Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Силата на Намасте

Намасте – всеки е чувал тази дума, независимо дали посещава йога класове. Но знаем ли какво послание носи невероятно красивата санскритска дума? Намасте е израз на дълбоко почитание към другия и символизира осъзнаването, че аз и ти сме свързани. В широк смисъл означава още “Божественото в мен приветства и се свързва с божественото в теб”.

Всички сме свързани във веригата на живота и ако нараня някого чрез думи или действия, наранявам себе си. Намасте е осъзнаването, че всички сме едно цяло и виждаме света от различни гледни точки.

Думата има изключително дълбоко смислово значение, което все повече ще разкрива аспектите си в историческия контекст на нашето общество. Западният свят е устроен на принципа на дуалността, в който основният враг е “другият”.

Във времето “врагът” има своите различни проявления: Съветският съюз, САЩ, терористите, бежанците, престъпниците. Войните и раздорите продължават, медиите пресъздават, а ние се оказваме все по-охранявани заради “другия”.

Разделението на “аз” и “другия” е ключово за психологията на западния човек. Символизира тенденцията да преувеличаваме ситуациите, в които се намираме, да съдим и критикуваме на базата на нашите предположения, без да виждаме голямата картина.

Този ситуационен подход в голяма степен определя и нашите действия. Обратното – когато заменим осъждането със състрадание и търпение,  различията с “другия” изчезват.

Добрият самарянин

Всички знаем историята за добрия самарянин. Притчата разказва за свещеник, левит и самарянин, които един след друг срещат ранен човек на пътя. Свещеникът и левитът отминават, а самарянинът спира да помогне. През 70-те години двaмa пcиxoлoзи oт Πpинcтънcĸия yнивepcитeт – Джoн Дapли и Дaниeл Бaтcън, провеждат пpoyчвaнe, вдъxнoвeнo oт тази библeйcĸa иcтopия.

Експериментът изследва какво определя нашето алтруистично поведение. Участват студенти от Духовната семинария в Принстън с различна религиозна принадлежност. Проучването проверява хипотези, като например каква е вероятността да спрат и да помогнат хора, които са религиозно отдадени и следват по-високи морални цели.

След философска беседа участниците в експеримента получават инструкции да изминат разстоянието от една до друга сграда от университетския комплекс. Между двете сгради лежи ранен човек, който очевидно се нуждае от помощ. Резултатите са изключително любопитни. Определящ за поведението се оказва факторът време и дали участниците в проучването бързат: когато не са притиснати от времето, близо две трети спират и помагат; когато бързат, съотношението е едно към десет.

Живеем в динамичен и забързан свят, в който всичко има своето финансово изражение. Западната мантра “Времето е пари” превръща дните ни в непрестанно бързане “на скорост”. И както показва експериментът, в тези моменти често забравяме колко е важно да се свързваме с другите и себе си. А живеем истински, само когато сме заедно, когато се усмихваме, прегръщаме, обичаме.

Буда природата

Според будизма всички ние притежаваме изначална Буда природа – тя се проявява с качества като търпение, състрадание, игривост, безкрайност, любопитство, които наблюдаваме при всяко бебе или малко дете. Идваме на този свят чисти и невинни, с времето придобиваме различни опитности, които предопределят и различния начин, по който реагираме и виждаме външния свят. И както казва културният критик Чарлз Айзенщайн: “Ако бях на твое място, щях да постъпя по същия начин”.

Това разбиране към “другия” има силата да трансформира живота ни, особено в най-предизвикателните за нас ситуации. Време е да оставим настрана разделението, с което сме израснали, и да преоткрием нашата Буда природа. Способни ли сме искрено да почувстваме и изречем думите: “Ако бях на твое място, щях да постъпя по същия начин? ” Това намерение да разберем и усетим създава безценна връзка помежду ни.

Лесно е да следваме старите културни модели, лесно е винаги да сочим с пръст. Но колкото повече нови пътища към другия създаваме, толкова по-красиво рисуваме нашето бъдеще.

Какво ли ще се случи, когато един ден всички осъзнаем силата на Намасте?

Снимки: yanalya; www.freepik.com


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram