Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Ароматни подаръци

Как да създадем ароматно кътче у дома – съветите на Валентина Славова от рубриката за ароматерапия в брой 10 на списание OM Yoga & Lifestyle

Зимата и снегът носят приказно очарование, но студените месеци са бедни на ароматни растения в природата. Затова не е чудно, че именно покрай коледните празници превръщаме домовете си в ароматни кътчета. Не е случайно също, че по това време използваме етерични масла със сгряващо, ревитализиращо и противовирусно действие.

През зимните месеци най-често използваме:
Цитрусови етерични масла – портокал, мандарина, грейпфрут, лимон.
Ароматите им създават ведро настроение, действат зареждащо и енергизиращо, напомнят за слънцето и Средиземноморието.

Подправъчни етерични масла – канела, карамфил, анасон, кориандър, кардамон, ванилия.
Тези масла действат сгряващо и тонизиращо, създават усещане за уют и топлина, напомнят за духа на Далечния изток.

Дървесни етерични масла – бял бор, ела, хвойна, атласки кедър.
Смолистите ухания имат зареждащ и балансиращ ефект, пресъздават с ароматите си вечнозелените гори и напомнят за коледното дръвче до камината.

Арома лампата е най-честият начин за приложение на етеричните масла, когато искаме да се насладим на ароматите в затворени пространства. Празниците предразполагат към творчество и сега е моментът да развихрите въображението си, за да превърнете дома си в истински ароматен оазис. Предлагаме няколко идеи:

Поставете десетина шишарки в плетена кошница или дървен съд и ги поръсете с комбинация от етерични масла. Шишарките ще излъчват аромата поне няколко дни. След това можете отново да ги освежите с нова порция етерични масла.

Изберете дървени фигурки за елхата, които не са лакирани. Върху всяка фигурка накапете 1-2 капки от вашата любима комбинация. Елхата ще се превърне в ароматно дръвче.

Направете си гирлянди от сушени цитруси. Но тъй като техният аромат ще отслабне бързо, можете да ги ароматизирате с няколко капки ароматна композиция.

А ето и няколко предложения за ароматни зимни комбинации. Нужно ви е празно шишенце от 5 мл с пипета, в което да смесите съответните етерични масла. След това разклатете хубаво, докато напълно се смесят. Използвайте от готовата комбинация по няколко капки в зависимост от целта: в арома лампа – максимум 5 капки, върху шишарки и дървени фигурки – по 1-2 капки върху всяка.

Комбинация със сладко-пикантен аромат:
30 капки етерично масло от портокал, 10 капки етерично масло от канела, 10 капки етерично масло от кардамон, 20 капки екстракт от ванилия.

Комбинация със свеж дървесен аромат:
35 капки етерично масло от грейпфрут, 20 капки етерично масло от ела, 15 капки етерично масло от атласки кедър.

Комбинация с плодово-пикантен аромат:
40 капки етерично масло от мандарина, 5 капки етерично масло от карамфил, 10 капки етерично масло от анасон, 15 капки екстракт от ванилия.

И не пропускайте да ароматизирате подаръците за вашите близки и приятели с капка коледен аромат и много любов. Изрежете сърце или друга предпочитана от вас форма от филцова хартия, капнете върху нея 1-2 капки от комбинацията с етерични масла и я поставете в опаковката с подаръка. Имайте ароматни и споделени празници!


Валентина Славова се занимава с ароматерапия от осем години. Завършва обученията си по холистична и естетична ароматерапия в България и САЩ. Изучава натуралната парфюмерия, организира обучения и ателиета за домашна козметика. Намираме я във Facebook – Fairy Scents by Valentina Slavova


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram