Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Садгуру за навиците и кармата

Защо трябва да премахнете старите си навици – темата на статия от Садгуру, подготвена специално за българското издание на OM Yoga & Lifestyle и www.omyoga.bg

Нека погледнем на това от различна гледна точка. По принцип eдин навик се изгражда, защото внася определена лекота – прави определени части от живота ви автоматични. Не е нужно да обмисляте или да се съобразявате с нищо. Просто го правите.

По природа, като част от защитния механизъм на човека, той изгражда няколко навика, защото за разлика от някои животни, много от характерните черти за нас не са фиксирани. При животните повечето от характерните за тях черти са фиксирани. Забелязвате малка разлика между едно куче и друго, между една котка и друга. Те имат своята индивидуална личност, но повечето от чертите им са фиксирани. При нас изключително малко е фиксирано. При човека почти всичко е широко отворено. Поради тази причина като дете се опитвате да изградите модели на защита в себе си по свой собствен начин.

Отърсване от моделите
Всяко дете създава определени навици в името на оцеляването. Това е инстинктът за оцеляване. С тези модели на поведение то може да функционира с известна лекота. Това е от голямо значение за едно дете. Децата обикновено се отърсват от тези модели на поведение, докато растат, в зависимост от това на какво са изложени и нивото на осъзнаване, което се създaва около тях. Хората се променят или чрез опит, или чрез обучение. Хората се променят толкова драстично – заминават за три години и се връщат, и родителите вече не могат да познаят децата си. Всичко в тях се е променило поради различното естество на това, на което сa били изложени.

Ако човек поеме по духовен път, всички негови навици ще отпаднат, защото няма такова нещо като добри навици и лоши навици.

Онези, които са уплашени и непрестанно погълнати от инстинктa за самосъхранение, са тези, които не могат лесно да се откажат от старите си навици. Онези, които търсят вълнение, живот, приключение – те ще се отърсят от старите си навици много лесно, защото постоянно променят живота си по необходимия начин за ситуацията, в която се намират в момента. Преди всичко, ако човек поеме по духовен път, всички негови навици ще отпаднат, защото нямa такова нещо като добри навици и лоши навици. Всички навици са лоши. Те биха могли да служат като инструменти за оцеляване в определен етап от живота ви, но след като пораснете, не трябва да имате никакъв навик, добър или лош, защото навик означава, че се учите да водите живота си несъзнателно. Може да изглежда безопасно, но чрез това вие се отказвате от живота по много начини.

Навици и карма
Духовността е основният инструмент за разрушаване на всички несъзнателни модели, които имаме в себе си. Това, което наричаме карма, също е точно това. Карма означава, че вие несъзнателно създавате модели в себе си, свързани не само с поведението, но и с това по какъв начин ви се случва животът. Ако хората разгледат живота си, самия начин, по който се случват ситуации, как се появяват възможности, как те срещат хора, всичко това се случва по определени модели. Това е така просто заради видa на кармичните модели, които вие сте създали.

Навикът е малка проява на кармичния модел. Приемате определена информация и възпроизвеждате определен модел от нея. Той се превръща във вашия навик. Духовен процес означава, че не искате нищо да се случва несъзнателно във вас. Да водите живота си несъзнателно не е интелигентен начин на живот. Дали сте прихванали навика в люлката или в утробата на майка си, или дори преди това, няма никакво значение. Ако искате еволюция, ако искате освобождение или “мукти”, вие трябва да разрушите всичките ваши модели – не добрите, не лошите, а всичките. Няма нужда да чакате смъртта. И чрез нея не може да разрушите всичките модели.

Дори да ви погребат, дори да изгорят тялото ви, моделите ви няма да се разрушат. Това представлява кармата. Тя е отвъд тези неща, защото вие не разрушавате тези модели, когато губите тялото си. Така че изключително важно е, когато сте живи и будни, да се стремите да отидете отвъд тези модели.

Унищожете моделите и водете живота си съзнателно. Например, аз говоря сега – мога да говоря автоматично или съзнателно. В това е голямата разлика. Няма значение дали седя и клюкарствам, пак 10 хиляди човека искат да слушат, защото всяка дума е произнесена съзнателно, а не автоматично. Няма нищо автоматично в това. Каквото и да е съдържанието на това, което казвам, хората искат да слушат, защото всяка дума излиза съзнателно, а това притежава сила. Ако всеки път вдишвате и издишвате съзнателно, изведнъж дъхът ви притежава друг вид сила. Ако всяко движение от живота ви стане съзнателно, тогава всяко едно движение притежава огромна сила. Ако искате да знаете силата на живота, трябва да го живеете съзнателно, в противен случай той не съществува за вас.

___________________

Садгуру е йогин, мистик, визионер и автор на бестселъри, според класацията на New York Times. Обявен за една от 50-те най-влиятелни личности в Индия, Садгуру докосва живота на милиони хора по света чрез разработените от него програми за вътрешна трансформация. Подходът му не се придържа към никоя система от вярвания, а предлага мощни и доказани методи за себепреобразяване.

През 2022 г. Садгуру постави началото на ново, крайно наложително, всеобщо движение, наречено “Съзнателна планета – Спасете почвата” – глобално гражданско движение, което да вдъхнови за осъзнат подход към спасяването на нашата почва и планета. Преди всичко то е всеобщо движение на хората. Неговата цел е да мобилизира подкрепата на над 3,5 милиарда души (над 60% от световното население с право на глас), така че екологичните въпроси да станат изборен приоритет за правителствата в цял свят.

Движението “Спасете почвата” има за цел да насърчи и подкрепи правителствата при формулирането на политики, които касаят здравето на почвата в тяхната страна и биха направили земеделската дейност по-щадяща, за да се спре и обърне процесът на деградация на почвата в световен мащаб. Основната препоръка на движението е правителствата да приемат законодателни мерки, които да налагат минимално органично съдържание от 3-6% във всички земеделски земи във всяка страна. Сред хората, заявили подкрепа за възстановяване на връзката на човечеството с почвата, са световни лидери, влиятелни личности, артисти, експерти в областта, земеделски производители, духовни водачи, представители на неправителствени организации.

Научете повече: savesoil.org
За запитвания: media.eu@consciousplanet.org

___________________

Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram