Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Сърцето, великият император

“Туп-туп, туп-туп. Метроном от плът и кръв, компасът на всички емоции, чувства и страхове. Всичките ми несигурности се сливат в един-единствен звук. Туп-туп, туп-туп.”
– Паула Калвети

Постави ръка отляво и мигом ще чуеш този звук. Сърцето. Органът, който е вълнувал Аристотел, Леонардо да Винчи и е вдъхновявал Антоан дьо Сент-Екзюпери. За едни той е просто най-важният мускул, за други – убежището на нашите емоции, чувства; символът на любовта; свързващото звено между небето и земята; центърът на божествената любов.

Великият император
Несъмнено сърцето е един от най-важните и усърдно работещи органи в човешкото тяло. То започва своята работа, когато сме още малки ембриони, на около 6 седмици, и не спира да се труди до последния ни дъх. Взима си почивка единствено в частицата от секундата между всеки негов пулс. Отговорностите му не са никак малко. Той е мускулът, който отговаря за движението на кръвта през цялото ни тяло и за достигането на кислород и храна до всички органи и клетки, както и за елиминирането на отпадните продукти. В китайската традиционна медицина сърцето е огненият елемент и неговите отговорности се простират от сърдечно-съдовата и нервната система чак до емоционалните и духовните сфери. В древните текстове то се сравнява с велик император, отговорен за поддържането на вътрешен мир и хармония.

От сърцето тръгват десет канала с огромно значение. Думите махат, артха и хридая са синоними. Тялото с шестте му дяла, интелектът, сетивните органи, пет сетивни обекта, Азът заедно с качествата, и умът с неговите обекти, всички се помещават в сърцето.
Животът, който познаваме чрез сетивата (рефлексите), е разположен там. Това е и седалището на превъзходната оджас, както и резервоар на съзнанието. Затова на лекарите сърцето е известно като махат (велико) и артха (многофункционално).
Сърцето е изворът на десетте големи канала, които, пулсирайки, разнасят оджас из цялото тяло.
– Чарака Самхита, Сутрастхана, 30, стих 1-15

Статия от Ани Стойчева за специалния брой на тема “Пътят към сърцето” на списание OM Yoga & Lifestyle

Пътят на кръвта
Кръвта е вид съединителна тъкан и се състои от плазма (течната част) и кръвни клетки – червените кръвни клетки (еритроцити), белите кръвни клетки (левкоцити) и клетъчни фрагменти, наречени кръвни плочици (тромбоцити).

Аюрведа и западната медицина се различават в концепцията си за кръвта. Аюрведа разделя раса (плазмата) от ракта (червените кръвни телца). Те работят заедно, но са отделни системи. Раса дхакту отговаря за храненето на клетките, а ракта дхакту осигурява жизнената функция (дживана) на клетките и ги снабдява с кислород. Прана, жизнената енергия, се придвижва в тялото ни благодарение на червените кръвни телца (ракта дхакту) и всяка клетка в организма ни диша чрез тях. Кислородът е храната на прана, но не е самата прана. Раса дхакту (плазмата) е течна и съдържа протеини (капха молекули), аминокиселини (питта молекули), витамини, хранителни вещества, хормони, електролити, антитела и клетъчни отпадъци (ама). Ракта дхакту и раса дхакту ни дават енергия, живот, топлина и здравословен тен на лицето. Кръвта е живот. Здравата кръв ни дава дълголетие. Според Аюрведа съзнанието протича през кръвта и всяка червена клетка е жизнена, съзнателна молекула.

За да функционират органите ни и да можем спокойно да извършваме ежедневните си дейности, кръвта трябва да достигне до клетките и да ги зареди с хранителни вещества и кислород, а ненужните продукти трябва да стигнат до отделителните органи. Кръвта е транспорт, а кръвоносните съдове са пътят, който кръвта изминава всекидневно. Общата дължина на кръвоносните съдове е около 100 000 километра. В тялото ни постоянно циркулират около 5 литра кръв, която за един ден изминава около 19 000 километра. Тя се задвижва от сърцето, което извършва функцията на помпа, за да се задейства този процес. Електрическите импулси, които предизвикват съкращенията, се създават от самото сърце.

То не само тласка кръвта, но и възпрепятства смесването на кръв с различен газов състав благодарение на това, че при движението си в тялото описва два кръга, един по-голям и един по-малък. В големия кръг пътят на кръвта започва от лявата камера, минава по аортата и артериите и достига до капилярите във всички органи. Връща се обратно по вените и постъпва в дясното предсърдие. Чрез големия кръг кръвта доставя хранителните вещества и кислород на клетките и изнася от тях въглероден диоксид и други отпадни продукти. В малкия кръг излиза от дясната камера, отива в белия дроб, там се насища с кислород и се връща в лявото предсърдие, за да започне пътя си отново в големия кръг.

Пази сърцето!
Ако нещо в тази съвършено изградена система спре да функционира, последствията бързо се усещат. Всичко в нея трябва да тече с лекота. Кръвта не трябва да среща пречки по пътя си. Кръвоносната система е свързана и с другите системи в организма ни. Тя е в непосредствена близост с дихателната, от която взима кислорода. С лимфната система са добри колеги и сътрудници. Белите кръвни телца пък са част от имунната ни система, а хормоните от ендокринната система също използват добре познатия ни транспорт – кръвта, за да се придвижват. Кръвните клетки и тромбоцитите, както и голям процент от лимфоцитите, се произвеждат в костния мозък. Кръвта пренася и продуктите от храносмилането, доставя глюкоза и кислород на мускулите. С бъбреците си сътрудничат, като те се грижат за нея, филтрират я и я поддържат чиста. Кръвта снабдява с кислород кожата, косата и ноктите ни.

Задачите, които сърдечно-съдовата система изпълнява всекидневно, са жизненоважни, но за съжаление това е и системата, която най-често ни предава. Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Добрата новина е, че правейки само няколко малки промени в живота си, можем да намалим този риск, да подобрим качеството си на живот и дори да дадем добър пример за следващото поколение.

1. Откажете се от вредните навици като прекомерна консумация на алкохол и тютюнопушене. Химикалите в тютюна могат да увредят сърцето и кръвоносните съдове. Цигареният дим намалява кислорода в кръвта, което кара кръвното налягане и сърдечната честота да се увеличат, защото се налага сърцето да работи по-усилено, за да доставя достатъчно кислород на тялото и мозъка. Хубавото е, че рискът от сърдечно заболяване започва да намалява, ден след като сме се отказали от тютюна. А само след година без цигари, рискът от сърдечни заболявания спада наполовина.

2. 30 до 60 минути физическа активност всеки ден е силно препоръчителна. Племето цимане е общността с най-здравите сърца в света. При тях не се наблюдават запушени кръвоносни съдове, нарушена сърдечна дейност и риск от инфаркт, дори и в напреднала възраст. Тези хора не спират да се движат. Те са общество от ловци и земеделци и движението е важна част от ежедневието им. Ходят много пеша и са активни почти през целия ден. Друг добър пример са столетниците от Сините зони, за които физическата активност е част от начина на живот. За мнозина от нас е трудно да отделяме много време за движение, но редовната физическа активност поддържа сърцето ни в добра форма и със сигурност тези 30-60 минути на ден не са за пренебрегване. Може например да се придвижим пеша от работата до вкъщи, да направим по-голяма разходка с кучето, да се качим по стълбите вместо с асансьора, да изберем колелото вместо колата или да станем малко по-рано, за да се раздвижим върху постелката за йога. Дори 15 минути активност ще имат благоприятно действие върху сърдечно-съдовата система.

3. Здравословният начин на хранене също може да помогне за здравето на сърцето, да подобри кръвното ни налягане и холестерола, както и да намали риска от диабет тип 2. Често препоръчван тип хранене е средиземноморският. В две от Сините зони (Икария и Сардиния) се хранят именно по този начин. Тяхната диета е предимно растителна, богата на фибри, с големи количества качествен зехтин и маслини. Те, както и племето цимане, не консумират силно преработени и пакетирани храни, захар или транс мазнини. Зеленчуците и плодовете всекидневно присъстват на трапезата им, както и пълнозърнестите продукти и бобовите. Цимане се хранят с много ориз, специален вид зелен банан, маниока, царевица и малко количество дивеч и риба. Добре е също да не преяждаме и да не заспиваме преяли. Вечерята не трябва да е по-късно от 18-19 ч. Образувалите се газове повдигат диафрагмата и тя от своя страна притиска сърцето. Хранителните добавки като коензим Q10, омега 3 мастни киселини, магнезий също биха оказали благоприятно действие върху сърдечното здраве. Друга добавка, която заслужава внимание, е червената оризова мая, традиционно употребявана в Китай. Представлява ориз, подложен на ферментация с червени дрожди. Тя съдържа активното вещество монаколин К, което допринася за поддържане на нормална концентрация на холестерол в кръвта.

4. Пей сърце и се смей! Ето и едно безплатно и доста приятно средство за добро сърдечно здраве. Неслучайно често казват, че “Смехът е най-доброто лекарство”. Кардиолозите твърдят, че ако се смеем по-често, ще сме по-спокойни и това ще спомогне и за здравето на сърдечно-съдовата система. Усмихвайте се, за да е здраво и сърцето!

5. Розата, розовото масло и розов чай. В Аюрведа садака питта е субдоша на питта. Намира се в мозъка и в сърцето. Тя ни помага да се справяме с чувствата и емоциите. Когато е в баланс, ние сме мотивирани, спокойни и удовлетворени. Ако садака питта е извън баланс, щастието в сърцето ни не успява да разцъфне. Неслучайно розата се свързва със сърдечния център. Именно тя е тази, която балансира садака питта. Розов чай, вана с рози, напитка със сироп от рози, грижа за кожата с розово масло ще балансират садака питта. Счита се, че розовото масло е с най-висока енергийна честота.

6. Спокойствието в пулса. Западните и източните медици са на едно мнение — медитацията влияе добре на здравето ни. Тя понижава нивата на хормоните на стреса, адреналин и кортизол, нормализира дишането и кръвното налягане. Дисбалансът в питта може да ни накара да се ядосваме по-често. Питта емоциите загряват кръвта, черния дроб, сърцето и създават вътрешен пожар. Всекидневната медитация помага да успокоим тези огнени емоции.

Поставете три пръста върху лявата китка и затворете очи. Чуйте ритъма на сърцето. Усетете движението, работата, която нашият организъм извършва постоянно, без дори да си даваме сметка. Чуйте сърцето, представете си пътя към него. Вижте как кръвта се движи, тласната от неговия мощен удар, за да достигне до ръцете, краката, всички органи, всяка клетка. Кръвта е живот. Благодарете на този поток, благодарете, че сте живи, благодарете на сърцето си и го пазете!


Текст: Ани Стойчева, сертифициран health coach към Института за интегративна нутриционистика в САЩ. Откриваме я на @statera.life във Facebook и Instagram


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram