Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Където ароматерапията среща йога

От незапомнени времена натуралните аромати под формата на билки, смоли и цветя се използват в свещени ритуали и духовни практики. Ароматите изострят сетивата и отварят съзнанието към нови измерения по един различен начин. Не можем да ги видим с очите си, но можем да усетим тяхната фина енергия чрез въздействието, което оказват на нашите емоции, поведение и настроения.

В последните няколко години ароматерапията набра силна популярност и у нас. Етеричните масла обаче не са просто субстанции с приятен аромат – те се използват преди всичко заради техните ценни свойства, а чак след това заради приятните им аромати. Всяко етерично масло има свой профил и въздейства по различен начин, те са силно концентрирани и затова трябва да се използват много внимателно:

 • Етерично масло от Бял Бор (Pinus sylvestris). Засилва концентрацията. Пречиства ума. Прогонва лошото настроение и тъмните мисли.
 • Етерично масло от Ветивер (Vetiveria zizanioides). Намалява напрежението и стреса. Успокоява ума. Силно заземяващо.
 • Етерично масло от Кедър атласки (Cedrus atlantica). Вдъхва кураж и увереност в себе си. Успокоява ума. Заземяващо. 
 • Етерично масло от Лавандула (Lavandula angustifolia). Балансира тялото, ума и духа. Успокоява и премахва тревожността и безпокойството. 
 • Етерично масло от Лимон (Citrus limon). Изчиства ума. Засилва концентрацията. Зарежда и енергизира. 
 • Етерично масло от Лютива мента (Mentha piperita). Силно стимулиращо и енергизиращо. Прогонва лошото настроение и тъмните мисли. Отваря сетивата.
 • Етерично масло от Пачули (Pogostemon cablin). Силно заземяващо. Успокоява свръхактивния ум.
 • Етерично масло от Сладък портокал (Citrus sinensis). Зареждащо. Прогонва лошото настроение и внася ведрина. 
 • Етерично масло от Роза българска (Rosa damascena). Отваря сърдечната чакра. Балансира и пречиства. Спомага за преодоляване състоянията на гняв и агресивност.
 • Етерично масло от Розмарин (Rosmarinus officinalis). Засилва концентрацията. Стимулира и енергизира. Отваря сетивата.
 • Етерично масло от Сандалово дърво (Santalum album). Балансира тялото, духа и ума. Намалява напрежението. Отваря сетивата. 
 • Етерично масло от Тамян (Boswellia sacra). Пречиства ума. Успокоява и прогонва тревожността. Защитава. Изчиства стари страхове.

За да се възползвате от ценните свойства на етеричните масла, трябва да знаете как правилно и в какво съотношение да ги използвате. Най-честият начин е в арома лампа – електрическа или керамична с чаена свещичка. Ако изберете лампа от втория вид, следете за нивото на водата и никога не оставяйте лампата без вода. Достатъчно е да накапете 5 капки етерично масло или комбинация от няколко. Важното е ароматът да не е твърде натрапчив по време на практиката, за да не ви прилошее.

Друг подходящ начин за приложение е нанасянето върху дланите, китките и зад врата. Никога не бива да нанасяте етеричните масла неразредени върху кожата, защото това може да предизвика алергични реакции или сенсибилизация. 

Етеричните масла трябва предварително да бъдат разредени в растително (базово) масло по следния начин – в празно стъклено шишенце от 10 мл налейте растително масло от сладък бадем или жожоба и към него добавете 6 капки етерично масло или комбинация от няколко. Разтъркайте добре шишенцето между дланите си, за да могат растителното и етерично масло да се смесят напълно. Съхранявайте на хладно и тъмно и използвайте максимум 6 месеца след приготвянето му.


Текст: Валентина Славова. Завършва обученията си по холистична и естетична ароматерапия в България и САЩ. Изучава натуралната парфюмерия, организира обучения и ателиета за домашна козметика. Намираме я във Facebook – Fairy Scents by Valentina Slavova


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram