Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Дзен по време на задръстване

Много често закъсняваме, а емоционалната цена на задръстванията е сред водещите причини за ежедневния стрес. Изминаваме стотици километри на седмица, за да пътуваме до работа. Състоянието на пътищата определя ритъма на дните.

Когато попаднете в задръстване и вие сте зад волана, е по-трудно, отколкото ако пътувате със самолет или влак. Докато шофирате, няма как да се разходите или да четете книга. Някои шофьори са толкова напрегнати, че често изпадат в състояние на гняв и ярост, а броят на пътните инциденти се увеличава с всяка изминала година.

"Стресът" е вашата реакция. Можете да бъдете жертва на собствения си стрес или да се научите да се справяте с него.

В Азия следват вековни традиции в тази насока, които са приложими и днес. Нека разгледаме някои от древните житейски умения и да ги приложим към задръстванията в съвременния западен свят.

Притихване в задръстване
Като начало е добре да си припомните, че се случва да закъснеете и това не е бедствие. Подобна ситуация дори може да ви помогне да отделите време, за да обмислите възможните варианти. А и стресът няма да доведе до нищо добро. Предупредете, че закъснявате и приемете този факт.

Отнасяйте се с вашия автомобил като със средство, което временно изпълнява практическа цел. Следната древна будистка практика, наречена трите тайни, дава полезни насоки:

1. Тялото
В колата не можете да правите пълния вариант на йога пози, но все пак можете да раздвижите тялото си. Една дзен поговорка гласи: "Правилната позиция или форма е Буда Дхарма". Седнете като Буда и се чувствайте като Буда. Усетете спокойствието в позата, изправете гърба, брадичката е леко назад, ръцете са в скута, а очите са меки и отпуснати.

2. Дишането
Когато гърбът е изправен, дишате с пълен капацитет, а стресираният човек диша с гърдите. Дишането на един спокоен човек идва от диафрагмата и може да се усети в корема. Когато съзнателно промените дишането си, автоматично променяте начина, по който се чувствате. Наблюдавайте издигането и потъването на коремната стена, без да се опитвате да контролирате дъха; и осъзнайте усещанията, породени от това движение. Или както Буда описва това състояние: "Осъзнаване на тялото в тялото".

3. Умът
Обърнете внимание на дишането, като същевременно се старайте умът да е спокоен, а сърцето – отворено. Позволете си да усетите всички мисли, чувства, разочарования и тревоги, и ги оставете да отминат. Ако сте фокусирани прекалено много в мислите, насочете се към дишането.

Понякога някои мисли, чувства или емоции са постоянни, все едно са магнит за вниманието. В този случай им се отдайте. Друга дзен мъдрост гласи: "Лотосът цъфти в средата на огъня". Когато страдате, идете в центъра. Открийте откъде точно идва чувството и присъствайте там. Насочете вниманието към дъха си. Усещането може да се премести някъде другаде, дори да се засили за известно време, но ще се промени и постепенно ще изчезне. И отново се върнете към дишането.

Представете си как пристигате до вашата дестинация като един спокоен и изпълнен с радост човек. Необходима е постоянна ежедневна практика, която да приложите осъзнато и при задръствания. В действителност по този начин се учим да преодоляваме дребните раздразнения, а след това можем да овладяваме и по-кризисните ситуации.

Прекрасни трансформации по време на неизбежните закъснения!

Снимка: onlyyouqj за Freepik.com


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
[email protected]
omyoga.bg © 2021 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram