Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

На чисто… с етеричните масла

Няколко съвета за почистване у дома – от рубриката за ароматерапия на Валентина Славова в брой 17 на списание OM Yoga & Lifestyle

Етеричните масла са чудесна алтернатива на силните химически препарати, с които можем да почистваме и поддържаме хигиената у дома. Голяма част от етеричните масла притежават антибактериални, противогъбични, противовирусни и дезинфекциращи свойства, което ги прави приложими и в почистването на дома. И не на последно място – след употреба те оставят приятни и ненатрапчиви аромати.

Етеричните масла от лимон и мащерка са много подходящи за почистване на хладилника. Върху памучен тампон добавете 1 капка етерично масло от лимон и 1 капка етерично масло от мащерка и го оставете в някой от ъглите на хладилника. Тези масла неутрализират неприятните миризми и предотвратяват развитието на бактерии. Също така за почистване на хладилника предварително можете да разредите 2 капки етерично масло от мащерка и 3 капки етерично масло от лимон в 10 мл спирт, а получената течност да добавите към 40 мл вода. Най-удобно е да използвате шише с пулверизатор, в което да съхранявате получената течност.

За почистване на теракот подходящи са етеричните масла от сладък портокал и лавандула. В съд с 2 литра топла вода смесете 5 капки етерично масло и с течността можете да почистите пода. А ако използвате прахосмукачка с воден филтър, добавете в контейнера с вода 1-2 капки етерични масла от лютива мента или лимонена трева, които имат силни дезинфекциращи и антимикробни свойства.

За поддържане на хигиената на санитарния фаянс много ефикасни са етеричните масла от бял бор, чаено дърво и евкалипт. За целта можете да разредите етеричните масла в течен кастилски сапун, който да използвате за измиване и почистване на санитарните помещения. Тези етерични масла премахват замърсявания, унищожават бактериите и пречистват въздуха. В 50 мл кастилки сапун са нужни общо 10-15 капки етерично масло или комбинация от няколко.

Не забравяйте, че етеричните масла са силно концентрирани субстанции – фактът, че са извлечени от естествени суровини, не ги прави безопасни и безвредни при неправилна употреба. Етеричните масла не бива да се употребяват неразредени при почистването на лакирани повърхности или пластмаса, защото могат да ги разтворят. Препоръчително е да използвате ръкавици.

Рецепта за спрей за почистване на йога постелка:
• 80 мл вода (за предпочитане дестилирана)
• 20 мл ябълков оцет
• 10 капки етерично масло от лимонен евкалипт
• 10 капки етерично масло от лавандула
• 5 капки етерично масло от лютива мента

Добавете етеричните масла към оцета и след това смесете с водата. Използвайте стъклено шише с пулверизатор, в което да съхранявате получената течност. Редовно впръсквайте течността върху вашата йога постелка, след което почиствайте с мека кърпа или гъба. По този начин постелката ви ще бъде винаги чиста и ще ухае приятно.


Валентина Славова се занимава с ароматерапия от осем години. Завършва обученията си по холистична и естетична ароматерапия в България и САЩ. Изучава натуралната парфюмерия, организира обучения и ателиета за домашна козметика. Намираме я във Facebook – Fairy Scents by Valentina Slavova


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram