Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Йога – технология за благоденствие

Фокусиране върху вътрешното благоденствие чрез йога – темата на статия от Садгуру, подготвена специално за българското издание на OM Yoga & Lifestyle и www.omyoga.bg

В преследване на благоденствието на тази планета е постигнато много; особено през последните сто години, с помощта на науката и технологията сме направили толкова много, за да създадем благоденствие за хората. В резултат на това днес определено разполагаме с редица удобства и улеснения. В същото време не можем да твърдим, че сме най-радостното поколение, не можем да твърдим, че сме най-умиротвореното поколение, нито можем да твърдим, че сме най-любящото поколение на планетата. Никое друго поколение досега дори не е мечтало за такива удобства; постигнало ли е обаче човечеството наистина благоденствие?

Външният свят е достатъчно уреден, но човешките същества не се чувстват добре, защото въпреки че сме се погрижили за външния свят, не сме си направили труда да се погрижим за вътрешния. Ако погледнете например западните общества, днес в Съединените щати, които служат за пример за най-голям успех от гледна точка на икономиката, над 40% от хората са на някакъв вид психотропни лекарства, за да поддържат вътрешния си баланс.

Приемането на каквото и да е лекарство е манипулация на вашата химия. Когато в системата се вкара някакво химическо вещество, раздразнението напуска тялото и ума и настъпва известно спокойствие. Човешкото тяло е много сложна химическа фабрика. Така че ние се опитваме да контролираме приятността, като вкарваме в себе си химически вещества.

По същество “здраве” означава определено ниво на приятност. Ако в тялото ви е налице приятност, ние наричаме това здраве. Ако то се чувства много приятно, наричаме това удоволствие. Ако умът ви е в приятно състояние, наричаме това спокойствие. Ако е в много приятно състояние, наричаме това радост. Ако емоциите станат приятни, наричаме това любов. Ако станат много приятни, наричаме това състрадание. Ако самите ви енергии станат приятни, наричаме това блаженство. Ако станат много приятни, наричаме това екстаз. Каквото и да е вашето изживяване, то се подхранва от определена химия.

Каквато и да е химията, от нея произтича съответното изживяване. Съществува истински научен подход за това как можете да промените основната химия на това, което сте, и да създадете химия на блаженството. След като създадете химия на блаженството в себе си, вие сте блажени поради собствената си природа, а не поради нещо друго. Има начин да изградите себе си отвътре.

Както можете да изградите нещо отвън, така можете да изградите себе си отвътре. Както има наука и технология за създаване на външни удобства, така има цяла наука и технология за създаване на вътрешно благоденствие.

От творението към Твореца
Да кажем, че изядете банан. След няколко часа бананът става човек. Във всяка клетка на тялото ви има определено измерение на памет и интелигентност, което може да превърне оризово зърно или банан, или парче хляб в човешко същество. С парче хляб вие произвеждате най-сложния механизъм на планетата!

Това, което създава тялото, или източникът на творението, е вътре в нас. И сега единственото ни усилие е да имаме достъп до този източник. След като имате достъп до източника на творението в себе си, здравето и благоденствието идват естествено. Ако дори капка от тази интелигентност навлезе във вашето ежедневие, ще живеете магически, а не нещастно. Или живеете тук като частица творение, или съществувате тук като Твореца. Йога дава достъп до самия източник на творението, пулсиращ във вас.

Говорим за възможността частицата творение да се трансформира в творец.

От индивидуалното към универсалното
Думата “йога” означава единение. Когато сте в йога, всичко във вашето изживяване се е обединило в едно. Ако вашето изживяване в живота е ограничено до това да бъдете частица творение, никога не можете да сте едно с всичко, защото това тук е отделно и онова там е отделно. Колкото и да казвате, че всички сме братя и сестри, разделението е налице. Само когато вашето изживяване се насочи към източника на творението, вие наистина можете да изпитате това единство. Цялата технология на йога се състои в насочването на творението към Твореца – в намирането на много различни методи за допир по някакъв начин с този източник.

За вас в момента съществуват два свята: вие и Вселената. Всеки проблем – страховете, несигурността, съмнението, идва от това, че живеете на принципа “Аз срещу Вселената”. Йога означава съзнателно да заличите границите на своята индивидуалност, не в мисълта и емоциите, а действително, в своето изживяване. Да превърнете индивидуалното и универсалното в едно.

Йога не е форма на упражнение, както често се разбира погрешно днес. Това не е сутрешно-вечерна практика. Има практика, но това не е единственият аспект. Всеки аспект от живота ви, дори начинът, по който ходите, дишате, общувате – всичко може да се превърне в процес към това единение. Нищо не е изключено от него. Това не е акт, а качество. Ако култивирате тялото, ума, емоциите и енергиите си до определено ниво на зрялост, във вас възниква определено качество. Това е Йога.


Садгуру е йогин, мистик, визионер и автор на бестселъри според класацията на New York Times. Обявен за една от 50-те най-влиятелни личности в Индия, Садгуру докосва живота на милиони хора по целия свят чрез разработените от него програми за вътрешна трансформация. Подходът му не спада към никоя система от вярвания, но предлага мощни и доказани методи за себепреобразяване. В момента водещата програма на Садгуру – Inner Engineering Online (Вътрешно изграждане онлайн), се предлага безплатно за здравните специалисти.


Повече информация на: ishaeu.org/yoga_mag_uk


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram