Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

10 правила за всеки начинаещ

Всички сме имали тези трепети за първата йога практика. Споделяме някои насоки, които е добре да знаете, преди да се озовете на постелката.

1. Няма значение колко сте гъвкави
Не е нужно да сте гъвкави, за да започнете да ходите на йога. Когато решите да посещавате езиков курс по испански например, бихте ли си казали: “По-добре да не ходя, защото не мога да говоря испански?” Принципът важи и за йога.

Асаните помагат да преоткриете възможностите на тялото си, за да работите осъзнато и ефективно с него. Няма повод да се притеснявате колко сте гъвкави. Йога развива издръжливост и устойчивост, така че просто елате.

2. Може да е трудно… и странно
Особено ако се озовете на практика по ащанга йога за първи път. Без значение от стила, който сте избрали, първият клас ще е предизвикателен като за начинаещ. Ще усетите как се движите по неподозирани досега за вас начини. Вероятно първите пет минути ще бъдете толкова фокусирани да изпълните определена поза, че ще забравите и да дишате. Накрая резултатът е очаквано добър, обещаваме.

3. Никой не се интересува от вашата поза
Напълно възможно е егото да пострада заради трудността на дадена асана. Редно е да знаете, че вие сте единственият човек в залата, който обръща внимание на несполучливите ви опити. Защото йога не е просто да стигнем до пръстите на краката си, а какво научаваме по пътя към тях.

4. Йога е много повече от гъвкавост
Не след дълго ще започнете да се чувствате все по-добре и все по-уверени на постелката. И най-важното – тези качества неминуемо ще ви помагат да се справяте по-лесно и с всички предизвикателства в живота.

5. Задавайте въпроси
Ако се притеснявате или просто искате да споделите, че за първи път посещавате йога, направете го. Всички ние сме били на вашето място и отлично знаем какво изпитвате. Ако не се чувствате комфортно с дадено движение, починете си. Наблюдавайте всички сигнали, които дава тялото. А след практиката задайте вашите въпроси на преподавателя.

6. Без притеснения
Да си нов практикуващ сред група хора, които се познават отдавна, винаги е малко смущаващо. Още повече когато не сте съвсем сигурни какво ви очаква на постелката. Припомнете си, че всички са били начинаещи. Поемете дълбоко дъх, усмихнете се и бъдете готови да срещнете нови приятели.

7. Йога не е състезание
Една йога практика може да направи много за вас. Например да осъзнаете как цялото напрежение се е стопило от тялото, решителността ви е по-силна отвсякога, а усмивката не слиза от лицето ви. И дори на следващия ден отново да усетите умора, дайте си време да видите дългосрочните промени.

8. Никой не ви критикува
При изпълнението на сложна поза, която изисква пълен фокус и баланс на тялото, никой не се вълнува какво се случва с човека на съседната постелка. В този момент всеки е в собствената си реалност.

9. Всеки избира своята практика
Може да ви отнеме време да намерите вашето йога място, вашия учител и вашата практика. Експериментирайте, проучвайте. Разбира се, колкото по-бързо установите кой вид практика е подходящ за вас, толкова по-бързо ще започнете да напредвате както на външно, така и на вътрешно ниво.

10. Няма значение, че заспивате по време на шавасана
Шавасана е най-отпускащата поза в края на йога практиката. За нея е нужно единствено да легнете на земята по гръб, да отпуснете тялото и да забравите всички мисли. Целта – да останете в пълен покой. Отпускането е толкова меко и приятно, че може да усетите как се унасяте в благ сън. Случва се, да, което единствено доказва, че сте работили усилено и го заслужавате.


Можете да направите своите първи стъпки в йога с класовете за начинаещи на www.omyoga.bg. За повече подробности разгледайте възможностите за абонамент ТУК


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram