Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Как да подготвим тялото си за есента

Статия от Ани Стойчева за специалния брой на тема “Време за промяна” на списание OM Yoga & Lifestyle

Промяната е един от природните закони. Тя е белег на времето. Всяка година по едно и също време природата се променя. Вечност и ефимерност, хармонично преплетени в едно. Настъпването на есента отбелязва прехода от лятната ян енергия към насоченaта навътре ин, характерна за зимния период.

На какво ни учат сезоните?
Есента помага да осъзнаем колко е добре да се освободим от някои неща, дори и от тези, които смятаме за важни. През есента листата на дървото изсъхват и падат. Въпреки че на пръв поглед без тях то изглежда като безжизнена структура, това е неговият начин да се подготви за ветровитата и лишена от слънце зима.

През студените месеци дървото спестява енергията си, за да може да цъфне отново през пролетта. Смъртта на една негова част – листото – колкото и тъжна да изглежда, се случва в името на живота на цялото дърво. Ако листата не си отидат, цялото дърво може да умре, като вземе със себе си застоялите листа.

В човешкото тяло се случва нещо подобно. Апоптозата на клетката е необходимата жертва за запазването на живота на цялото тяло. Това е физиологичен процес, при който клетката се самоунищожава, за да може организмът да се адаптира по-ефективно. Още по-интригуващо е значението на думата апоптоза, която на гръцки език се превежда като листопад.

Време за промяна
Със смяната на сезоните енергията на заобикалящата ни среда също се променя, а ние, като енергийни същества, усещаме случващото се. Почитането на естествените цикли в природата помага за цялостното здраве на организма. В Аюрведа Риту-Сандхи е двуседмичен преходен период, който настройва ритъма на тялото с този на настъпващия сезон.

За разлика от пролетното равноденствие, есенното бележи началото на по-кратките дни и по-дългите нощи. Това е време, в което можем да помислим за баланса в живота си, да направим равносметка на различните влияния около нас – от храната, която консумираме, до времето, прекарано пред екраните.

Детокс
Обикновено свързваме пролетта с детокса, но есента също е преходен сезон и подходящо време за пречистване на организма. Ще усетим благотворния ефект, дори само като изключим от менюто си силно преработените храни и увеличим приема на течности. Добре е също да добавяме гхи към храните, тъй като то “смазва” храносмилателния тракт и улеснява елиминирането на токсините от тялото. Трифала е друго аюрведично средство, чрез което можем да подпомогнем пречистването. Състои се от три сушени плодчета: амалаки, бибитаки и хиритаки. Има антиоксидантно действие и лек слабителен ефект.

12 съвета за плавен преход през есента:

  1. Начало на деня с топла напитка. Например чай от тулси (свещен босилек) в комбинация с роза стимулира храносмилането, помага за понижаване на пита доша, натрупана през летните месеци. Едновременно с това успокоява и вата. Тулси има антибактериално, антисептично и успокояващо действие.
  2. Топла закуска вместо зелени смутита. Например овесена каша или каша от киноа със сгряващи подправки като канела, кардамон, карамфил, черен пипер. Можем да включим в менюто си също кимиона, който подпомага храносмилането; кориандъра, който балансира излишната пита и намалява възпалителните процеси; копъра – намалява газовете, като същевременно укрепва агни (храносмилателния огън).
  3. Добре е да преминем постепенно от по-хладна към по-топла храна. Задушените сезонни зеленчуци, пълнозърнестите храни, супите и яхниите с къри са много подходящи за есенното ни меню. Ако предпочитаме сурова храна, можем да хапваме повече кореноплодни зеленчуци.
  4. Да избягваме прием на алкохол, бяло брашно, силно преработени храни, захар.
  5. Точно както дърветата пускат своите листа, есента е чудесно време и ние да пуснем нещо. Може би вреден навик, негативна мисъл или зависимост.
  6. Сухото четкане на кожата стимулира кръвообрaщението и помага за ексфолиране.
  7. Абхянга (самомасажът), особено със сусамово масло, предпазва кожата от изсушаващите ефекти на по-студените температури. Няколко капки етерично масло от лавандула, сандалово дърво или канела ще направят есенните утрини още по-уютни и по-приятни.
  8. Контрастни душове като преход между лятото и зимата. Те закаляват организма, ободряват, подпомагат изчистването от токсини. Ако имаме нужда от повече топлина и отпускане, можем да редуваме контрастните душове с топла ароматна вана.
  9. Кожата също има нужда от повече внимание. До голяма степен нейното състояние през зимата зависи от това как сме се погрижили за нея през есента. Маслото от шипка подхранва кожата на лицето и възстановява блясъка й. Поради неговата фототоксичност е добре да се избягват слънчевите лъчи след нанасяне.
  10. От началото на есента до края на пролетта обичайно получаваме по-малки количества дневна светлина, а витамин D е все така необходим за нашето здраве. Прекараното време на слънце е най-добрият начин да си набавим дневната доза витамин D. Затова есенните разходки са силно препоръчителни. Витамин D естествено присъства в някои храни: в по-мазните риби като сардини, скумрия и сьомга, в яйцата и гъбите. Продават се и храни, обогатени с витамин D – като някои зърнени храни и хранителна мая.
  11. Хранителни добавки. Както и през пролетта, някои хора губят мотивация, трудно се съсредоточават, чувстват се летаргични. L-теанинът е прекрасен, защото помага да се концентрираме. Можем да го използваме като добавка или да се насладим на чаша зелен чай матча, която е отличен източник на тази аминокиселина. Ако изпитваме умора, в помощ са витамини от групата В. Омега-3 от рибено или ленено масло действат благоприятно върху мозъчната дейност.
  12. Йога. Природата и сезоните ни учат, че животът е поредица от цикли и промени. Чрез примера на дърветата и техния листопад виждаме как ин енергията започва да преобладава над ян. Практики, които ни насочват навътре, помагат да се чувстваме в синхрон със света около нас. Същевременно усукващите асани активизират естествените процеси на детоксикация.

Есента преминава бързо, с едно бързо шумолене на листата. Нека не забравяме да прегърнем красотата на настоящия момент; да направим разходка сутрин, да запалим огън и да споделим вечерта с приятели. Да се освободим от нещо, да изпием чаша топло тиквено лате и да синхронизираме йога практиката си с променящата се природа.

Рецепта за тиквено лате

Продукти:
• 1 чаша бадемово мляко
• 2 с. л. тиквено пюре
• 2 с. л. кленов сироп
• 1 ч. л. екстракт от ванилия
• ½ ч. л. подправка за тиква (смес от джинджифил, индийско орехче, карамфил, канела)
• ¾-1 чаша приготвено кафе

Начин на приготвяне:
В малък съд смесете всички съставки. Разбъркайте добре. Загрейте на умерена температура, докато започне леко да къкри. Прехвърлете сместа в блендер и блендирайте за около една минута.

Ако искате допълнително пяна, загрейте на умерена температура още малко бадемово мляко. Разбъркайте с електрическа бъркалка, докато се получи пяна.

Изсипете готовото тиквено лате в чаша и долейте с пяната. Поръсете с малко канела и/или ванилия.

Снимки: Личен архив и www.freepik.com


Ани Стойчева е сертифициран health coach към Института за интегративна нутриционистика в САЩ. Откриваме я на www.statera.life и във Facebook и Instagram на @statera.life


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2025 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram