Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Разчупване на черупката… с констелации

Как да се освободим от невидимите нишки и товари на нашите предци – разказ от първо лице от Росица Божкова – Ука за списание OM Yoga & Lifestyle

Семейните констелации са групов психотерапевтичен метод, който става все по-популярен и търсен от хората, които са се докоснали до него. Името “констелация” идва от латински и означава разположение (взаимнозависимо) на звездите. Подобно на тях в семейните системи всеки от членовете на рода влияе на всички останали, дори да са от различни поколения, които не се познават (починали отпреди раждането им). Тук човекът се разглежда не като отделна единица, а като част от семейната душа, чиито непреработени драми и конфликти търсят своето решение. Казва се, че нашите предци присъстват енергийно в живота ни седем поколения назад по различен начин: като потиснати емоции, ограничаващи вярвания, несъзнателни избори и дори сходства в жизнения път, несъзнателно повтаряни през поколенията (например разводи, инциденти, загуба на дете или мъж, фалити, болести).

Примерни теми, при които констелациите могат да помогнат, са: отношения между деца и родители, партньорски отношения, трудности от личностен характер (тревожност, депресия, застой, хронични заболявания, ниско самочувствие, липса на пари и професионална реализация). Интересното е, че макар темите често да са едни същи, всеки случай открехва нова врата към една вълнуваща история, невидяна и непочетена, често останала незабелязана от най-близките.

Невидимите нишки
Семейната душа не намира покой, докато скритата драма не излезе наяве и не намери своето здравословно решение. Може животът на този, при когото тя се е породила, да е отдавна забравен, но през поколение тази драма ще се повтаря уж под различен, но всъщност еднотипен сценарий. Целта е човекът, който си поставя констелацията, да достигне до осъзнаването “кого следвам в живота си”, да разбере с кого се идентифицира и да освободи тази идентификация. За семейната система е важно да се види къде са нарушени законите й и доколкото е възможно, те да бъдат възстановени в рамките на информационното поле. Предците, с които се е случило травматичното събитие, да бъдат видени, почетени и уважени и ако са изключени, да бъдат приети обратно в системата. Често енергийното поле на семейството показва неща, за които никой не си е давал сметка, включително и семейни тайни. Виждането им води до осъзнаването на корените на тежки или хронични проблемни ситуации в живота, като това връща естествения баланс в цялата система.

Семейните констелации правят видими невидимите идентификации и вплитания с товарите на нашите предци и когато с благодарност ги осъзнаем и прекъснем в полето на констелациите, можем да освободим потенциала си и да сътворим собствения си живот и съдба.

Освобождение
С този формат можем да надникнем в движещите сили на душата отвъд предположенията на ума и ако ни се даде, да видим корена на поставения проблем – да го освободим. Понякога виждането на истината може да ни направи свободни, друг път тази картина има нужда да се разгърне във времето, докато дойде решението. Въпреки че често се чувства облекчение и промяна още след самата констелация, е прието, че ефектът се разгръща до две години от поставянето й.

Констелациите са групова практика, в която други (обикновено непознати) хора поемат да играят (представляват) клиента и хората от неговото семейство, според избраната тема. Не е нужно да знаят нещо предварително за човека и проблема, който се поставя, за да разгърнат точната картина на вътрешната реалност. Този феномен макар да не е намерил своето научно обяснение (освен в квантовата физика и огледалните неврони) дава великолепни практически резултати.

През преживяванията на представителите можем да разпознаем себе си, своите вътрешни гласове или пък гласовете на майка си и баща си, на свои роднини и близки, замесени по неочакван начин във вътрешната картина, която носим. Понякога констелацията може да ни отведе дори поколения назад, в забравени времена или в семейни тайни, скрито присъстващи по неочакван начин в живота ни.

За метода от първо лице
“За първи път срещнах този метод преди около 10 години, самата аз като клиент, и признавам, се впечатлих много. Беше толкова странен и необичаен, че съзнанието ми тутакси го отхвърли с категоричното: “Това са невъзможни неща!” Не че дотогава не бях виждала с очите си достатъчно много “невъзможни неща” – като материализация, чудодейни лечения, сбъднати пророчества и т.н., но зад тези чудеса стояха авторитети, просветлени учители, реализирани личности, а тук – това се случваше с най-обикновени хора, при това без никакви особени медиумни дарби! Случваше се с мен и на мен, абсолютно необяснимо. Отгоре на всичко се случваше и с моя партньор, както и с приятелите ми, с които бяхме заедно в тази група. Всеки от нас имаше усещания, емоции и преживявания, които бяха напълно необичайни и нехарактерни за личностите ни и докато бяхме в играта на ролите, се възприемахме един друг по съвсем различен начин.

Моята тема тогава беше мигрената. След две години понасяне и примирение с факта, че това не се лекува, бях решила да опитам всичко. И така стигнах до констелациите. Тази мигрена ме стоварваше като валяк поне три дни от месеца, пресоваше главата ми като менгеме, въртеше ме като на шиш, естествено проваляше всичките ми планове, единственото ми спасение беше да лежа неподвижно, на тъмно, да повръщам безкрайно и да се моля да отмине по-скоро. Жалка картинка, но ценна опитност, като какво е да стигнеш до дъното на смирението…

И от това дъно, гледайки своята констелация с разширени очи, наблюдавах познатата драма, която представителите на моята болест и скритото в нея разиграваха на сцената. “Познато ли ти е това, на кого ти прилича?” – ме попита констелаторът. Нищо не отговорих, но за мен бе повече от ясно – майка ми и баща ми в своята драма в детайли – реплики, поведение, нападение и отбрана, а пък аз се опитвах да ги спасявам… И тази война се водеше отново и отново в главата ми, като записана плоча. “Вашите отношения са си ваша работа, аз съм само детето…” – беше лечебната реплика тук. И, о, какво облекчение! Какво облекчение, наистина!

Не че изцяло забравих за мигрената, но вече бях свободна. Войната в мен стихна и мигрената ме навестяваше много по-рядко, много по-слаба, не така дива и необуздана, някак си се сприятелихме.

Оттогава мина много време. “Невъзможните неща” ме повикаха и понеже съм експериментатор, отдадох им се. Първо като клиент, а после през семинари, тренинги и обучения на възможните школи в България – немската, френската и италианската. Благодаря на всички мои учители и лечители, защото констелациите за мен са не само обучение, но и лечение. Всеки констелатор, всяка школа носи уникален опит и подход към товара на човешкия геном и няма защо да отричаме някоя школа, понеже “принадлежим” към друга. Различните подходи могат само да ни обогатят, като интересното е, че разликата е не само в школите, но и в констелаторите. Всеки има собствен принос и стил, които съответстват на нивото му на развитие и личностните особености, както и на собственото му разбиране и усещане на полето. Затова и различните хора се чувстват привлечени от различни констелатори, което е напълно естествено.

Различни школи и подходи
В моята професионална работа се водя от интуицията си и комбинирам подходите от различните школи, според нуждите на всеки конкретен случай. Освен класическите семейни констелации, в работата си използвам този метод да надникна и в други параметри на информационното поле. Експериментирам в области, които все още не са разработени, но лично за мен са от особен интерес. Човешкият живот е нещо много по-голямо от времевата рамка между раждането и смъртта. Ние сме не само свързани с голямата картина, идваща от историята на нашите предци, но и с историята на душата в нейните прераждания. С помощта на този метод може да се преработват и травми от минали прераждания, които все още влияят върху настоящата съдба, както и пренатални травми, случили се между времето на зачеването и раждането ни.

А ето и основните школи (през които преминах и преминавам) и моите учители:
Френската школа Самадева на Идрис Лаор с преподавател Колин Добре. Констелационната работа тук е съчетана с някои чисто шамански подходи и ритуали. Много добре структуриран подход, дълбочина в изследването на взаимовръзките в системата, енергийните вплитания и отъждествявания, но и следване на строги протоколи. Това двегодишно обучение завърших през 2014 г. и оттогава започнах да практикувам като констелатор. Към същия институт (Институт за Интегрално развитие) преминах и обучение при Лоренцо Кампрезе с неговата школа по Интегрални констелации – изключително мек и ресурсен подход, в който Висшият аз, еволюционната задача на душата и най-добрата версия на реалността често влизат в полето като представители за подкрепа. Друг мой учител, който прави изключително много за развитието на констелациите в България и силно уважавам, е Румен Янкулов, при когото също преминах двегодишен обучителен курс (но не финализирах по лични причини). Учителите, които той доведе – Свагито Лийбермайстер, Бертолд Улсамер, Багат и други, също дадоха своя принос и вдъхновение за развитието на метода и разрастването на популярността му в терапевтичните среди.

И разбира се, най-големи благодарности към родоначалника на този метод Берт Хелингер. С мъдростта, финеса и проникновената си работа, записана в неговите книги, семинари и лекции, Хелингер вдъхновява хиляди хора по целия свят да погледнат по нов начин на живота и скритите закони, които го движат. Констелациите разчупват черупката, който веднъж ги преживее, вече става различен.

Ако искате да се запознаете с метода на констелациите, заповядайте на 14 март, неделя, от 16:00 ч. в различното място за събития на OM Yoga & Lifestyle. Заедно с Росица Божкова – Ука ще изследваме Партньорските отношения през погледа на семейната душа, повече за събитието вижте тук


Росица Божкова – Ука е магистър по психология, хипнотерапевт, фасилитатор по семейни констелации, водещ на групи за себеразвитие, дула и йога преподавател, автор на книгата “Докато Аз и Ти сме едно”. Експериментатор, пътешественик, майка на три деца. Основател на Студио Янтра – Място за Себеразвитие.

Повече на yantra.natalyoga.net


Текст: Росица Божкова – Ука

Фотография: Яна Мойсеева


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram