Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Дилемите в йога менюто

Вегетарианец или веган? С какво е добре да се храним преди йога практика? Трябва ли да постим или да съобразим менюто със своята доша според Аюрведа?

Йога има дълга и богата история, в която без съмнение храненето има фундаментална роля. Но въпросът как да се храним е като да попитаме как да медитираме или как да направим някоя поза (тук изключваме техническите обяснения за правилно изпълнение). Тези и всички подобни запитвания, знаем, са отворени за индивидуални интерпретации.

Не съществуват ясни правила и насоки за човек, практикуващ йога в 21 век. На следващите редове даваме насоки по темата и съветваме – проучете внимателно, преди да вземете категорични решения за личния си начин на хранене!

Храната, която избираме
Днес широко разпространената интерпретация на един от основните принципи в йога – ахимса (ненасилие), свързва значението му с факта, че йогите не ядат месо. Всеки човек обаче има уникална връзка с храната, която зависи от организма, начина на живот и индивидуалните предпочитания.

Знанието и разбирането как да постигнем необходимия баланс се нарича правилно хранене. Не просто да отстраним дадени храни от менюто си, но и да знаем с какво да ги заменим. Привидно здравословните диети могат да доведат до сериозен недостиг на ценни вещества в организма. Агресивното подценяване на истински здравословните аспекти на храненето носи опасността и от остеопороза в по-зряла възраст.

Голяма е разликата между етичен избор и знанието как адекватно да захранваме тялото си. Също така е важно да имаме предвид, че повечето класически заместители на месото и млечните продукти са преработени храни с високо съдържание на захари. Затова отделете повече време на книгите, консултациите със специалисти и намирането на най-подходящите съвети и рецепти за вас самите.

Запомнете – винаги подхождаме, без да осъждаме както своите, така и чуждите избори.

Йога детокс
Асаните и особено усукванията с масажиращия си ефект върху вътрешните органи на тялото стимулират храносмилателната система. Черният дроб и лимфната система са тези, които пречистват организма. Въпреки че живеем в замърсена среда, това, което даваме на тялото си, подпомага естествените функции. Йога позите не могат да свършат това вместо нас.

Пречистванията и детоксите често се препоръчват като част от начина на живот на един йога. Те обаче не са ни нужни, ако приготвяме сами храната си, пием достатъчно вода и ограничаваме до минимум обработената храна. В този ред на мисли – нали не очаквате чаша вода с лимон сутрин да ви хидратира след 8 часа без течности? За съжаление тя не притежава магически свойства, не ни детоксикира и не ни алкализира.

Осъзнато хранене
Повечето от практикуващите йога хора откриват, че се чувстват значително по-добре на и извън постелката, когато храненето им е осъзнато и избягват практики непосредствено след хранене. Самодисциплината, на която ни учи йога, е полезно припомняне да не прекаляваме с нищо и да се грижим холистично за здравето си. Да, това изключва преяждането и големите количества алкохол.

Някои от съветите за чисто хранене и суровоядство също са екстремни. Храносмилателната ни система е по-къса от тази на нашите прадеди горилите и неслучайно сме се научили да готвим. Това е причината много от хората, преминали на сурова диета, да изпитват стомашни разтройства.

Диети, които налагат строги ограничения, трябва да се поставят под съмнение. Не приемайте с лека ръка всеки съвет в социалните мрежи, а ако сте йога преподавател – внимавайте! Ще се учудите колко склонни да ви следват са вашите ученици.

Съвети за хранене
Препоръчително е да избягвате да давате съвети за храненето, освен ако не сте специалист по нутриционизъм. Дори уважаващите себе си професионалисти дават само предложения и идеи. Не би трябвало категорично да се диагностицират състояния, да се предписват хранителни добавки или строго определени диети.

Преди да копирате чужд начин на хранене, си задайте следните два въпроса: “Добре ли е за моя начин на живот” и “Отговаря ли на личните ми нужди от хранителни вещества и енергия?”

Дискусиите за йога традициите, включително при диети и хранене, са важна част от самото обучение. Но нека бъдем критични към всичко, което сме готови да приемем за нашето здраве. Нали йога ни учи на себепознание?

Снимка: schantalao за Freepik.com


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram