Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

По-лесният път към отпускане

“Ако по време на практика ви е неудобно, направете си го удобно!”
– Б.К.С. Айенгар

Когато стане дума за медитация, вярвам, ще се съгласите с мен, че особено за начинаещите тази практика е свързана с много неудобство и дори физическа болка от седенето в непривичната за съвременния човек поза.

Болките в ставите на краката и схващането на гърба могат да отнемат цялото удоволствие и да попречат да се усетят ползите от медитацията. Друг не по-малко съществен проблем на начинаещия е да успее по време на практиката да изолира усещанията на сетивата си – шум, светлина, вкус, мирис и допир, за да може да се концентрира и да се наслади на вътрешния мир.

Ако съвременната цивилизация в нещо е добра, то това е в намиране на функционални решения на определен физиологичен проблем. Необходима ни е обаче малко повече креативност в използването на тези средства за конкретните ни нужди, като начални практики по медитация например.

Флотационната капсула е изобретена през 1954 година от невропсихиатъра Джон Лили като метод за сензорна депривация. Терапията е наричана още Floatation – REST (reduced environmental stimulation therapy). Както става ясно от наименованието, терапевтичното предназначение на флотационната капсула е постигането на психическа и физическа почивка чрез елиминиране на всички странични дразнители от околната среда, а именно – звук, светлина, чувство за допир и липса на гравитация.

На практика капсулата представлява специална вана с капак с размери 260/170 см. Водата е наситена 50% с магнезиеви соли. При тази концентрация на соли тялото не може да потъне и остава да се рее “в безтегловност” на повърхността – по този начин не само се елиминира чувството за допир, но и се гарантира абсолютен комфорт по време на практиката. Магнезиевият сулфат (MgSO4), известен също като Английска (Epsom) сол, са неорганични микроелементи, комбинация от магнезий и кислород.

Престоят в капсулата позволява да се абсорбира магнезий чрез нашия най-голям външен орган – кожата. Водата с толкова висока концентрация на магнезиев сулфат има противовъзпалителен ефект. Кожата става копринено нежна и гладка, а пъпките и несъвършенствата заздравяват бързо благодарение на антисептичния ефект на солите. Нещо повече – наситената с толкова висока концентрация на соли вода е лековита за хора, които имат проблеми от типа на псориазис, атопичен дерматит, както и всякакви ставни оплаквания.

Ако спортувате активно, е добре да знаете, че използването на флотационната капсула в холистичен център Морска къща е сред най-ефективните начини за релаксация и възстановяване на мускулите след физическо натоварване, както и за здрав и дълбок сън. Един час, прекаран в капсулата, се равнява на четири часа пълноценен сън, което влияе на правилното функциониране и стимулирането на метаболизма, с всички ползи за фигурата и тонуса.

Използването на флотационната капсула за медитация носи всички положителни ефекти от практиката, при максимален комфорт за тялото. Стандартната процедура трае един час, но тази продължителност може да бъде скъсена или удължена по избор. Препоръчваме по време на престоя в капсулата да сте без дрехи и със затворен капак, за да се елиминира всяка сензитивност. При дискомфорт от абсолютната изолация можете лесно сами да коригирате условията, като отворите капака или като пожелаете да звучи лека музика. Дори и по този начин се усеща ефектът на флотационната клетка, тъй като мозъкът генерира тета вълни както по време на медитация или дълбок сън. Максимален ефект обаче се постига със затворен капак, при пълна изолация, отпуснати в наситената с магнезиеви соли вода, фокусирани върху най-същественото – тук и сега!

Както при медитация, но при много по-комфортни условия за тялото, в първите 5-10 минути умът все още ще се опитва да ви върне към ежедневието, да ви подсеща за бъдещи планове и за графика през седмицата. Постепенно обаче мислите притихват, умът се изпразва, за да даде път на блаженото Нищо!

Николета Стоянова
Управител
Холистичен център Морска къща (ул. “Солун” 55)
Вижте повече на: www.seahouse.bg

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram