Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Любов в действие

Любовта крепи вселената, тя е в основата на всичко”. Чували сме тази сентенция, но колко често се замисляме какво всъщност означава тя. Знаем ли, че любовта има език? Знаем ли, че любовта е действие?

На Земята има милиарди хора, което означава милиарди сърца, способни да обичат. Това е огромен заряд. Можем ли да впрегнем този потенциал, можем ли да бъдем този потенциал?

Да, наистина става въпрос за любов. Има толкова много любов, която ни чака, само да започнем да я виждаме. Важният момент е да сме проводник за нея, а не контейнер. Повярвайте в това, което сърцето ви знае, че е истина. Доверете се. Мъдростта трябва да започне отвътре. Пълни сме с въпроси и отговорите ще дойдат, но малко време ни трябва. Време да слушаме, време да наблюдаваме, време да изследваме откъде идва всичко. Да потърсим прагматичен начин за прилагане на възвишените идеали, как да живеем етично и отговорно в реалния живот и да намерим своя Път към сърцето. Тази вътрешна мъдрост винаги се основава на универсални принципи като любов, прошка, състрадание, благодарност. В крайна сметка всяка школа и практика цели да раздвижи сърдечната ни чакра, да разшири възприятията и сърцата ни.

В моментите на усилени йога практики или когато си подаряваме дни на временно оттегляне (с ритрийти, духовни пътувания, Випассана), можем да преживеем силни моменти, прозрения, дълбини. Мигове на единение. За мен това е бог. За други е вселена, върховен разум, космос и т.н., а учителят Петър Дънов ги нарича “божествени състояния”. Това са преживяванията на единство, любов, състрадание, отвореност, сливане на душите, сливане с природата. Според него ученикът трябва да има поне едно такова преживяване всеки ден. То може да трае само няколко секунди, но това са преживяванията, които поддържат нашата връзка с божествената реалност, тези няколко секунди осмислят всички останали 86 400 секунди на денонощието. Именно тези моменти променят живота ни, защото осъзнаваме светлината и любовта във всичките им проявления.

1. Открий призванието си – сватхарма
Кое действие ви кара да забравите, че времето съществува, кое действие е продиктувано от сърцето? Кое действие носи радост и щастие? Когато човек започне да живее в унисон с вътрешната си природа, се задейства Законът за дхарма. Той носи изобилие. За всеки изобилието ще дойде точно под онази форма, под която си го представя и има нужда. Да живееш живот, следвайки призванието си, е живот, в който любовта е реализирана, пътят на сърцето се следва практически във всичко. Всяко нещо, което се прави с любов, просперира и колкото повече любов вложим, толкова повече тя се мултиплицира и многократно се връща към нас.

Всеки е роден с призвание. Един има талант да пише, друг – да рисува, а на трети му се отдава шиенето. Между шестата и осмата година в ранната ни възраст се появяват точно тези заложби и таланти. В целия си съзнателен живот ние имаме знаци за тях. Наблюдавайте се!

2. Обичай себе си. Влюби се
Загубих много години от живота си да търся любовта. И да живея в заблуда, че тя е външен обект. Загубих много години да мразя, най-вече себе си. Но нещо се измести. Не знам кога или как, но така работи йога. Един ден тя се появи, усетих я в центъра. Роди се точно там, в центъра на измореното ми сърце. Започна като експлозия, като потоци лава от избухнал вулкан. След това нищо не беше същото, в пепелта се появи пътечка, от пробойните в сърцето ми проблясна светлина, бледа, но стопляща. Минаваха години и се учих да обичам, първо себе си, учих се да приемам, първо себе си. Моята любов, моят път, моето изпитание, моята наслада, моето приемане, моето учене, моето влюбване е йога. Една дълга и споделена връзка. А тази връзка даде проявление в най-истинската и дълбока любов в човешки план, онази, за която от деца мечтаем да ни се случи.

3. Обичай малките неща
Изгревите и залезите не са само за поети и фотографи. Забелязвайте ги! От прозореца на градския ви дом, през стъклото на колата, докато чакате червения светофар. Не винаги можем да вземем свободен ден и да отпрашим нанякъде, още по-малко към перфектния плаж или изгрев. Но добрата новина е, че все още имате късмет да го изпитате. Йога ще ви доведе до вечното място на духа, в което тече цялото спокойствие и щастие, а през него ще започнете да виждате… малките неща.

4. Благодари
Бъдете благодарни за всеки дъх, с който сте благословени.

Аз все още имам трудни дни, тревоги, нервност, страхове, но дълбоко в себе си знам, че днес съм достатъчно силна да се изправя пред всички изпитания със сърце, пълно с любов. Днес съм влюбена. И намирам вдъхновение във вятъра, в морето, в изгрева, в нови приятелства. Днес знам, че всяка стъпка в огъня пари по-малко, защото намирам смисъл да пътувам към собствената си цялост и да събуждам още порции любов. Днес не съм сама и има кой да ми държи ръката. Днес следвам сърцето си!

Какво е любов за вас? Приканвам ви сами да потърсите отговора…

Химн на любовта
“Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта не се превъзнася, не се гордее (…). Всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява (…).
Любовта никога не отпада…”
(Първо послание на свети апостол Павел до Коринтяните, глава 13)

Фотография: Александър Димитров / www.aldi.pics


Текст: Мария Папаянопол, сертифициран йога преподавател по хатха йога към Българска Федерация по Йога, йога за деца и семейства и RYS 200 Yoga Alliance. Преминава обучения към Национална Спортна Академия – следдипломна квалификация за инструктор по йога; Yoga Alliance UK – Rainbow Family & Kids yoga; Samudra Global School – Prana Mandala Vinyasa and Movement meditation с Шива Рей.
Мария посещава допълнителни лекционни курсове и практически семинари по Йога и веданта философия в Института Кайвалядхам и Веданта академията, Индия, както и динамични медитации и техники за себеизследване в Osho Meditation Center, Индия, Шакти тантра и динамична медитация в Бали, Мантра йога за здраве и хармония към БФЙ. Живее и преподава в Пловдив.


Още вдъхновяващи срещи и интервюта ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram