Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Йога нидра: Завръщане у дома

Йога нидра, наричана още “йогийски сън”, е дълбока, релаксираща и медитативна практика за отпускане на тялото и ума. Едновременно вдъхва сили и увереност, но и освобождава от емоционалните тежести и блокажи.

Тази изумителна техника има силен лечебен ефект, давайки почивка на всички нива: физическо, енергийно, ментално, емоционално и интуитивно. Изпълнява се в легнало положение, без каквото и да е физическо усилие или движение. Практиката е достъпна за всеки – в група или индивидуална сесия с учител, както и в домашни условия на аудио запис.

Йога нидра въздейства във всички аспекти от нашата същност. На първо място дава дълбока физическа почивка, като по този начин се грижи за нормалното протичане на основните процеси на ниво хомеостаза. С други думи – поддържа биохимичния и биологичния баланс в отделните органи и системи, така че да са в синхрон помежду си.

В състояние на йога нидра позволяваме на тялото да се отпуска и функционира оптимално и така възвръщаме нашата жизненост и емоционална стабилност. По време на практиката ние не само релаксираме, но и преструктурираме и трансформираме цялостната си личност отвътре. Именно това съчетание на физическо отпускане, виталност и емоционален баланс разкриват нашата вътрешна мъдрост. Ето защо техниката има изключително благотворен ефект при безсъние, депресивни състояния и тревожност, паник атаки и други стресови фактори. Също така помага за справяне с хронични и интензивни болки, при трудности със зачеването и предменструален синдром. Дори са докладвани случаи, при които йога нидра облекчава при болест на Паркинсон, зависимости и посттравматичен стрес. И най-вече при работа със себе си и личностни качества.

Медитативното сърце на йога
Физическото тяло потъва в дълбока почивка, като същевременно чрез техниката на водене умът се насочва към различни активности, за да се отпусне в йога нидра. Тя е състояние на ума на границата между будуването и съня. Забележително вътрешно преживяване, което разкрива осъзнаване и усещане за абсолютна свобода и изобилие. Йога нидра е отпускане и завръщане към себе си, по време на това съкровено пътуване се докосваме до най-дълбинните пластове на нашата същност.

Медитативното сърце на йога – така нарича практиката американският психотерапевт Ричард Милър, който в продължение на 30 години проучва целебния й ефект. Свами Сатянанда Сарасвати, който първи адаптира и развива йога нидра за съвременния начин на живот, я описва като “осъзнат сън”. Което и определение да изберем, безспорен е потенциалът й да освобождава ментално и емоционално напрежение, създавайки условия за автентично лечение и лична трансформация.

Практиката на практика
Йога нидра продължава от 25 до 40 минути в зависимост от стила, сложността и избрания фокус. Най-простата техника може да не съдържа визуализация, докато други вариации включват образи и символи, които в специфична комбинация отключват лечебна връзка със себе си. Някои техники се основават на традиционни архетипни модели на подсъзнателно ниво, докато други следват специфичен фокус и намерение.

Всички методи на йога нидра подчертават отпускането на дълбоко физическо ниво: изключително важно е тялото да почива и да се чувства удобно. Ето няколко полезни съвета в тази насока:
● Създайте усещане за сигурно и безопасно пространство, в което не ви смущават външни фактори. Изключете телефона и компютъра, загасете лампите, спуснете завесите.
● Настанете се удобно в легнала позиция.
● Уверете се, че тялото остава затоплено – това ще подпомогне процеса на отпускане. Можете да се завиете с одеяло.
● Направете няколко плавни движения, за да позволите на тялото да се намести. След това се отпуснете в пълен покой. Ако в някоя част се появи импулс за движение, просто наблюдавайте, съвсем скоро този импулс ще отмине.

Корените на йога нидра
Различни проучвания изследват древните индийски корени на йога нидра. В същото време техниката се асоциира с направления в западната психология от 19 век. Можем да откроим три нива на влияние:

  1. В индийската поетична традиция йога нидра се представя като метафора на творческата свобода.
  2. В ръкописи от Средновековието, посветени на хатха йога, йога нидра се описва като ниво на чисто осъзнаване.
  3. През 19 и 20 век техниката се използва от различни психотерапевтични школи на Запад.

Посяване
Всяка практика на йога нидра следва уникална структура и насока, като съдържа следните елементи: подготовка и отпускане на тялото в шавасана, посяване на намерение и взимане на решение чрез санкалпа, отдръпване на сетивата и обръщане на съзнанието, осъзнато насочване на дъха, визуализация, повтаряне на санкалпа, обръщане на съзнанието и връщане на сетивата.

“Веднъж посети дълбоко в подсъзнанието, семената на нашата санкалпа събират заедно всички могъщи сили на съзнанието, за да я осъществят”, казва свами Сатянанда. Ето защо най-важната част от практиката йога нидра е санкалпата – нашето утвърждение, което трансформира не само физически, но и в ментален, емоционален и духовен аспект.

Йога нидра е пътешествие навътре, което започва и завършва във физическото тяло, разгръщайки потенциала си на всички нива. Техниката е невероятен начин за изследване на тялото и ума, отвеждайки до по-дълбоко осъзнаване на нашата изначална същност.


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram