Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

OM среща… Мария Папаянопол

Йога е вътрешно пътуване, а не физически израз на позите, които владеем. Най-хубавото е, че получаваме много повече ползи и ефекти, но като бонус, без дори да сме подозирали за тях, казва Мария Папаянопол в интервю за рубриката “ОМ среща”.

Тя е сред най-добрите йога преподаватели в България, заедно с които можете да практикувате виняса флоу и ресторативна йога на www.omyoga.bg. Насладете се на нейните виняса флоу класове тук.

Споделяме архивно интервю с Мария Папаянопол от декември 2019:

Имаше ли ключов момент, който те отведе към срещата с йога?
Икономист съм по образование и се отдадох на тази професия още от далечната 1997 г. веднага след завършването. Дълги години бях “женена” само за работата си. Растях в корпоративната йерархия на финансовия свят и си поставях все нови и амбициозни цели и задачи. Животът ми беше зает, графикът пълен, командировките и пътуванията чести, стресът и нездравословните хранителни навици – ежедневие.

През 2008 г. при едно лично пътуване до остров Бали за първи път се докоснах и практикувах йога, без думи, без въвеждане и обяснения. На плажа, по изгрев и в пълна тишина с група служители на хотела, в който бях отседнала. Това вълшебно изживяване пусна корен в мен.

Процесът на пълна промяна и пауза дойде година по-късно с раждането на дъщеря ми Дара. С тежка бременност, дълъг списък от здравословни проблеми, които се отключиха не без причина точно в този период. Заради непоносимите болки в гърба и кръста, бъбречни кризи, над 20 излишни килограма бях чест абонат на спешна помощ и клиент на фармацевтичните компании. Започнах да търся начин за физическа активност, която да ми възвърне формата и да ми помогне да се грижа пълноценно за семейството и детето. Оказа се, че най-подходящи за моето състояние са часовете по оздравителна йога за гърба, а не силовите тренировки и фитнесът, към които се бях насочила. Сприятелих се с постелката за йога и така до днес. При мен се получи като любов от пръв поглед или семенцето от Бали даде плод (усмихва се).

Кой е твоят стил йога? Случиха ли се промени през годините.
О да, виждам това, като се върна назад и си спомня откъде съм започнала. Дойдох в йога без никаква физическа подготовка, с много болки и травми. Месеци наред моята практика беше само оздравителна йога за гърба и йога нидра. Не беше лесно, но с упорит труд и добри напътствия от моите учители картинката започна да се променя. И не, не съм гъвкава и до днес. Но може би съм от бавните, упорити практикуващи, които не се отказват, асаните не ми се случват лесно и малките успехи ме карат да празнувам. Празнувам всяка моя способност да се движа, да напредвам с малки стъпки, изпитвам повече уважение към тялото си. Харесва ми, когато ми е трудно, когато нещо в мен се нагласи, отключи. Харесва ми да се движа в потока на дъха и виняса. Днес се радвам да видя пътя, който съм извървяла дотук.

Как това, което преживяваме на постелката, обогатява отношението ни към света и към себе си?
В залата и на постелката, в приятелска и предразполагаща за отпускане среда, ние сме склонни да бъдем по-възприемчиви, дори по-доверчиви. Йога позата е мощен инструмент да се върнем в тялото си и да започнем да правим по-малко, но да усещаме повече. Първото, на което се научаваме, е приемане и ненасилие, следват любов и смирение. Следват и нови нагласи, скъсване със стари мисловни модели, а това вече се отразява на отношенията ни със света извън нас.

На какво се дължи популярността на йога днес?
Тази тенденция е започнала преди около 25 години, а днес в реално време я виждаме като експанзия в Азия. Технологиите, интернет, бързият достъп до информация имат своята роля, както и скъсването с традиционните взаимоотношения гуру – ученик, а и ашрамът вече не е единственото място за йога. Зад тази тенденция стои цялостният мироглед на модерния градски човек:
“Искам да се развивам”.
“Искам да съм свободен”.
“Не се подчинявам на авторитети и догми”.

Днес йога търпи непрекъснато творческо развитие. Но най-хубавото е, че все повече и повече хора искат да удовлетворяват глада не само в стомаха си, разпознавайки и нуждата за духовно пробуждане.

Възможно ли е хилядолетното знание да се следва автентично при днешните условия, в този толкова различен свят?
Всеки стил и традиция днес има какво да предложи, с какво да ни обогати – от гняна йога до флай йога. Въпрос на потребност е от какво имаме нужда и кой глад да задоволим. Йога днес е съвкупност от интегрални техники и подходи, взаимстване от различни форми и школи като отражение на динамичния свят и времето, в което живеем. Връзката с гуру и традиционни системи, изискващи подчиненост и отдаденост, е ограничение. Ако трябва да търсим мярка за духовен ръст, тя би била каква непривързаност сме развили (към действието и плодовете от това действие). Не колко асани владеем, какви сили притежаваме и коя школа следваме.

“Никой не може да се отрече, само защото е попаднал по пътя на някаква духовна традиция и тя повелява: не яж месо, спри цигарите, обичай ближния си, стани саняси и т.н. Всичко е въпрос на промяна на отношението ни към притежанията и какво значение им отдаваме като мисъл, емоция.”
– Свами Пархарасвати, Веданта академия, лични записки

Това е безболезненият път да заменим едни удоволствия с други, по-висши, и да се отървем от разрушителни ефекти върху ума и тялото.

Как усети, че си готова да преподаваш и предаваш знанието на други?
Още от първите ми седмици на постелката в Ананда йога студио – Пловдив започнах активно да участвам в събития, лекции, семинари за личностно развитие. Включвах се във всички мероприятия, които организираха Живко Стоилов и Мария Видева-Стоилова, моите първи учители. Бях нещо като “вечното присъствие”, познавах всички в нашата Ананда общност. И като че ли съвсем естествено се случи, когато те отсъстваха, да обявят, че аз ще водя часовете. Сядайки от другата страна на постелката, пред вперените в мен погледи, осъзнавах колко голяма отговорност е и колко много път имам да вървя. С тяхна подкрепа, вещи напътствия и вяра в мен моето учене започна и не е прекъсвало.

Какво можем да научим за себе си чрез йога?
Възможно е да видим себе си по нов начин и да научаваме все повече и повече всеки ден. Да осъзнаем, че въпреки всички неща, които не сме, има толкова много, които сме. Всеки от нас има ценно и важно място, тук и сега, в този живот и свят.

Има ли въпрос, на който все още търсиш отговор?
Пълна съм с въпроси (усмихва се). Как да слушам повече сърцето си? Как да бъда по-добър човек? Дали съм на прав път, дали не губя посоката? Как преподавам, как се свързвам с хората?

Как йога присъства в твоя ден?
Буквално йога е голяма част от деня ми, дори когато не съм на постелката. Въпреки двата трудови договора мога да кажа, че не работя (усмихва се). Сигурно никога няма да свикна да наричам йога преподаване, професия или работа. Тя присъства в сутрешните ми ритуали, в разговорите по телефона, в имейлите, в подготовката и организация на събития, в семейните ваканции или пътувания с йога групи. Аз съм щастлива да “работя” това, което ме прави още по-щастлива и да имам пълната и безрезервна подкрепа на семейството си.

Какъв съвет би дала на някого, който се колебае дали йога практиката е подходяща за него?
Опитвам се да обясня, че няма никакво значение колко сме пластични, силни или колко дълго практикуваме. Йога е вътрешно пътуване, а не физически израз на позите, които владеем. Най-хубавото е, че получаваме много повече ползи и ефекти, но като бонус, без дори да сме подозирали за тях.

Към днешна дата кои са трите думи, с които би описала йога?
Знание, любов и още порции любов.

На финала – твоето пожелание към нашите читатели.
Обичайте и имайте вяра! Вяра в собствената си човешка ценност, вяра, че всеки от нас има място под слънцето, че можем да съградим свят на взаимност и разбирателство.

Фотография: Александър Димитров / www.aldi.pics


Мария Папаянопол е сертифициран йога преподавател по хатха йога към Българска Федерация по Йога, йога за деца и семейства и RYS 200 Yoga Alliance. Преминава обучения към Национална Спортна Академия – следдипломна квалификация за инструктор по йога; Yoga Alliance UK – Rainbow Family & Kids yoga; Samudra Global School – Prana Mandala Vinyasa and Movement meditation с Шива Рей.
Мария посещава допълнителни лекционни курсове и практически семинари по Йога и веданта философия в Института Кайвалядхам и Веданта академията, Индия, както и динамични медитации и техники за себеизследване в Osho Meditation Center, Индия, Шакти тантра и динамична медитация в Бали, Мантра йога за здраве и хармония към БФЙ. Живее и преподава в Пловдив.


Още вдъхновяващи срещи и интервюта ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram