Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Какво е важно да знаем за чакрите

В своята йога практика по-често обръщаме внимание на тялото, дъха и ума. Чакрите, основните енергийни центрове, са също толкова важни, но рядко мислим за тях. Енергията и силата, която излъчват, оказват ефект върху всеки аспект от живота ни.

Много йога терапевти вярват, че повечето симптоми на тялото и ума започват в енергийното поле на техните чакри. Когато енергията е засегната и този проблем не се разрешава – или, както се случва често, се игнорира, впоследствие е възможно тези блокажи или негативни енергии да се отразят върху физическото тяло и съзнанието.

Например: Разбитото ни сърце или болката, причинена от раздяла, може да намали енергията на сърдечната ни чакра и по-късно да доведе до физически и физиологични последици като прегърбване, проблеми със сърцето или затруднения с дишането и др. Загубата на близък човек може да повлияе на различни чакри, но със сигурност ще засегне коренната чакра и дори е възможно да я блокира, ако загубим усещането за сигурност, безопасност и дом. Това пък в бъдеще може да доведе до пристрастявания или неспособност да се установим комфортно в дома и работата си. Дефицитът на енергия в гърлената чакра може да причини проблеми с гърлото като например ларингит или болести на щитовидната жлеза (това може да е свързано и със сърдечната ни чакра, ако не говорим своята истина; тази, която произтича от сърцето ни).

Има много примери за това как небалансираните чакри – с повече или с по-малко енергия от необходимото – могат да повлияят неблагоприятно, но и как много от симптомите могат да бъдат избегнати (или изчистени), ако работим върху енергията на чакрите си чрез различни йогийски подходи и практики, за да ги запазим балансирани и здрави.

Какво са чакрите?
Санскритската дума чакра (cakra) означава “колело” или “диск”. Тези, които могат да виждат чакрите (обикновено хората с ясновидски способности), ги описват като въртящи се кълба от светлина. Имаме много чакри в себе си и те са разположени по енергийните канали на тялото, които са около 72 000.

В йога основните чакри са седем и се намират по гръбначния стълб:
Муладхара (коренна чакра, в основата на гръбнака)
Свадхищана
(сакрум)
Манипура
(слънчев сплит)
Анахата
(сърцето)
Вишудхи
(гърло)
Аджна
(на челото между веждите)
Сахасрара
(върха на главата)

Фокусът върху дъха е толкова важен в йога, именно заради чакрите и техния баланс. Когато дишаме, ние вдишваме и прана, пранична енергия, а точно в праничното ни тяло са ситуирани чакрите и енергийните канали (нади). Трите най-важни нади са: Ида (лява ноздра), Пингала (дясна ноздра) и Сушумна (гръбначен стълб). Когато дишаме през двете ноздри (обикновено през различните периоди на деня една от тях е по-активна), ние вдишваме и прана, която чрез спираловидни движения преминава по и около гръбначния стълб. Енергията се движи надолу и нагоре по гръбнака и стимулира чакрите, като ги държи балансирани и в добро състояние. Двете нади ръководят симпатиковата (Пингала) и парасимпатиковата (Ида) нервна система, а Сушумна нади е енергийният канал, по който се заражда и движи Кундалини. Въздействието на дъха върху чакрите е сред основните причини за практикуването на алтернативно дишане.

В чакрите се съдържат специфична информация и знание, които са индивидуални и предопределят различен опит при всеки човек. Всяка чакра се развива от момента на нашето раждане и променя енергията и влиянието си въз основа на личния опит от минали и сегашни ситуации. Енергийните центрове минават през цикли на развитие, регулирайки се на всеки седем години – и всяка година определена чакра може да бъде доминантна спрямо останалите.

В тази поредица представяме основната информация за чакрите, която да ни помогне да работим с тях и да ги поддържаме в добро здраве.


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram