, както и слуз за защита на чувствителните тъкани на синусите, белите дробове и стомаха; определя също размера, силата и гъвкавостта на мускулите. Когато капха е в равновесие, ние се чувстваме силни, здрави и стабилни. Когато е извън баланс, много вероятно е да сме сънливи, психически нестабилни или дори депресирани. Също така може да усещаме излишна слуз в тялото ни, както и задържане на вода или тежест в крайниците.

Много важно е да се балансираме капха именно през пролетта, защото тя има склонност да се натрупва през зимата и предизвиква неразположения. Тъй като зимата е много студена и влажна, тялото ни отразява тези капха характеристики. Склонни сме да ядем и да спим повече, което води до “зимното палто” на изолацията. Постепенно трябва да премахнем излишната капха или рискуваме да станем уязвими към сезонните алергии, пролетната умора и лошото настроение.

Който гледа навън, сънува; който гледа навътре, се пробужда.
– Карл Юнг

Опитайте някои от тези 8 идеи за хармонизиране с пролетните енергии. Изберете тези, от които имате най-силна нужда, а през останалото време просто се насладете на красотата на пролетта. Самото съзерцаване на променящата се природа влияе положително. Просто наблюдавайте, будни! Добре е да създадем повече положително пространство или сукха в живота си. В крайна сметка то ще увеличи потока прана, който ще разпали огъня агни; така ще изгорим излишната капха и ама от нашите тела, за да се почувстваме по-здрави и по-леки.

Ритуали за хармонизиране с пролетните енергии

  1. Това е чудесно време за нова крия или медитация. Добре е предварително да помислим за намеренията, които бихме “засадили ” по време на медитацията. Какво искаме да събудим тази пролет? “Засаждайки ” семената си, не бива да забравяме, че те трябва да се поливат редовно (да практикуваме личната си садхана ежедневно), за да им позволим да растат.
  2. Движение. Разходката е не само приятна, но и необходима. По този начин балансираме и капха влиянието. Започнете нов спорт, йога или това, което ви кара да се чувствате най-добре.
  3. Включете в менюто си подправки като джинджифил, карамфил, пипер, кардамон, куркума. Опитайте чай от женско биле.
  4. Намалете или спрете силните стимуланти като кафе и захар.
  5. Добавете в менюто си сезонни храни, които балансират чи енергията на черния дроб и се грижат за добрите бактерии. Коприва, глухарче, маруля, рукола, левурда, магданоз, зелен лук, аспержи са само част от изобилието, което можем да открием на пазара през пролетта. Артишокът е нетипичен за нашите географски ширини, но също е сезонна храна с отлично пребиотично действие. Опитайте да консумирате по една чаша прясно изцеден сок от целина всеки ден.
  6. Изчистете всичко ненужно не само от дома, но и от мислите и чувствата си.
  7. Събудете силата в себе си и направете нещо ново, което винаги сте искали, но не сте се осмелявали.
  8. Носете лек шал от естествена материя. Пролетта е преходен сезон и особено в началото тя е влажна и ветровита. Както е добре да включваме сгряващи храни в менюто си, наред със суровите свежи зеленчуци, така и облеклото ни може да е леко, но е добре да се предпазваме от променливото време.

Текст: Ани Стойчева, сертифициран health coach към Института за интегративна нутриционистика в САЩ. Откриваме я на www.statera.life и във Facebook и Instagram на @statera.life


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram