Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Защо ни е нужна шавасана?

Всички попадаме в капана на забързаното ежедневие. “Трябва да проверя банковата си сметка”. “Трябва да отговоря на този важен имейл”. “Не знам какво да сготвя за вечеря у дома”. Ако често ви сполетяват подобни мисли, вероятно наистина сте заети и не успявате да свършите в срок всички задачи, но кое страда най-много по време на вашата практика от мисълта, че сте заети? Шавасана.

С продължително отпускане в шавасана можете да хармонизирате усещанията в тялото и ума, особено при свръх напрежение и умора. Справянето със стреса е от изключителна важност за здравето на нервната система. Но ако постоянно сте на високи скорости, губите способността да балансирате процесите между симпатиковата нервна система (и съответния отговор на тялото – “Бий се или бягай”) и парасимпатиковата нервна система (“Отпусни се и преработи”).

Стимулирането на тялото да премине в режим на отпускане е ключов фактор за всички аспекти на нашето здраве, като в случая не става въпрос само за команда към определена част от нервната система. Свръхконсумацията на кафе и престоят пред монитор часове наред не могат да стимулират този релаксиращ процес, но шавасана може.

И ако в края на интензивна йога практика, докато лежите по гръб към земята в шавасана, нахлуват мисли, че нямате време точно за тази поза, е важно да преосмислите грижата, която давате на себе си.

Как действа шавасана?
Когато се установите в приятна и уютна атмосфера, започва отпускане на физическо ниво, мускулите се омекотяват, променят се нивата на кръвното налягане и отделените хормони на стреса. Сърдечният ритъм и дишането се успокояват. Необходимо е време, особено ако нямате опитност в практиката.

Как да усетите магичния ефект от тази поза? В удобна легнала позиция, в която тялото се отпуска съвсем естествено. С приятна обстановка, топлина и достатъчно време.

Важно е да подчертаем, че тази почивка е съвсем различна от състоянието по време на сън. Въпреки че през нощта тялото иска да почива, възможно е все още да сме напрегнати на физическо ниво.

Колко често да се отпускаме в шавасана?
Колкото по-често правим нещо ново за нас, толкова повече невронни пътеки за това създаваме в мозъка си. По този начин изграждаме здрави навици, тъй като мозъкът постоянно се ремоделира. Нека вземем за пример свиренето на пиано: имаме нужда от време и постоянни упражнения, за да се научим да свирим. Благодарение на нашето усърдие се радваме на плодовете на новите умения, които се отразяват на физическо, емоционално и ментално ниво.

Не очаквайте бързи резултати, усещането за отпускане се развива с практика. Колкото повече време инвестирате, толкова по-удобно ще се чувствате да останете със себе си в шавасана.

Как да практикувам?
Ако разполагате с 30 минути, в които можете свободно да се отпуснете, отделете си 20 за шавасана. Не забравяйте, че вашата практика не е състезание.

Осъзнайте колко важно е не само движението на тялото, но и тишината, за да създадете нови положителни навици. Изключете звука на мобилните устройства, подарете си тиха обстановка и удобно място, където да се отпуснете по гръб. Ако се опасявате, че ще заспите в леглото, просто легнете на постелката на земята. Направете всичко необходимо, за да се отпуснете.

Няколко съвета:

Позата
Легнете по гръб, отпуснете цялата му тежест към земята. Раздалечете ръцете встрани с длани обърнати нагоре, бедрата са на ширината на постелката.

Очите и лицето
Нежно затворете очите и отпуснете погледа зад затворените клелачи. Уверете се, че всички части на лицето са напълно отпуснати.

Вратът
Главата е центрирана, а брадичката е леко прибрана навътре, за да издължите врата. Можете да поставите малка възглавница под главата.

Температура
Уверете се, че е достатъчно топло. Можете да се завиете с одеяло, тъй като тялото се отпуска по време на продължителна релаксация. Осигурете си достатъчно пространство около вас.

В началото на шавасана можете да се усетите леко фрустрирани. Приемете този факт и се концентрирайте върху самата практика. За мнозина пълното отпускане е изключително предизвикателство, позволете на процеса да се случи постепенно. Мислено сканирайте тялото си, осъзнавайки ефекта от практиката. Шавасана започва едва тогава, когато тялото и умът са напълно отпуснати.

Накрая си дайте достатъчно време, за да излезете бавно от шавасана. Можете да раздвижите пръстите на ръцете и краката, да завъртите китките и глезените, да се издължите в двете посоки, да се обърнете на една страна и да се прегърнете в ембрионална поза.

Наблюдавайте приятните усещания в тялото и не забравяйте, че можете да се върнете към тях във всеки един момент.

Снимка: yanalya – www.freepik.com


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram