Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

OM среща… Нели Леви – Мaйтрей

Йога ни дава възможност да се опознаем много повече. Във всеки човек съществува една миниатюрна вселена, казва Нели Леви – Мaйтрей. На едно ниво сме материя, на друго – енергия, а на съвсем друго – съзнание. Съзнанието, което може да наречете и същност, е първият пласт, източникът, от който са се появили тялото, умът, емоциите и интелектът. Целта на йога е трансформация на съзнанието.

Как с йога се учим да живеем в дълбочина и се свързваме със себе си – отговорите в тази вдъхновяваща ОМ среща.

Какво те отведе към срещата с йога?
Интересът ми към езотериката се появи в късните тийнейджърски години, а първата ми среща с йога се случи преди около 20 години, но за кратко. В началото интересът ми беше насочен към асаните. Учех се от книги. След това прекъснах и преди 15 години се случи нещо, което отново ме върна на пътя, вече с учители. Една от причините човек да се обърне към йога е, когато балансът е нарушен.

В контекста на дългогодишния ти опит днес как би описала твоя стил в йога?
От години следвам системата на Сатянанда йога (Бихарската школа), която се основава на знанието на древни традиции, пригодени към нуждите на съвременните хора. Интегрира основните браншове в йога, които позволяват на практикуващите да развият всички аспекти на своя живот съобразно своите нужди по начин, който благоприятства и духовното израстване. Получила съм и продължавам да получавам много от тази традиция и с радост споделям моята опитност.

Стилът ми на водене не е строго подчинен на наложени принципи. Всеки преподавател има свой начин да вдъхновява, да предава знанията и техниките. За мен е много важно да усещам хората в залата, да създавам правилната атмосфера и построявам практиките си съобразно тях и темите, с които работим.

Какво би искала да предадеш на всички, които застават пред теб на постелката?
Време да се опознаят. Да развият усещане и чувствителност за тялото си, за реакциите и действията си, да си отделят време да наблюдават мислите и да разпознават емоциите си. Да се научат да бъдат щастливи и доволни. Да бъдат осъзнати. Да се научат да релаксират, без да се притесняват, че това е изгубено време и могат да свършат нещо друго. Да се наблюдават и да си дават пространство. Да развият разбиране, че всички сме свързани помежду си, както и с Бог.

Йога е много повече от практика в залата. Как това, което преживяваме на постелката, обогатява отношението ни към света и към себе си?
За съжаление, поради вманиаченост към физическото тяло и донякъде с онова, което знаем за ума, в много случаи практикуваната йога е ограничена само до това. А йога ни дава възможност да се опознаем много повече. Във всеки човек съществува една миниатюрна вселена. На едно ниво сме материя, на друго – енергия, а на съвсем друго – съзнание. Съзнанието, което може да наречете и същност, е първият пласт, източникът, от който са се появили тялото, умът, емоциите и интелектът.

Целта на йога е трансформация на съзнанието. Да опознаем същността си е колкото лесно, толкова и трудно, защото точно простите неща ни убягват. Всеки външен стимул в съзнанието ни води към определено душевно състояние. А от това душевно състояние преминаваме към действие. Oт нашите избори и поведението ни зависи как тълкуваме действителността и какви смислови значения й придаваме. В повечето случаи сме насочени към големи постижения, богатство, репутация, признание и т.н., и пропускаме това, което е наше вродено качество. Ако можем да осъзнаем него, можем да постигнем всичко. Онова, което търсим, се намира в нас самите.

По професия си графичен дизайнер. Как опитността от йога постелката прелива в творчески проекти?
Всеки човек е творец и това ни е заложено по рождение. Хората често имат ограничена представа за творците, че те трябва да са поети, музиканти, художници, дизайнери или артисти. Всъщност всички ние творим, но всеки се изразява с различни средства. Готвенето е творчество, умението да говориш е творчество, преподаването на йога, танци или спорт е творчество и т.н. Ежедневните неща, които създаваме, също са творчество. Важни са обаче нашето разбиране, отношение и намерение.

Винаги съм работила със сърцето си, но преди години се тревожех повече за резултатите, били те финансови или свързани с визията на крайния продукт. Сега вече работя заради самата работа, наслаждавам се на самия процес с възможно най-малко очаквания, привързаности и тревоги. Когато работя върху нещо, го правя с изцяло ангажиран ум, с много отдаденост и с любов. Доверявам се на процеса. С годините се научих повече да слушам, да наблюдавам, да изследвам, да разбирам.

На какво се дължи засиленият интерес към йога на Запад? Самата ти пътуваш до Индия и имаш личен поглед върху традициите в тази философска наука.
Йога притежава потенциала да се погрижи за многостранните потребности на човека. Това е и тайната на огромната й популярност днес. Човешката личност е многопластова, поради което и потребностите ни са различни. Всички сме активни и имаме нужда от постижения – физически аспект; същевременно сме разумни и интелигентни, и имаме своя логика и разбиране – умствен аспект; крайно емоционални – постоянно поведението и реакциите ни се управляват от емоциите. Също така имаме и психично измерение – загадъчна, непозната страна, която се проявява чрез сънища, мисли и идеи. Има и още един аспект, който всички притежаваме и това е вродена духовност, която откриваме в действията, основани на вяра и доверие. Йога обхваща всички тези потребности. Започва с физическото тяло и не спира, докато не се свържем с най-дълбоката част от себе си, до дълбините на нашето съзнание.

Възможно ли е древното знание на йога да се запази и предаде автентично днес?
Много от старите книги са издавани, без да са минавали през редакция, директно записи от сатсанги* или практики. Също така има и книги, които представят само теория без техники за практикуване. А има и такива, в които има всичко, но човек трябва да знае как ди ги чете, разбира и ползва. В днешно време има много източници: онлайн платформи за йога, книги, списания, блогове, йога обучения, йога фестивали, които предоставят достъп до йога учения и практики, и възможност за развитие. Но ако говорим за автентичност, вярвам, че традицията е тази, която съхранява и предава правилно и истинно знанието. В Индия, родината, запазила знанието за йога, има много системи и традиции, които са автентични и съвестно и отговорно съхраняват знанието. Но има и много изкуствено създадени организации, които манипулират и се възползват от търсенето предимно на хората от Запада. Официално в Индия са признати четири университета/системи и аз имам късмета да следвам една от тези четири – Бихарската школа.

Когато човек избира учител, той се свързва с него. Днес повечето хора ходят на йога, за да се раздвижат или защото е актуално; или за да се социализират – и за много от тях е важно да посещават студио, което е модерно, а не да се учат от учител. Радвам се обаче, че има и много хора с истинско уважение към учителя, които са последователни и сериозни в намеренията си да се развиват, не само да се движат.

Днес всички следваме изключително динамичен ритъм, бързаме дори към залата за йога. Възможно ли е темпото да се забавя естествено…
Възможно е – когато се научим да живеем в дълбочина, вместо на скорост. Когато се научим да разделяме “съм” от “правя”. Когато започнем да водим диалог с нашето тяло и да осъзнаваме случващото се вътре в нас и онова, от което наистина се нуждаем, тогава напрежението намалява и факторът “време” изчезва.

Какво научи за себе си чрез йога през всички тези години опитност?
Аз се уча всеки ден, всъщност много ми харесва да съм ученик. Себеизучаването е нещо, което човек може да практикува във всяка ситуация, независимо какво прави и как живее. Научих, че всъщност това, което виждам от себе си с очите си, се поддържа от онова, което не мога да видя. Ако невидимата част престане да съществува, видимата също ще повехне, ще изчезне. Един от най-важните уроци, на които все още се уча, е да се приемам и обичам такава каквато съм. Ако това успея да го приложа на 70-80% към себе си, означава, че мога да го приложа и към хората около мен. Всички имаме една вродена критичност и взискателност, така е обусловен умът ни. Имаме силни страни, слаби страни, травми и недостатъци, но всички сме свързани. Това, което ни дразни в другите, много често е част от нас самите. Умението да приемаш те прави толерантен, разбиращ и прощаващ.

И ма ли въпрос, на който все още търсиш отговор?
Аз съм много любопитна натура и непрекъснато се появяват въпроси. Спрях обаче да търся отговорите в ума, защото те не са там.

Твоят съвет към всички, които мечтаят да станат йога преподаватели.
В момента поради голямата популярност на йога има много желаещи, които искат да бъдат йога преподаватели. Да си йога преподавател изисква определен набор от качества, дарба и талант, не само умения в изпълнението на асаните. Учителят трябва да умее да твори и вдъхновява, да има култура на преподаване, да има чувствителност за хората, задължително личен опит в практиката поне няколко години и самият той да има учител и да не спира да бъде ученик. Работата с тялото и душевността на хората изисква огромна отговорност. Не е достатъчно само да харесваме йога, нужно е да живеем йогийски живот.

Следваш ли лична санкалпа?
Да, следвам. Санкалпата е много мощен инструмент! Често се разбира като положително твърдение или позитивна мисъл. Но целта на санкалпата е да развива сила на волята. Само едно позитивно твърдение не може да свърши работа. Санкалпата не е новогодишно желание или абстрактна идея, тя е убеждение, вяра и изисква усилие, важно е да имаме насока. Санкалпата приема формата на кратко изречение, казано наум, което се запечатва на подсъзнателно ниво, когато умът е спокоен и притихнал, обикновено по време на йога нидра. Тя е различна от намерението, с което можете да работите в началото на йога клас, санкалпата е много силна техника и трябва да се използва внимателно и мъдро. Целта й е да трансформира цялостния начин на живот не само на физическо, но и на умствено, емоционално и духовно ниво.

На финала – Сантоша за теб е…
Благословия, любов, дом, грижа и път!

_______

Сатсанг – означава желание да бъдеш с истината. В по-широк смисъл се разбира като разговор, беседа между Гуру и последователи, чиято цел е достигне яснота в разбирането на различните духовни понятия и методи.

_______

Фотография Симеон Леви

______

Нели Леви – Мaйтрей е вдъхновена от традицията на Сатянанда йога (Интегрална йога). Споделя знанието с радост и желание да разгърне творческия потенциал във всички. Класовете и уъркшопите й сa предлагани по достъпен и забавен начин. Медитативните практики включват основните техники на пратяхара и различни форми на мантра практика, предназначени за начинаещи и медитатори, търсещи последователна практика. В момента следва тригодишно обучение по Соматично преживяване за профилактика и лечение на травма. По професия е графичен дизайнер и собственик на студио за графичен и уеб дизайн Amity, студио за йога облекла Aryasense, съосновател на йога студио Santosha Yoga и майка на две прекрасни момичета.

___________________

Още вдъхновяващи статии и интервюта ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram