Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Садгуру: гръбначният стълб е най-значимата част от тялото ни

Садгуру отговаря на въпрос дали хирургическите операции на гръбначния стълб и мозъка могат да засегнат садхана (духовните практики) и разглежда значимостта на гръбначния стълб за повишаване на способността ни за възприятие.

Въпрос: Садгуру, ако човек претърпи операция или друга медицинска намеса на гърба или мозъка, това отразява ли се на неговата кундалини и садхана?

Садгуру: За щастие, хирурзите не оперират чакрите, а тялото ни. Човек се подлага на мозъчна операция, само в случай че има нещо сериозно, затова няма нужда да коментирам това. Може би възнамерявате да се подложите на операция за присаждане на коса – нея бихте могли да избегнете. Това би ви спестило много време, а и ще имате допълнително време за садхана, ако нямате коса!

Вашият гръбначен стълб е основата на всичко, което е в обхвата на опита ви в момента.
Операциите на гръбначния стълб могат да се отразят на хората. Винаги препоръчваме да заздравите гръбначния си стълб, вместо да се подлагате на операции и процедури. Тази област не бива да бъде пипана, освен от хора, които наистина осъзнават какво се случва. Вашият гръбначен стълб е основата на всичко, което е в обхвата на опита ви в момента, това е най-важната част от тялото ви. Ето защо също така е препоръчително да се избягват терапията с масажи, хиропрактичните процедури и други подобни неща, не непременно защото те са вредни. А просто защото ако искате да разширите обхвата на възприятието си, това разширяване тръгва от гръбначния стълб.

Когато става въпрос за процедури върху гръбначния стълб, най-добре е те да се избягват, освен ако вследствие на злополука или контузия не е настъпило много сериозно увреждане, което не може да се оправи без операция. Ако е налице просто малко болка и оплаквания, това са неща, които могат да се оправят. Нужно е да се потрудите, за да укрепите гръбначния стълб, но можете да го укрепите. Той се регенерира много добре в сравнение с всяка друга част на тялото. Хиляди хора с износени междупрешлени дискове напълно се възстановяват, просто като правят определени практики.

От гледна точка на живота, гръбначният стълб е толкова активно място, че можете много лесно да обновите и регенерирате клетки, които са били загубени. Това също е много лесно по отношение на мозъка. Ако хората, които страдат от деменция и други подобни заболявания, правят правилните неща, те биха могли да го регенерират. Дори в живота ви в момента броят на активните неврони варира значително в зависимост от това как използвате ума си. Когато сте леко потиснати, под въздействието на опияняващи вещества или депресирани, той може доста да спадне. Като правите правилния род неща, можете да подобрите това. Това определено би било благотворно за всяко човешко същество, без значение кой е той или тя. Малко повече интелигентност в света няма да е в излишък.

Хенри Маркрам е извършил невероятен обем на изследвания относно мозъка в рамките на проекта “Син мозък”. За първи път човешкият мозък е картографиран изцяло. Учените са в процес на създаване на виртуален електронен мозък – ще създадат цифрова симулация, ръководена от клавиатура.

В момента проблемът ви е: имате мозък, но ви липсва клавиатурата. Едно нещо работи, друго не работи. Ако можехте да имате напълно функционираща клавиатура за мозъка си, ако с нея можехте да въвеждате каквото искате, бихте станали хиляди пъти по-способни, защото той е способен на действия с толкова голяма степен на сложност. Този мозък е толкова сложна машина, повечето хора никога не са били обучени как да го използват. Необходима е известна степен на посветеност и съсредоточеност, за да се научите как да го използвате. Мисля, че повечето хора ползват едва малка част от потенциала на компютъра си. Едно такова устройство може да се използва по толкова много начини, но не всеки знае как. Същото важи и за мозъка: той е способен на много неща, но нямате достъп до клавишите за него – ето това е проблемът.


Бележка: Откъс от лекция на Садгуру по време на 21-седмичното обучение за учители по Хатха йога в Школата за Хатха йога на фондация “Иша”. Програмата предоставя единствена по рода си възможност за дълбоко вникване в йогийската система и придобиване на умения за преподаване на Хатха йога. Следващата 21-седмична програма е от 23 юли до 18 декември 2021 г. За повече информация: www.ishahathayoga.com или info@ishahatayoga.com


Садгуру е йоги, мистик и основател на фондация “Иша”, организация с нестопанска цел, посветена на всички аспекти на човешкото благоденствие посредством разработените от него програми за вътрешна трансформация и йога, както и социални и екологични инициативи.

Източник на статията: тук


Заповядайте на курса “Йога за здравето на гърба и вътрешно равновесие” на 8 юли, четвъртък, от 19:00 до ч. в различното пространство за събития на OM Yoga & Lifestyle. Ще се запознаем с няколко лесно приложими практики по методите на Садгуру, които помагат за по-доброто функциониране на гръбначния стълб, мозъка и дъха ни. Те се опират на дълбоко и древно познание за човешката система.
Водещ на курса е Зоя Гекова. Завършила е Школата за учители по Хатха йога на фондация “Иша” през 2019 г. “Класическата Хатха йога е част от живота ми от осем години, от 2017 г. практикувам “Иша Хатха йога”. Живея във Франция, но желанието ми е практиките да достигнат на български до всички интересуващи се и в България”, споделя Зоя.

Повече за събитието: тук


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram