Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Повиши имунитета си

Изключително важно е да се грижим за здравето си, особено на фона на последствията от епидемията с вируса Covid-19 в световен план. В последните месеци все повече се снабдяваме с медикаменти за повишаване на имунитета, но не е ли по-разумно да предприемем необходимите превантивни мерки?

Най-добрият начин да се справим с потенциално заболяване на първо място е превенцията. Всеки от нас може да направи няколко стъпки, с които да подобри работата на имунната си система или с други думи – здравето на чревния микробиом.

Какво е микробиом?
Бактериите са жизнено необходими за човешкия организъм. В храносмилателната система има милиарди бактерии от над 100 различни вида. Любопитен факт е, че броят на тези микробни общности от вируси, гъбички и бактерии, които съставляват нашия микробиом, е в пъти по-голям от броя на човешките клетки. Те се намират върху кожата, в червата, в стомаха и устата.

Защо е толкова важен микробиомът?
Човешкият микробиом (всички гени на всички микроорганизми в дадена общност) е 70% от имунната ни система, което означава, че добрият баланс между добри и лоши бактерии играе ключова роля за цялостното здраве. Колкото повече полезни бактерии има в чревната микрофлора, толкова по-добре функционира имунната система, когато трябва да се справи с дадено предизвикателство от външната среда.

Задачата на добрите бактерии
Добрите бактерии буквално служат като защитна бариера. Те участват в редица физиологични процеси, в синтезирането и усвояването на витамини, минерали и аминокиселини, оказват влияние върху метаболизма и храносмилането, държат под контрол лошите бактерии и т.н. Когато имунната система е извън баланс, тя трудно ще отговори дори на лека здравословна заплаха отвън. Налице са неприятни симптоми, с които вече може да сме свикнали и да не им обръщаме внимание – например хронична умора, чести инфекции, болки в ставите, задържане на вода, спазми, променливи настроения. Ето защо е толкова важно да се грижим за нашата микрофлора.

Тъй като бактериите са живи организми, те имат нужда да се задържат върху нещо и да се хранят, за да оцелеят. Оттук идва ключовото значение на храната, която избираме. Ако следваме разнообразен хранителен режим, се грижим да имаме повече добри бактерии, тоест осигуряваме на тялото си защитни сили и оптимално здраве.

Грижа за микробиома
Споделяме няколко съвета за пробиотични и пребиотични храни, с които да подобрим работата на имунната система и микробиома:

Добрите бактерии
Уверете се, че приемате достатъчно пробиотични храни. Особено ако досега не са били приоритет в менюто, те ще повишат количеството на добрите бактерии, укрепвайки чревната микрофлора. Погрижете се за нуждите на тялото си с някои от тези пробиотични храни:
кисело мляко
кефир (ферментирала млечна напитка)
кисело зеле
туршия
мисо
кимчи
темпе
други ферментирали храни
комбуча

За да увеличите добрите бактерии, е препоръчително също така да си набавяте фибри и пребиотични храни. Те не само повишават имунитета, но и подобряват работата на отделителната система, като най-добре е да се приемат в суров вид. Можете да включите в менюто си следните пребиотични храни:
чесън
лук
аспержи
артишок
праз
банани
ябълки
ечемик, овес
кокос
цикория
ленено семе

Вода
Хидратацията е изключително важна за чревното здраве и правилното функциониране на добрите бактерии. Приемът на достатъчно вода, свеж фреш и билков чай помага на тялото да се освободи токсините.

По-малко стрес
Когато организмът е в състояние на стрес, се активират различни процеси, с които да се намали нивото му. С редица механизми тялото се подготвя да се бори, а това се отразява и върху дейността на храносмилателната система. В крайна сметка ако сме подложени на продължителен стрес, имунната система отслабва и се поддава по-лесно на вирусни инфекции и външни влияния. Физическите упражнения, почивката след работен ден, достатъчният и качествен сън са от ключово значение.

Превенцията е най-важната стъпка за грижа за здравето, а това е възможно, само когато поддържаме добър имунитет. Това означава да се уверим, че приемаме необходимите полезни бактерии с храната, пием достатъчно вода и най-вече – осигуряваме си спокойствие.


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram