Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

10 стъпки към промяна с йога

Всеки, който практикува йога, наблюдава процеса на промяна не само на физическо, но и на ментално ниво. Обикновено заради здравословен проблем решаваме да се обърнем към йога, без в началото да сме наясно какво точно предстои. Пристъпваме към постелката объркани, дори изплашени от неизвестното – какъв стил да изберем, можем ли да се доверим на преподавателя пред нас. Има ли смисъл да продължаваме, след като дори не докосваме пръстите на краката си, а първата чатуранга изглежда почти невъзможна. От дистанцията на времето наблюдаваме промените, които сами сме избрали за себе си.

1. Време
За да развием гъвкавост на тялото, е необходимо много време, и по-малко – за сила. Фрустриращо е да признаем, че все още не успяваме да навлезем в дадена поза, въпреки че практикуваме вече две години три пъти седмично. Това е процес, който изисква търпение, постоянство и доверие.

2. Всеки е на различно ниво
Всеки от нас има своите индивидуални възможности. Някои от по-гъвкавите хора са спортували гимнастика в детството си например, а за други гъвкавостта е по рождение. Не се сравнявайте с останалите в залата, всеки следва своя път и е на различно ниво в практиката. Вместо да се обезсърчавате, вдъхновявайте се от напредналите в йога, можете дори да поискате препоръка или съвет от тях.

3. Постоянство
Постоянството е единственият ключ да се развиваме в позите и да се свързваме с новите усещания в тялото. Върнете се назад, вижте себе си преди три години и си благодарете. Развивайте своята лична практика със заряд и вдъхновение.

4. Увереност
Ставаме все по-силни и издръжливи с всяко следващо изпълнение на пози като воин, чатуранга, гарван и т.н. Не просто физически, но най-вече ментално. Спомнете си как се чувствахте, когато най-сетне успяхте да направите предизвикателна за вас асана. Тези малки триумфи на постелката са част от по-голямата картина – те са самоуважението и доверието в себе си. Продължавайте да практикувате с отдаденост.

5. По малко и често
Не е нужно всеки ден да отделяте по един час за йога практика. Дори десет минути са достатъчни, за да поддържате сила и гъвкавост. Тялото се развива и укрепва с постоянство на движенията. По-малкото е повече!

6. Лична практика
Йога класовете са прекрасен начин да учим, изследваме и опитваме нови пози. Личната практика обаче дава дълбок нюанс на отношението към йога и към себе си.

7. Твоят стил
Има толкова разнообразни йога стилове днес, че понякога се объркваме накъде да се насочим. Ин йога, виняса, пауър, динамична, хатха, ащанга, кундалини, Айенгар и още много други. Можете да опитате различни стилове и така да изберете вашия.

8. Учителят
Да намерите истински йога учител е подарък, той ще зарежда с вдъхновение дълго време занапред. Важно е да откриете преподавателя, който наистина вижда вас, дава насоки за позите според вашето тяло, разбира ви. Ако редувате класове с различни учители, ще научите много от всеки. Само че ще ви липсва нещо много съществено – разбирането и връзката.

9. Бъди мил със себе си
Оставете настрана оценките, страха, отрицателния монолог за вашето тяло. Слушайте го, следвайте своя вътрешен глас и бъдете мили със себе си. Вашето тяло е вашият храм. Грижете се за него и то ще се погрижи за вас.

10. Научи се да пускаш
Йога има пристрастяващ ефект понякога. Особено сред изобилието от постове в социалните медии, където всички са много гъвкави и перфектно изпълняват предизвикателни пози с невероятните си тела. Не забравяйте обаче защо започнахте да практикувате йога. Откажете се да търсите непременно резултат и просто се наслаждавайте на пътешествието!


➡ Можете да се погрижите за личната си йога практика, практикувайки разнообразни стилове с 20 утвърдени български преподаватели с видео класовете на www.omyoga.bg

Възможностите за абонамент разгледайте ТУК


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle.

ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram