Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Направи си сам: Ароматни масла

Или как да приготвим маслени извлеци в домашни условия – съветите на Валентина Славова от рубриката за ароматерапия в брой 15 на списание OM Yoga & Lifestyle

Лятото е идеалното време, в което можем да приготвим сами масла от ароматни билки. Така наречените маслени извлеци се получават чрез накисване на билките в растително масло. Най-добре е маслото да е сравнително стабилно, каквито са зехтинът и маслото от слънчогледови семки.

Билките е важно да се берат рано сутрин и от незамърсени райони. Задължително трябва да се изсушат за няколко дни, защото влагата в тях може да предизвика бързо разваляне на маслото. След като са достатъчно сухи, билките се нарязват на ситно и се поставят в чист и сух буркан. Заливат се с масло, така че напълно да се покрие растителният материал. Билките престояват в маслото между 30 и 40 дни, като бурканът с тях се съхранява на тъмно и прохладно място. След този период маслото се прецежда и се съхранява в тъмна бутилка в хладилник. Срокът на годност е между 8 и 12 месеца.

Маслените извлеци от ароматни билки са подходящи както за терапевтични, така и за козметични цели.

В сравнение с етеричните масла маслените извлеци не са така концентрирани, което ги прави приложими при бебета, деца и чувствителни към аромати хора. Друго предимство е, че сами можем да ги приготвяме в домашни условия. Също така чрез тях извличаме аромати на растения, от които не могат да се добият етерични масла.

6 маслени извлека от най-популярните билки през лятото:

  1. Жълт кантарион: има регенериращо действие. Използва се при натъртвания, мускулни травми, невралгични болки и изгаряния.
  2. Лавандула: действа успокояващо и регенериращо. Ефикасно средство при проблеми със съня. Подходящо за всеки тип кожа, включително бебешка и детска.
  3. Лайка: с успокояващо, противовъзпалително и имуностимулиращо действие. За суха и чувствителна кожа.
  4. Мащерка: има болкоуспокояващо, противовъзпалително и стимулиращо действие. За мазна и смесена кожа.
  5. Невен: действа успокояващо и противовъзпалително. За чувствителна и суха кожа. Намира широко приложение в продукти за напукана кожа.
  6. Розмарин: с ревитализиращо, тонизиращо и регенериращо действие. Ефикасно приложение при мазна и смесена кожа, подходящо за антицелулитни комбинации.

Рецепта за масажно масло с регенериращо и противовъзпалително действие:
Може да се използва терапевтично при възпалена и зачервена кожата вследствие на механично изгаряне или излагане на слънце.
15 мл маслен извлек от невен
10 мл маслен извлек от лавандула
5 мл маслен извлек от жълт кантарион
10 мл масло от шипка
5 мл масло от авокадо
5 капки етерично масло от роза
5 капки етерично масло от смирна
5 капки етерично масло от немска лайка


Валентина Славова се занимава с ароматерапия от осем години. Завършва обученията си по холистична и естетична ароматерапия в България и САЩ. Изучава натуралната парфюмерия, организира обучения и ателиета за домашна козметика. Намираме я във Facebook Fairy Scents by Valentina Slavova


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram