Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Здраве с йога

Здравето – това е пресечната точка между йога и медицина, казва д-р Стефан Илчев в интервю за OM Yoga & Lifestyle. Асаните имат комплексно въздействие върху физическото тяло, тъй като поддържат оптималната работа на организма и са мощно средство за предпазване от заболявания, подчертава той.

Всяка телесна болест се предхожда от умствен и емоционален дисбаланс, който се дължи на стресови ситуации и невъзможността за адекватното им отреагиране. Създава се напрежение на умствено ниво, което или веднага преминава във физическо неразположение или болест, или се потиска и въздейства хронично върху тялото и след време се проявява като по-сериозно заболяване, обяснява още д-р Илчев.

Йога практиките успокояват ума, което позволява на потиснатите мисли и емоции да излязат на повърхността на съзнанието, да бъдат разбрани и по този начин неутрализирани.

Д-р Стефан Илчев, специалист по вътрешни болести и нефрология, е отдаден на йога вече 15 години. Основател е на йога клуб “Лотос” в Плевен. Завършва курсове за йога учител към Национална спортна академия “Васил Левски” и в Йога института “Кайвалядхама”, Лонавла, Индия. Изучава йога при Венцеслав Евтимов, Донка Генова, Стефан Стефанов, Анна Павлова, Дамян Василев. От 2006 г. е в ръководството на Българската Федерация по Йога – последователно член, заместник-председател и председател на УС на БФЙ. Организатор е на редица семинари и курсове за йога инструктори.

Д-р Илчев, нека разкажем на нашите читатели как започна вашият път в йога.
С йога започнах да се занимавам през 2003 г. Преди това живеех като повечето хора – консумирах всякаква храна, бях с наднормено тегло, употребявах алкохол и цигари. Опитвах се да намаля теглото с временни ограничения в храненето и фитнес, но по-скоро се получаваше обратен ефект. През пролетта на 2002 г. попаднах на книга за разделно хранене, което започнах да прилагам веднага и резултатът дойде много бързо – за три месеца намалих теглото си с около 20 кг. Новото усещане за здраве и лекота започна да отделя вниманието ми от тялото и да го насочва към търсене на отговори за духовното. През лятото на 2003 г. попаднах на книга за йога и по нея започнах да практикувам комплексно – упражненията, дишането, релаксация, медитация, изчистващи практики. Задълбочиха се промените в храненето – изключих животинските продукти, започнах да обръщам повече внимание на качеството на храната. Практикувах два пъти дневно – сутрин и вечер, по около час и половина. Тялото стана гъвкаво и силно, умът – спокоен, емоциите – балансирани. Хората около мен виждаха промените и ги одобряваха, което показваше, че посоката е правилна.

След по-малко от една година практика започнах да търся съмишленици и повече информация. Живеех в Плевен, където допреди десетина години е имало група по йога, ръководена от Алекси Цанов, която обаче беше прекратила заниманията си. В ръководството, което ползвах, открих телефонния номер на Венцеслав Евтимов – най-популярното име в областта на йога в страната, което ми беше познато още от юношеските ми години. Свързах се с него, за моя радост разбрах, че той провежда редовни занимания всяка събота в София и така попаднах на първия си учител. Беше вълнуващо да се запозная с десетки хора, споделящи новите ми интереси и с един мъдър и вдъхновяващ учител. Венцеслав Евтимов ме насърчи да създам клуб по йога в Плевен, където групата бързо нарасна. През това време се свързах и с федерацията по йога, преминах обучение за инструктор и така започна активната ми дейност за популяризиране на йога в страната.

Въпрос към вас в качеството ви на лекар с дългогодишен опит – къде е пресечната точка между древното знание на йога и съвременната медицина?
Целта на йога е себепознание. Това се случва, когато се достигне до нейния краен етап – самадхи. Пътят до там е различно дълъг. Но по този път не може да се върви, ако човек е болен, здравето е задължително условие. Почти всички йога практики водят до оздравяване, ако са налице болестни състояния. Целта на медицината е здраве – физическо, психическо и социално благополучие. Така че, пресечната точка е здравето. Началните практики в йога целят оздравяване и укрепване на тялото и предпазването му от болести. Задълбочавайки практиката, постигаме стабилизиране на ума и емоциите. Но йога отива отвъд – към свобода от ограниченията на материята.

Многобройни научни изследвания доказват, че с йога се постига баланс между физическото тяло, ума и сетивата.
Връзката между тялото и ума е нервната система – централна и периферна. Нашият мозък е границата между тялото и ума. Балансирайки мозъка, постигаме хармония между тялото и ума. Как? Чрез различните йога практики.

В ежедневието ни нашето тяло и неговите системи се сблъскват с предизвикателства от външната среда посредством сетивните органи. Различните външни дразнители водят до известен дисбаланс в организма, който се възстановява с активното участие на мозъка. Мозъкът е ангажиран с тялото, казано с други думи – той е ограничен и “поробен”. Когато чрез различните йога практики внесем равновесие и хармония в отделните системи, мозъкът се “освобождава” от контролиращата си функция и неговата дейност се насочва нагоре, към духовните измерения.

Как йога помага на отделните системи да функционират в синхрон?
Сърдечносъдова система: понижаване на кръвното налягане, намаляване на пулсовата честота, подобряване на липидния профил и намаляване на сърдечносъдовия риск. Намалява рискът от развитие на атеросклероза, намалява размерът на запушванията в коронарните съдове, подобрява се физическият капацитет. Намалява необходимостта от поставяне на стентове на кръвоносните съдове на сърцето.

Дихателна система: повишава се капацитетът на белите дробове, увеличават се дихателните обеми, намалява се честотата на дишането, подобрява се насищането на кръвта с кислород. Намаляват епизодите на пристъпи при бронхиална астма.

Храносмилателна система: подобрява се моториката на червата, оптимизира се секрецията на храносмилателни ензими, подобрява се преработката и усвояването на хранителните вещества. Различните пози и дихателните упражнения масажират органите и подобряват тяхната работа.

Ендокринна система: регулиране и контрол на хормоналната секреция; оптимизиране работата на щитовидната жлеза; намаляване на кръвната захар на гладно и след нахранване при тип 2 захарен диабет.

Нервна система: балансира се работата на двете мозъчни полукълба, подобрява се предаването на сигнали между мозъчните клетки и се активират нови клетки в кората на главния мозък, хармонизира се функцията на различните мозъчни центрове, което рефлектира в подобряване на емоционалните нарушения – депресия и тревожност, на терморегулацията, на съня, концентрацията, паметта, себеконтрол и себеприемане, повишава се прагът на чувствителността към болка и др.

Според йога проблемът за всяка физическа болест е в ума. Кои са основните причини за този дисбаланс в съвременния живот?
Да, може да се каже, че всяка телесна болест се предхожда от умствен и емоционален дисбаланс. Този дисбаланс се причинява от въздействие на стресови ситуации и невъзможността за адекватното им отреагиране. Създава се напрежение на умствено ниво, което или веднага преминава във физическо неразположение или болест, или се подтиска и въздейства хронично върху тялото и след време се проявява като по-сериозно заболяване. Йога практиките водят до успокояване на ума, което позволява на подтиснатите мисли и емоции да излязат на повърхността на съзнанието, да бъдат разбрани и по този начин неутрализирани.

Нека разкажем каква е разликата между йога асани и обикновените физически упражнения.
Разликите са съществени. Йога асаните активират тази част от вегетативната нервна система, наричана още автономна, която забавя различни процеси в тялото. Нейната задача е да поддържа оптимални вътрешни условия в организма. Регулира дейността на вътрешните органи – сърце, стомах, бели дробове, черен дроб, черва, кръвоносни съдове, жлези и т.н. Тя е изградена от вегетативни нервни ядра в централната нервна система (ЦНС), нервни възли и периферни нерви. Състои се от две части – симпатикова и парасимпатикова.

Асаните активират парасимпатиковата част. Ето какво означава това:
– При практикуването на йога кислородната консумация намалява, докато при физическите упражнения се увеличава.
– При асаните честотата на дишането се снижава. При физическите упражнения се увеличава. Упражненията се правят бързо, с много дълбоко дишане и затова дихателната система се форсира да работи много повече.
– При йога температурата на тялото пада, при физическите упражнения има тенденция да се покачва.
– При асаните обмяната на веществата намалява, докато при упражненията се увеличава.
– Мускулите получават минимум храна/кислород и органите получават повече, докато при физическите упражнения мускулите са тези, които получават повечето храна/кислород за сметка на другите органи.
– При асаните кръвното налягане и сърдечният ритъм намаляват, докато при физическите упражнения се увеличават и като резултат сърцето трябва да работи доста по-интензивно.
– Практикуващите йога имат нужда от по-малко храна, отколкото тези, практикуващи физически упражнения.
– Физическите упражнения обикновено пренатоварват ставите и често са предпоставка за артрозни промени в напреднала възраст. Обратното е при асаните.
– Йога подобрява гъвкавостта и способността да се адаптираме към заобикалящия ни свят и промените. Ако се практикуват правилно, позите развиват сила и издръжливост.
– За разлика от повечето упражнения, асаните се правят бавно с релаксация и осъзнаване, което подобрява координацията между тялото и ума.
– Физическите упражнения се случва да образуват токсини в тялото, докато асаните ги елиминират.
– Йога развива вътрешно съзнание. За упражненията не е задължително.

Всяка асана влияе върху конкретен орган. Възможно ли е редовното практикуване на йога да служи като превенция за повечето заболявания?
Не може да се каже, че една асана въздейства само върху един орган. Асаните имат комплексно въздействие върху физическото тяло. Тяхното въздействие не е само механично – чрез разтягане, притискане и отпускане, а и косвено, рефлекторно, чрез стимулиране на нервната система. Всяко механично действие изпраща сигнали до мозъка, който отговаря с импулси към цялото тяло, които оказват тонизиращо въздействие. Може да се каже, че асаните поддържат оптималната работа на тялото и са мощно средство за предпазване от заболявания.

Колко важни са дихателните практики. И как пранаяма въздейства върху нашата нервна система?
Йога се състои от няколко части, като според отделните класически текстове тези части са различен брой. Например според “Йога сутра” на Патанджали йога е съставена от осем части, според ” Хатха Прадипика” от четири, а според “Геранда Самхита” – от седем. Но във всички тях пранаяма е неотменен и задължителен елемент. Без пранаяма няма йога, тя е изключително важна за постигане целите на йога.

Най-общо казано, дишане и пранаяма са двете страни на един общ процес. Пранаяма означава контрол върху прана, върху енергията в нас с всички нейни прояви. Този контрол се учим да осъществяваме с помощта на дишането. Тъй като в нашия разговор ние разглеждаме основно физическите резултати от практикуването на йога, можем да кажем, че дори само дихателните практики, без по-финия им аспект – пранаяма, имат благотворно въздействие върху организма и в частност върху централната нервна система. Различните дихателни упражнения оказват стимулиращо или успокояващо действие върху мозъка, което води до оптимизиране на електрическите и химични процеси в него, а това води до умствен и физически баланс. Мисловният процес се забавя, разширяват се осъзнаването и разбирането. Още по-мощен ефект оказва задържането на дишането, което е същината и на дихателните практики, и на пранаяма. Задържането на дъха води до леко повишаване нивата на въглеродния двуокис, който е стимул за активиране на нови мозъчни клетки и увеличаване връзките между останалите неврони. Резултатът за нас – увеличаване на нашите физически, умствени и духовни възможности.

Кой е най-големият мит за йога?
В днешно време в йога студията в 95% от времето за едно занятие се преподават само асани, физически упражнения. Митът е, че това е йога. Преди малко казахме, че йога се състои от няколко части. Пренебрегването на останалите за сметка на една няма да доведе до очакваните резултати. Получава се хубава гимнастика, но само това. Понякога, обаче, тази гимнастика може да има и негативен ефект. Знам, че това звучи странно и стряскащо, но когато видите дългогодишен йога инструктор с цигара в уста, чашка в ръка и разтърсван от емоции, ще се съгласите с мен. Йога трябва да се практикува комплексно, под ръководството на наставник. Освен това е хубаво практикуващият да общува с хора със същите стремежи, да съществува около него духовна общност.

Как да сме сигурни, че правилно следваме и се вслушваме в сигналите на тялото, когато практикуваме йога?
Знаците на правилната практика са описани в класическите йога текстове. Някои от тях са: премахване на болестите, блестяща и здрава кожа, тялото ухае приятно, ясен и силен глас, усещане за лекота, намаляване необходимостта от сън и храна, намаляване на отпадните продукти на тялото, ясен поглед, увеличаване на физическата и психическа издръжливост, увеличаване на емпатията ни. Околните започват да търсят компанията ни, да споделят интересите и търсенията ни. Тези “придобивки” обаче, ако не практикуваме комплексно йога, могат да увеличат егото ни, да ни подхлъзнат и да се провалим. Тук е ролята на добрия учител до нас.

Могат ли йога и медицина да допълват лечебното си действие?
Категорично да! Тъй като темата е “Йога и здраве”, справедливо е да подчертаем, че йога като система за духовно развитие е за здрави хора. Рядко болен човек може да има духовни стремежи. Човекът с болести е фиксиран в тялото си, неговият ум е ангажиран на физическо ниво. За да се появят духовни интереси, тялото трябва да е здраво. На болните хора не е редно да предлагаме комплексната йога система, а индивидуално подбрани нейни елементи, които ще търпят промени във времето. С други думи, отделните практики от йога, подбрани според пациента, могат да имат терапевтично въздействие. Но това трябва да се прави от хора с опит. Йога терапията е неразделна част от йога, но тя трябва да се провежда от йога терапевти, а не от йога инструктори или от йога учители. Това са три отделни фигури в йога.

Включвате ли йога в лекарската си практика?
Да, според пациента. Резултатите обикновено са бързи. Въпросът е обаче как пациентът ще продължи, кой ще го поеме. За това трябват подготвени хора. Чувал съм, без да съм сигурен, че в Германия йога терапията е поета финансово от тяхната здравна каса. Става въпрос за здравна и духовна култура не само на хората, но и на цялото общество.

Здравето и щастието са наша лична отговорност – вашият съвет към всички начинаещи и тези, за които предстои да открият пътя към йога.
Да си поставят ясна цел какво искат и да я следват неотклонно. Да се наблюдават, да мислят, да разграничават. Да се стремят към истинската, класическата йога.


Още вдъхновяващи срещи и интервюта ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram