Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Deva Premal & Miten: Истинската музика се ражда от изкуството на медитацията

“Истинската музика се ражда от изкуството на медитацията. Това е, което дава сила. Състоянието на притихване, в което чуваш тишината”, вярва Митен. Разговаряме с него преди концерта на Deva Premal & Miten на 15 октомври в зала 3 на НДК.

Ню ейдж звездите пристигат в София в рамките на световното им турне Timeless. Ето какво разказват Deva Premal & Miten в специално интервю за OM Yoga & Lifestyle и приятелите си в България, както наричат те своите почитатели.

Срещаме се виртуално преди концерта ви в София. Къде ви намирам в момента?
Митен: Ние отново сме на турне! И то след две години живот в джунглата на Коста Рика по време на локдауна – което си беше невероятен житейски подарък, там е като в рая.
Но усетихме импулса и ето че най-сетне правим отново концерти в Европа, след отлаганията заради ковид. Пишем това интервю, докато пътуваме във влака от Мюнхен към Женева, където ни предстои концерт.

Пътувате, творите и живеете заедно вече повече от 30 години. Какво беше усещането при първата ви среща в ашрама на Ошо в Пуна, Индия?
Красиво усещане, ясно разпознаване – че си у дома и споделен с другия. Извън онези безумни очаквания да сме заедно сега и завинаги. А и разликата от 23 години във възрастта помежду ни също не предполагаше това… Но във всеки друг аспект от животите ни ние сме заедно – физически, духовно и, разбира се, музикално. Същото красиво усещане присъства и сега!

Вие сте прекрасен пример за свързване на всички нива. В света, в който живеем, каква е дефиницията ви за свързване – между душа и душа, между музиканти и публика, между Изтока и Запада?
Всеки от нас осъзнава, че индивидуалното ни духовно пътешествие е приоритет и това прави приятелството ни толкова балансирано и хармонично. Уважаваме свободата на другия да изследва. Като приятели искаме най-доброто за другия и ако пътят на единия води в различна посока, нека да бъде!

По време на всички тези години научихме истинското значение на благодарността. А кой би лишил най-добрия си приятел от каквото и да е? Ние просто сме благодарни за невероятното време, което сме благословени да можем да споделяме заедно.

И на едно по-генерално ниво – в света има много велики учители, но за да ги откриеш, е важно търсенето да е автентично.

В личен план имах нужда от посока. През 70-те години животът ми беше изпълнен с толкова много излишни пластове. Нуждаех се от помощ и тогава благодарение на Ошо научих за силата и спасението, които се разкриват с медитация. Това се оказва по-важно от всякога в тези безумни времена на 21 век.

Каква есенция от Ошо присъства в музиката ви?
Просто всичко! Без Ошо Дева и аз нямаше да сме заедно днес. Срещнахме се в неговия ашрам в Пуна, Индия. Двамата бяхме там, за да учим изкуството на медитацията. Без Ошо нямаше да творим музика сега.

От Ошо научихме, че музиката (истинската музика, а не тази, направена заради амбиция и материален успех) се ражда от изкуството на медитацията. Това е, което дава сила. Той ни даде възможността да се научим да слушаме тишината.

С вашата музика вдъхновявате толкова много хора в цял свят да превърнат йога и медитация в начин на живот. Какво вдъхновява вас да творите?
То е просто медитация… и това е причината аз и Дева да мантруваме. Състояние, което отваря вратите към нашата основна реалност. В ашрама на Ошо години наред споделяхме това изживяване с всички търсещи приятели и пътешественици. Освен това ние обожаваме да пътуваме! Преди локдауна, за всичките ни 32 години заедно, не сме се задържали на едно място за повече от 6 месеца!

Дори по време на локдауна, докато живеехме в Коста Рика, продължихме да сме свързани чрез социалните мрежи. Създадохме приложението The Gayatri Sangha, което помогна на хиляди хора по света да се чувстват свързани и да преодолеят страха от изолацията. Всяка седмица се събирахме онлайн, споделяхме различни медитации, видеа, музика и най-важното – пространство за споделяне един с друг.

Освен това в Коста Рика създадохме три албума – The Essential Deva Premal, The Jungle Sessions и Timeless. Последният албум вече излезе и включва прекрасен дует на Deva и India.Arie.

В дълбочина познавате културата и философията на Индия. Как знанието за йога и медитация присъства във вашата музика?
С осъзнаването, че ако искаме да споделяме мантра чрез нашата музика, е важно да сме автентични и чисти в намерението си.

Успявате ли да отделяте време за личната си практика по време на турне?
Научихме се да медитираме, без значение къде се намираме и какво правим. Медитацията не е ограничена до конкретна дейност, тя е неспирен феномен.

По време на концерти или събирания, както ги наричаме ние, се отпускаме в присъствието на любовта и свързването, които идват от публиката. Имаме прекрасен бенд с невероятно чувство за синхрон и естетика. И въпреки че никога не са срещали Ошо, всички те са на тази вълна и ни подкрепят по най-хармоничния начин.

Имате ли ритуал или практика, преди да излезете на сцената?
Събираме се, за да изпеем заедно мантрата ОМ. И за да насочим фокуса си върху това, че сме Temple Band и имаме отговорността да свирим с това разбиране. Не сме тук, за да покажем колко добри музиканти сме. Ние сме тук, за да сме в служба и служим с мантрите, песните и силата на споделеното пеене.

Винаги каните публиката да пее с вас, да участва… Какво искате да споделите по време на концертите?
Тишата, която е възможна да изживеем, когато се откъснем от автоматичните социални навици за правене на шум (ръкопляскането след всяка песен например). Когато се откажеш от това задължение, е възможно да се отпуснеш в тишината. Изживяване, което рядко се случва в ежедневието. Хиляди хора седят притихнали, в състояние на блажено отпускане, заедно един с друг. Това е храна за душите.

Не за първи път гостувате в България. Какво знаете за нашата страна?
По време на концерта ни в Нюрнберг срещнах една дама, която е абсолютно влюбена в България! И много се развълнува, когато разбра, че идваме в София. Разказа ни за Седемте Рилски езера и за прекрасните хора, които е срещнала по време на ваканцията си. Разбира се, ние вече знаем за прекрасните хора, защото преди време имахме концерт в Пловдив и все още помним сърдечната публика. И с нетърпение очакваме да сме отново заедно, този път в София.

Музиката и мантрите имат силна лечебна сила, особено в шумния свят, в който живеем. Какво е вашето послание към почитателите ви в България и читателите на OM Yoga & Lifestyle Bulgaria?
Музиката е това, което ми помогна. И когато усетя страх, аз просто пея! Музиката винаги успокоява изплашения и твърде ангажиран ум. Пеенето и мантруването отварят врати към силата и красотата на мантра практиката.

Моят съвет към нашите приятели в България (за нас това са хората, които идват на нашите концерти), е да потърсят своята мантра. И когато я открият, те вече ще имат верен приятел за цял живот. Имаме няколко албума за това: Mantras for Precarious Time; Mantras for Life; Tibetan Mantras for Turbulent Times. Всички те са създадени, за да помагат в мантра практиката и могат да бъдат вдъхновение да задълбочите медитацията си.

С обич, Митен


Още вдъхновяващи статии и интервюта ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle.

ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram