Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Заземяване с муладхара чакра

В поредицата за седемте основни енергийни центъра в нашето тяло представяме първа чакра – муладхара. Основната информация и елементите, свързани с отделните чакри, могат да ни помогнат да работим с тях и да ги поддържаме в добро здраве.

Име: Муладхара (означава “корен” или “опора”)
Разположение: В основата на гръбнака. При мъжете се намира леко навътре в перинеума, а при жените е в задната част на шийката на матката.
Цвят: Червен
Ниво на съществуване (Лока): Бху-лока
Елемент (Таттва): Земя. Първа чакра символизира връзката със Земята и заземяването
Мандала: Муладхара, коренната чакра, се изобразява като кръг с четири венчелистчета, в който е разположен квадрат. В квадрата има триъгълник с насочен надолу връх, показващ посоката на движение на енергията към Земята. “Лам” е биджа мантрата за муладхара в центъра на мандалата, а четирите венчелистчета представляват честотата на въртене на чакрата. Кръгът е символ на цялостност и пълнота, който следва принципа, че не съществуват начало и край. Квадратът в тази Янтра (геометрична диаграма) означава “светът, който се разлива в четирите си посоки”. От своя страна четирите му страни са “портите” или “космическите врати”, през които може да се влезе навътре. Мандалата показва земния свят, който трябва да се свърже с духовното чрез различни практики.

Обяснение:
Муладхара чакра представлява материалния свят и нашата връзка с него. Свързан с нея, елементът Земя олицетворява най-плътното състояние – материята и формата. Тя е символ на правото ни на живот и личния ни принос към света. Първа чакра е тази, която ни мотивира да станем сутрин. Тя ни свързва с живота и събитията в нашето ежедневие. Чувстваме се стабилни, устойчиви и спокойни, когато коренната чакра е в баланс. Естествено се радваме на живота и щастието ни не се основава на придобивки, независимо че в моментите на баланс привличаме с лекота и материално благополучие. Сигурни сме в себе си и в света около нас. Това е доверието във вселената, което се основава на усещането, че сме живи и съществуваме.

Когато обаче муладхара чакра е в дисбаланс, чувстваме липса на енергия. Трудно намираме желание и мотивация, не успяваме концентрирано и последователно да следваме ежедневните си задачи. Понякога работим усилено, а възнаграждението ни е несправедливо. Несигурни сме в материалния свят и дори изпитваме сковаващ страх от бедността. Състоянието на дисбаланс на първата чакра се характеризира със симптоми на депресия, констипация, умора, ишиас, свръхматериализъм, привързаност към материалното и физическото, както и претоварване в работата и стрес.

А именно в коренната чакра се намира енергията Кундалини или жизнената сила, която чака да бъде освободена.

Пози в йога за балансиране и работа с коренната чакра:
Поздрав към слънцето, асаните дърво (врикшасана), войн III (вирабхадрасана III), орел (гарудасана), джануширшасана и маласана.

Медитация за баланс
Заземяване:

Настанете се в удобна седяща поза и затворете очи. Издължете гръбнака и усетете връзката си със Земята в основата на таза. Отведете осъзнаването към дъха си и визуализирайте движението му нагоре и надолу по гръбначния стълб. След това си представете две въжета, увити нежно около глезените ви. Вижте ги как се спускат под вас и проникват все по-дълбоко като корени, които достигат ядрото на Земята. Там те се омотават около два големи камъка. Почувствайте сигурността и стабилността, които ви дава тази представа. Развийте усещането, че сте в безопасност.

Направете визуализацията по-детайлна, като зад затворените клепачи видите света във всичките му червеникаво-кафяви, зелени, жълти и други цветове. След това си представете как оцветяват въжетата, които ви свързват със Земята, и преливат от заземяващата й енергия в тялото ви, давайки ви всичко, от което се нуждаете в този момент – сигурност, безопасност, цел и фокус.

Накрая си представете кълбо от бяла светлина над главата си и вижте как енергията бавно се разлива във вас – от главата, по целия гръбначен стълб, до останалите части на тялото. Усетете целебната енергия, която минава през вас и ви свързва със Земята и всичко около вас. Останете в медитацията колкото време ви е необходимо – и когато се почувствате готови, излезте от нея по собствен начин. Бавно отворете очи и усетете връзката си с живота около вас и вътре във вас.

Утвърждение:
Аз съм.
В безопасност съм.
Усещам връзката си със Земята.
Чувствам се сигурен в света около себе си.
Имам стабилна основа под себе си, която ми помага да гледам позитивно на живота.

Звуков символ и мудра:
Биджа мантрата “Лам” изисква да усетим вибрацията от звука вътре в себе си и да го насочим към мястото, където е разположена чакрата. Мантрата стимулира и събужда енергията й, като целта е да се балансира. Мудрите или жестовете на ръцете също я стимулират. Можете да мантрувате, докато седите в подходяща за вас поза, като използвате различните мудри или визуализирате цветовете на чакрите.
Мудра: Седнете в медитативна поза. Докоснете заедно палеца и показалеца и поставете дланите си, обърнати нагоре, в скута или върху коленете си.

Кристали за балансиране и стимулиране:
От древни времена хората вярват в лечебната енергия и силата на кристалите. Можете да ги носите със себе си, близо до мястото на чакрата, докато медитирате или релаксирате.
Кристалите на коренната чакра: Всички червени скъпоценни камъни като рубин и гранат, хематит и обсидиан.

Ароматерапия и етерични масла:
Прибавете няколко капки от масло по избор към базово масло и ги смесете добре. Капки от полученото масло можете да използвате към душ гела или олиото за тяло, както и в лампи за ароматерапия. Друг вариант е да добавите няколко капки върху носна кърпичка, възглавницата, дори в храната и водата. Обонянието ни е сетивото, което първо се проявява, когато се родим – и оттук идва мощната му сила да лекува.
Етерични масла на първа чакра: Пачули, розмарин, иланг-иланг, смирна, тамян и сандалово дърво.

Опитайте тези йога пози, техники и идеи, за да се свържете постепенно със себе си и енергията на собствената си чакра. Така с времето пред вас ще се разкрият личната ви мъдрост и уроците, които трябва да научите от първа чакра.


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram