Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

ОМ Среща с… Миряна Иванова

Вълни сме от едно и също море, цветя от една и съща градина, листа от едно и също дърво. Или как благодарение на йога се учим на свързаност – отговорите търсим от Миряна Иванова в рубриката “ОМ Среща”. Заедно с нея ви каним на новото за сезона събитие от любимата ни поредица “Йога Ателие”. Добре дошли сте на 16 юни, сряда, от 18:30 ч. в различното място за събития на OM Yoga & Lifestyle, за да изследваме своя личен процес на свързване, потапяйки се в пространството, чието послание избрахме да ни води: “От периферията към център”. Повече за събитието вижте тук

Какво е йога за теб днес?
Йога е и продължава да бъде едно от най-съкровените ми преживявания. Йога е здраве и лична грижа, осъзнат живот, усещане за реалността на по-високо ниво, връзката ми тяло-дух-съзнание и шансът да оставам повече време, присъствайки в духа. Йога ми дава баланса между материалния и духовния свят, отваря много пътища за себепознание и разкрива широта на съзнанието, среща ме с интересни хора, вдъхновява дните ми. Тя е много – наистина много, знаете, че понякога думите не стигат да опишеш личното си преживяване.

Какво научи за себе си след всички години опитност?
Открих много и разбрах за необятния потенциал, който нося, вдъхнат ми от Твореца. Продължавам да изследвам и откривам още и още, да навлизам в дълбочина и в същото време да опростявам живота си, дoколкото мога, за да съм по-близо до същността. Отворих се за света и започнах да предавам своя натрупан опит, разбрах, че имам силата да го правя и съм щастлива, случвайки го.
Научих се на приемане, смирение, търпение, доверие в по-висшата воля и въпреки това винаги има предизвикателства.

Кога усети, че си готова да предаваш древното знание на други?
Това беше плавен процес. След като активно практикувах четири години, започнах да разбирам, че йога ми дава много и имам желание да споделям. Близките до мен хора също го виждаха и усещаха. Подкрепиха ме в намерението да премина обучение за йога преподавател, а то наистина беше дълбоко трансформиращо събитие и много ме вдъхнови. Усещах подкрепата по пътя си и се доверих. Започнах да преподавам през есента на 2015 г. в йога студио “Дивали” в София и оттогава животът ми наистина е различен – изпълващ, смислен, удовлетворяващ, магичен.

Какво искаш да дадеш на твоите ученици?
Като начало – вдъхновението да се грижат за себе си с повече осъзнатост, да усетят нуждите на тялото си, да бъдат постоянни в грижите за него, да практикуват с необходимата дисциплина и редовност, а тя – йога, си работи – отдадеността дава своите резултати. Идва моментът, когато разбираме, че сме много повече от това тяло и започваме да търсим дълбоката връзка, да се интересуваме от йога философията, да се срещаме със свещените текстове и да общуваме с духовни учители. Това се развива във времето и при всеки пътят е индивидуален и трябва да се уважава. Ще се радвам, ако мога да бъда подкрепа поне донякъде в него.

Кои традиции и стилове са повлияли твоята йога практика?
Започнах с хатха йога и сега я практикувам и преподавам. Това е основата и оттам можем да надграждаме. Практикувала съм и харесвам ащанга и виняса флоу, но съм на мнение, че голяма част от хората днес поради заседналия начин на живот, работата в офис и стоенето пред компютър, имат силна нужда от методите на хатха йога – за да укрепят тялото и да успокоят необуздания ум, да осъзнаят ползите от дихателните практики и медитациите, и впоследствие върху тази добра основа да се посветят и на други стилове йога.

Преподаваш и въздушна йога – стил, който дава възможност за смяна на перспективата буквално.
Въздушна йога е едно красиво преживяване – трансформиращо, освобождаващо и вдъхновяващо! Благодарна съм, че съм част от най-добрия екип преподаватели по въздушна йога в България. Благодаря на Людмил Дренски за знанието и вдъхновението и на останалата част от екипа, разбира се.

Люлките, на които практикуваме, дават много възможности за подкрепа на тялото в различни позиции. С тях правим дълбоки разтягания, сменяме рязко гледната точка към света, обръщайки се неусетно с главата надолу, разбираме, че наглед невъзможни неща стават абсолютно възможни. Гръбначният стълб много добре се разтяга и облекчава от напрежението, подобрява се кръвооросяването, активират се лимфната и дихателната система, изгражда се силен мускулен тонус, тялото се стяга и огъвкавява хармонично. Добре повлияваме също вестибуларния апарат, разтоварваме психиката и ума, като се впуснем в полета с люлка. Така се връщаме към детството с усещане за безгрижност, внасяме лекота и радост в живота си.

Още един важен аспект за въздушна йога – имаме възможност да работим в по-лек и щадящ вариант при различни блокажи в тялото – терапевтични практики за хора с намалена подвижност, вследствие на автоимунни заболявания, инсулти, травми и т.н. Забелязвам, че в часовете с терапевтична въздушна йога се включват и хора, които се притесняват от стандартните практики на по-високи люлки – провеждам я на ниски люлки и е по-близка до преживяването на класическата йога, но с усещането за лекота и полет с подкрепата на люлката. Незаменимо!

Все повече хора се обръщат към йога, как си обясняваш този засилен интерес?
Имало е периоди, в които йога се е възприемала като много мистична, странна практика. Сега хората са по-отворени, по-интересуващи се за дълбоките аспекти на живота си, търсят отговорите на важни въпроси като: Кой съм аз? Защо съм тук? Какво ми е предопределено да правя? Какъв е смисълът на съществуването ми? Има широк достъп до информация, светът е глобален, много източни учители разпространяват знанието, а западният ум все по-силно се нуждае от източните методи и практики, за да възстановява баланса. Живеем в неспокойна среда – виждаме го, а вътрешният мир и връзката със себе си ни дават онзи пристан на покой, от който всички имаме нужда. Йога студиата са именно такова място, в което да отделим час и половина за себе си и да общуваме в името на хармонията и баланса на физическо, емоционално и ментално ниво.

Как това, което преживяваме на постелката, обогатява отношението ни към света и към себе си?
Навлизайки в състояние на спокойствие и баланс, на физически тонус и лекота, ние несъмнено имаме заряд от енергия, който е добре да насочим и към света около нас. Защо живеем иначе – само заради себе си? Йога ни учи, че сме неделима същност от цялото творение, развива съзнание за свързаност, насърчава ни да разберем своята мисия там, където сме – своята дхарма. Нека я открием и следваме. Човек е отворена система и има нужда да служи – това съзнание на някои хора е дадено, но при повечето от нас е нужно да се развива.

Как се отключва пътешествието навътре?
Това е необходимо и трансформиращо пътешествие. Сетивата ни свързват с външния свят, те ни помагат, разбира се, за да оцеляваме, да черпим информация, нужни са ни в различни ситуации, но и отнемат от енергията ни, ако започнем твърде много да си служим с тях. Истината е в баланса. Навлизайки навътре в себе си, неминуемо трябва да успокоим тези сетива, да се отдалечим от външното, за да усетим финото, вътрешното, дълбочината. Да се доверим на интуицията и да следваме вътрешните си сигнали. Да ги чуваме. Така ще сме и в по-дълбока връзка и доверие. Да бъдем в себе си е много важно, за да не живеем нечий чужд живот. Нужни са постоянство, отдаване, съзнателни усилия, процесът е увличащ и много смислен.

Нека завършим тази среща с твоето послание към читателите.
Бъдете най-добрата версия на самите себе си, автентични, чисти, здрави и добронамерени, съзнателни същества, любящи, състрадателни, с отворено съзнание, в светлина и във връзка с божествената любов.
Култивирайте и излъчвайте тези качества! Ние сме души, носим божествената частица в себе си, нека тя да свети силно и да ни напътства, да озарява дните ни. Вътрешната красота неминуемо се изявява и външно, озарява тялото ни – сияем!
“Вълни сме от едно и също море, цветя от една и съща градина, листа от едно и също дърво” – това послание много силно резонира в мен и искам да завърша с него.


Фотография: Личен архив


Миряна Иванова се среща с йога още в детските си години, а активно практикува от 2010 г. През 2015 г. преминава обучение за йога инструктор към Yoga Alliance RYS 200 Хатха йога 250. Надгражда обучението си с курс за йога през бременността 85 Hours Prenatal Yoga Teacher Training Course. Част е от екипа на йога студио “Дивали”, където води практики по хатха йога, въздушна йога, терапевтична въздушна йога. Има опит и с въздушна йога за бременни жени, въздушна йога за деца, работи с деца и родители заедно с методите на класическата йога. Подкрепя хора със специални нужди.

Миряна Иванова е сред най-добрите йога преподаватели в България, заедно с които можете да практикувате на www.omyoga.bg. Насладете се на нейните класове тук


Още вдъхновяващи срещи и интервюта ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram