Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Сахасрара, коронната чакра

В поредицата за седемте основни енергийни центъра в нашето тяло представяме седма чакра – сахасрара. Основната информация и елементите, свързани с отделните чакри, могат да ни помогнат да работим с тях и да ги поддържаме в добро здраве.

Име: Сахасрара (значение: хилядократен, безкрайност)
Разположение: Върха на главата
Цвят: Виолетов, златен, бял
Ниво на съществуване (Лока): Сатялока (измерение на истинност)
Елемент (Таттва): Универсалното съзнание, висшия Аз

Мандала: Изобразява се с 1000 венчелистчета, в пространството между тях са разположени кръг и триъгълник с насочен надолу връх, а под него има полумесец. В центъра на мандалата е звуковият символ на чакрата. Всички 1000 венчелистчета символизират честотата, с която се върти енергийният център – смята се, че всяка чакра се движи толкова по-бързо, колкото по-нагоре е разположена по линията на гръбначния стълб. Сахасрара олицетворява знанието за всичко, което не познава граници, означава също безкрайност – и затова съдържа толкова много венчелистчета. Кръгът символизира завършеност и цялост, в която няма начало и край (т.е. време). Триъгълникът изобразява движението на енергията от съзнанието към центровете надолу по гръбначния стълб, това е енергията на нашата духовна същност.

Обяснение:
Сахасрара символизира универсиалното съзнание. Неслучайно се нарича още коронна чакра: тя е последната граница, отвъд индивидуалното разбиране и отвъд думите. Тя е истинното знание за енергията от най-висше ниво. Ако искаме да стимулираме коронната чакра, трябва да работим и с коренната чакра (муладхара), за да се уверим, че имаме стабилна основа – свръх стимулация на сахасрара може да причини тревожност и други здравословни проблеми. Когато основата е стабилна, енергията тече свободно навсякъде; по този начин имаме възможност да усвоим уроците си чрез отделните енергийни центрове, което ни помага да достигнем и до висшето знание на коронната чакра. Чрез нея космическата енергия преминава през нас, дарява ни с яснота и способност творчески да подхождаме към предизвикателствата в материален и духовен план. Като индивидуалности винаги сме изложени на напрегнати ситуации, но благодарение на откритостта и истинността на сахасрара можем да бъдем хармонични и в мир със себе си.

Йога пози за стимулиране на чакрата:
Риба (матсиасана), стойка на глава (саламба ширшасана), шавасана (поза мъртвец). Балансиращ ефект имат много пранаяма и дихателни техники, както и медитация.

Медитация
Космическа релаксация
Разположете удобно тялото си в легнала позиция, разтворете ръцете встрани и позволете на стъпалата естествено да се отпуснат. Първоначално вдишайте и издишайте три пъти дълбоко през устата, усетете как се отпускате все повече.

След още няколко дълбоки вдишвания и издишвания визуализирайте следната картина. Представете си бяла светлина, която обгръща главата ви, след това прелива към врата, раменете и ръцете, чак до върховете на пръстите. Тя докосва гърдите, гръдния кош, корема, гърба, ханша, опашната кост. Огрява бедрата, коленете, стъпалата, пръстите на краката.

След известно време виждате как сияете с бяла светлина. Тя пречиства цялото тяло, дъха, мислите – останете тук и наблюдавайте. Осъзнавате, че сте изградени именно от тази чиста бяла светлина, вие осветявате пространството, лекувате всички и всичко, което можете да си представите – в стаята и отвъд. Усещате я в себе си за себе си.

Когато сте готови, можете да вземете от светлината от пространството наоколо и да я върнете в тялото си. Вижте как лежите, обградени от нея. След това си представете как тази чиста светлина се насочва към сърцето. Там тя се превръща в пламък на свещ и постепенно избледнява, а вие се чувствате леки, здрави и чисти. След няколко дълбоки вдишвания и издишвания нежно раздвижете тялото. Бавно отворете очи и си подарете един нов ден, изпълнен със светли и чисти усещания.

Утвърждение:
Аз съм любов.
Аз съм светлина.
Свързан съм с божественото.
Лекувам цялото си същество.
Аз съм свободен.

Звуков символ и мудра:
Мантруването се осъществява вътре в нас – чрез вибрацията на звука във физическото тяло и като стремеж за свързване с мястото, където е разположена чакрата. Звуковият символ на зародишните срички раздвижва енергията на чакрата, за да я отвори и балансира. Мудрите или жестовете на ръцете също действат стимулиращо върху тази енергия. Можете да мантрувате в подходяща за вас поза, като използвате различните мудри или визуализирате цветовете на чакрите.
Мудра: Поставете дланите пред корема. Върховете на безименните пръсти се докосват, сякаш образуват корона. Останалите пръсти се кръстосват, левият палец е под десния. Направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания, като насочите осъзнаването към сахасрара чакра.

Кристали за балансиране и стимулиране:
От древни времена се вярва в лечебната енергия на кристалите. Достатъчно е да ги носим със себе си и или да се отпуснем в релаксация, като държим кристала близо до физическото разположение на съответната чакра.
Кристали и камъни на сахасрара чакра: Диамант, циркон, кварц.

Ароматерапия и етерични масла:
Прибавете няколко капки етерично масло към вид базово масло и ги смесете добре. Тази смес можете да добавите към душ гела, олиото за тяло или да използвате в арома лампи. Можете да капнете няколко капки върху носна кърпичка, възглавницата си и дори в храната и водата (единствено след консултация със специалист). Обонянието ни е първото сетиво, с което се раждаме и затова то е с изключително мощна лечебна сила.
Етерични масла: Лавандула, ангелика (лечебна пищялка), лотос, тамян, смирна, жасмин, бензое и жълт кантарион.


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram