Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

За метода семейни констелации

Статия от Марина Чомпалова – за семейните констелации и за възможността чрез метода за лечително движение към приемане и вътрешен покой

Методът семейни (системни) констелации е създаден от немския психотерапевт Берт Хелингер през 90-те години на миналия век. Този метод разглежда индивида като част от семейната система, към която той принадлежи и чиито неразрешени въпроси се проявяват като затруднения или симптоми в сегашния живот – т.нар. междупоколенческа травма.

Със семейни констелации може да се работи в индивидуален или групов формат. Когато работим в група, клиентът, който си поставя тема, избира участници от групата, които да представляват ключови членове от неговото рождено или настоящо семейство, включително и самия клиент. Представителите получават достъп до усещанията на хората, които представляват и скоро в констелацията се разкрива картина, която показва какви са взаимоотношенията в семейната система.

Тази картина осветлява скритата динамика, която лежи под повърхността на взаимоотношенията. Вижда се кой с кого е обвързан, кой за кого носи някакъв товар, опитвайки се да го облекчи от страданието му. Често срещана динамика е, когато детето енергийно заеме мястото на партньор за своя родител, ако другият родител не е достатъчно на разположение. Децата винаги усещат къде има дефицит и се втурват да помагат на своя родител. Това обаче не служи добре в зрелия ни живот – защото когато сме енергийно обвързани със своя родител, не сме на разположение в партньорските си взаимоотношения.

В хода на констелацията фасилитаторът подава на представителите лечителни изречения, които служат за придвижване на енергията. Лечението се случва, когато едно движение, което е останало фрустрирано, намери своя завършек. В констелациите работим с ритуали – за връщане на енергиен товар към родителите или някой назад в поколенията с трудна съдба; за благодарност към родителите; за признаване на трудно чувство, например вина, което е останало потиснато, защото е било твърде болезнено да се чувства.

Най-голямо влияние върху системата оказват хората с трудна съдба – рано починалите, хора с физическо ограничение или човек, за когото не се говори, защото е бил с лоша репутация. Едно от ключовите открития на Хелингер е за т.нар. колективна съвест – набор от ценности, които са движещата сила в една семейна система и са отвъд концепциите за морал. Според законите на любовта, както Хелингер ги формулира, всички имат еднакво право на принадлежност. И когато някой бива изключен, някой друг в следващо поколение обичайно го представлява, повтаряйки неговата съдба – така в системата действа закон за уравновесяване, който търси да даде полагащото се място на всеки. Например ако има бивш значим партньор за един от родителите, който е останал в тайна, детето ще представлява този партньор и може да влезе в съперничество с другия родител.

Лечителното движение е движение на помирение и обединение. То се случва, когато включим липсващите хора в сърцето си, независимо дали ги одобряваме или не. Когато можем да благодарим на всички преди нас за живота, който е стигнал до нас. Когато приемем родителите си такива, каквито са, с всичко, което е било възможно да получим от тях и оттеглим очакванията си за повече. Семейните констелации ни помагат за това – и виждайки предците си в контекста на тяхната собствена история, имаме възможност да се придвижим към ново място на приемане и вътрешен покой.


Ако искате да се запознаете с метода на констелациите, заповядайте на 17 септември, събота, от 13:00 ч. в различното място за събития на OM Yoga & Lifestyle. Заедно с Марина Чомпалова ще изследваме скритите динамики, които движат семейната система.


Повече за събитието

Любов, която изцелява – терапевтична група със семейни констелации вижте ТУК


Марина Чомпалова е психолог и водещ на семейни констелации. В работата си съчетава визуализации, водени медитации, техники от гещалттерапията, арттерапия, работа с тялото. Води процес “Лекуване на вътрешното дете” (childhood deconditioning) в 10 сесии за премахване на обусловеностите от детството.

Завършила е едногодишно обучение за фасилитатори на семейни констелации и по психологическо консултиране към Институт по терапия и експресивни изкуства. В момента преминава обучение за терапевти в метода Compassionate Inquiry на д-р Габор Мате.


Текст: Марина Чомпалова


Още вдъхновяващи статии и интервюта ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle.

ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram