Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Санкалпа за промяна

Статия от Нели Леви – Майтрей за специалния брой на тема “Време за промяна” на списание OM Yoga & Lifestyle

Има множество проведени изследвания в целия свят, които показват, че човек не осъзнава 90% от това, което прави, казва, мисли или чувства. Това означава, че губим 90% от времето си през деня да действаме, говорим и мислим, като почти не осъзнаваме какво чувстваме. Как тогава искаме да се променим или да получим определени неща?

Почти всеки, който се обръща към йога, ще признае, че се опитва да промени или постигне нещо, но не всеки е наясно какво точно е това. Всяка промяна предполага нещо ново и непознато, а това предизвиква неяснота и несигурност, които често водят до вътрешна съпротива. Нужен е кураж да погледнем честно живота си, да открием това, което не върви или ни пречи и да го променим.

Първата стъпка е да разпознаем къде се намираме сега и какво е важно за нас. Независимо дали искаме да променим навик или цялата си личност, промяната трябва да е в съзвучие с нашата природа и да идва отвътре, а не да е продукт на случайно желание.

Това означава да погледнем навътре и да разпознаем, намалим или елиминираме онова отрицателно качество, което ни възпира за по-съществени промени. Ако то може да бъде успешно управлявано, тогава ние сме в състояние да разпознаем положителната промяна за себе си. Тя може да подобри качеството на нашия живот и начина, по който се държим със семейството, приятелите и обществото.

За да се случи промяната, са нужни целенасочени действия и осъзнато намерение – санкалпа.

Санкалпата е кратко и положително изречение, ясно утвърждение или намерение да постигнете нещо, да направите нещо или това, което искате да бъдете.
Тя има две основни цели: 1. Да премахне ограниченията на ума, които ни карат да мислим и действаме по определен начин, и да станем по-отворени и креативни. 2. Да ни осигури позитивна цел в живота. Това утвърждение се повтаря отново и отново в повишено състояние на чувствителност и възприемане както по време на йога нидра, така и при практикуване на пратяхара и дхарана техники.

Практиктикуването на санкалпа в йога и в живота ни позволява да отделим време за обмисляне и настройка за това, което наистина искаме, това, което ще ни донесе дълбоко удовлетворение и доволство. Тя е фундаментална практика, защото осигурява основа за всичко останало. За да постигнем удовлетвореност и доволство, които са определящи за нашето здраве, трябва да сме наясно с главната си цел, нашата дхарма, истинската си същност и това, което искаме да постигнем в живота. Ние всички имаме санкалпа, дори и да не сме наясно с това.

Формулиране на санкалпа
Има няколко нива. Всички имаме една основна санкалпа – това е коренното желание или коренната санкалпа на нашето същество. Човешкият ум действа главно върху желанието като мотивираща сила, която се активизира, за да отговори на потребностите на нашето съществуване.

В здравия ум всичките ни желания са свързани с нашето основно желание. Всички те често са опит на подсъзнанието да ни върне към фундаменталния, първичен порив, който ни мотивира като индивиди и може да бъде различен за всеки. Определянето на това първично желание изисква да намерим истината за собственото си същество. Има различни форми – може да бъде просветление, сила, любов, знание и много други.

Формулирането на санкалпа не е лесно. Една санкалпа, която наистина ни пасва, отнема време. Някои хора обичат да добавят заедно няколко неща в едно изречение като здраве, любов, успех, приятели и други. Този тип санкалпа обаче може да създаде повече объркване. Най-важното при формулирането е да я опростите. Колкото по-просто е изречението, толкова повече е в хармония с истината за това, което търсим.

Когато сме изправени пред заболяване, е по-лесно да намерим санкалпа, като например “Аз съм здрав” или “Ще стана по-здрав”. За да бъде постигната тази цел, се изисква да започнете да правите нещо за здравето си в момента. Това важи за всяка санкалпа – тя трябва да дава същото нещо, което искате да получите от нея.

От огромно значение е, когато отправяте вашето намерение, да знаете, че ще дадете и вие толкова, колкото и получавате. Ако искате да сте здрави, трябва да се грижите за здравето си на физическо, емоционално и ментално ниво. Само здравословна диета и движение не са достатъчни. Ако искате да сте успешни в работата си, то трябва да работите по най-добрия начин, на който сте способни, без привързаност към резултата и с пълна отдаденост.

В крайна сметка добрата санкалпа ще ни върне към основната ни цел и ако я постигнем, ще получим едновременно всичко останало. По пътя към тази първоначална цел обаче може да правим мини санкалпи, които да се използват ежедневно или за определен период.

Освен точното формулиране, често се появява въпросът дали да се използва сегашно или бъдеще време. Тук няма правилно или грешно – каквото работи най-добре за вас. По-важно е да подчертаете силата на волята, а не времето на действие. Когато дефинирате санкалпа и използвате бъдеще време, това означава, че ще направите нещо, използвайки цялата си воля и ще го завършите. Ангажирате силата на волята си и изразявайки мнението си, ще го направите.

Посяване на намерение
Санкалпата ни напомня, че ръководим собствения си живот, колкото е възможно повече в едно с дхармата ни и според по-висша цел.

Силата й се проявява, когато се настроим на честотата на своите желания, това, което наистина искаме да постигнем. Когато възникнат объркване и съмнения, те подкопават процеса. Трябва да има съответствие във формулирането на санкалпата между това, което искаме да постигнем, и начина, по който се чувстваме, за да избегнем конфликт.

Промяна
Счита се, че тя не трябва да се променя, докато не се сбъдне или осъзнае, но много често не знаем какво всъщност искаме и следователно в истинския смисъл е трудно да се открие точната санкалпа. Така че, ако в момента работите с желание да се освободите от неприятен навик и успеете, то очевидно след постигане на този резултат санкалпата ви ще се промени. Всъщност това е преход от една стъпка към следваща и можете да дефинирате новата с още по-висока решимост.

Можете да смените своята санкалпа някъде по пътя, когато се наложи, но имайте усещане за истинска убеденост. Животът ни отвежда на много различни места, дори понякога може да ни отдалечи от йога за известно време, но ако си спомняте своята санкалпа, тогава може би практикувате по-висша йога и сте по-верни на себе си. Ако следвате своята санкалпа, носите йога, където и да отидете. Някои неща може да се провалят в живота ви, но не и санкалпата, направена с решителност, воля, постоянство и искреност.


Нели Леви – Мaйтрей е вдъхновена от традицията на Сатянанда йога (Интегрална йога). Споделя знанието с радост и желание да разгърне творческия потенциал във всички. Класовете и уъркшопите й сa предлагани по достъпен и забавен начин. Медитативните практики включват основните техники на пратяхара и различни форми на мантра практика, предназначени за начинаещи и медитатори, търсещи последователна практика. В момента следва тригодишно обучение по Соматично преживяване за профилактика и лечение на травма. По професия е графичен дизайнер и собственик на студио за графичен и уеб дизайн Amity, студио за йога облекла Aryasense, съосновател на йога студио Santosha Yoga и майка на две прекрасни момичета.


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram