Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Презареждане с йога

Тъжен факт за мнозина от нас са преумората и свръхнатоварването в забързаното съвремие, в което живеем. Думата “зает” се оказва ключова и повлиява качеството на всичко около нас. Именно с тази дума се оправдаваме, че пропускаме някои от най-важните събития, че пропускаме включително самия живот. 

Твърде често сме толкова заети и ангажирани, че се движим като в просъница през и без това ограниченото време, което ни е дадено на тази планета. Губим дните си, докато подготвяме бъдещи планове, попълваме графици и дневници, препускаме от среща в среща, работим до късно, след което вечер си лягаме изтощени, за да продължим на следващата сутрин по същия изнурителен път. Гледаме на ваканциите като на единствената възможност да си отдъхнем, но сме толкова изчерпани и изморени, че тези почивки често завършват с разболяване или още повече стрес. Колкото по-ангажиран си, толкова по-успешен си – но наистина ли успехът в живота се мери според нивото на заетост? 

Наказание вместо подкрепа
Този механизъм рефлектира върху всичко, което правим. Нагърбваме се със задължения и отговорности, които ни водят към решения в името на т.нар. удобство и по този начин се наказваме, вместо да се грижим за себе си. Оттук се отключва порочният кръг: ние сме заети, затова се храним с “удобна” храна; заети сме, приоритетите ни са по-малко. И въпреки че сме изморени от дългите часове пред компютъра, правим избори, които изцеждат допълнително тялото ни. Предпочитаме по-изтощителни йога класове, дори избираме йога преподавател, който да може да ни “наказва” във физическите практики. Изглежда вярваме в онази мантра, че без усилие няма успех, вместо просто да се отпуснем и да подходим с увереност към всичко, което носи животът.

Ето защо йога е огледало за начина, по който се отнасяме със себе си на всички нива.

Хронична умора
Не е учудваща статистиката, че повечето хора в западния свят страдат от изтощение, стрес и свръхнатоварване. Физическите симптоми варират от постоянно главоболие, през безсъние, дефицит на вниманието до хронична умора и Миалгичен енцефаломиелит (МЕ), известен още като синдром на хроничната умора.

В действителност рядкост са тези от нас, които не изпитват стрес и преумора. Понякога изтощението е толкова сериозно, че не сме способни да се фокусираме и да завършим дори най-простите ежедневни дейности. Често хранителният режим и интензивността на йога практиките задълбочават този проблем при хора, които страдат от крайно изтощение.

Съществуват няколко степени на умора, хронична умора и МЕ, които се проявяват с различни симптоми и диагнози в тази категория.

В идеалния вариант сме способни да си даваме грижа на тялото, преди да настъпи сериозно влошаване. Има и случаи обаче, в които е твърде късно – много хора решават да се обърнат към йога в етап от живота си, в който вече страдат от хронична умора. Заради симптоми като главоболие, увеличени лимфни възли в областта на шията, болки в мускулите, лошо качество на съня, загуба на концентрация и депресия – посещаването на йога класове често се превръща в непосилно занимание. Ето защо алтернативен вариант са видеа с йога практики, които са подходящи за изпълнение у дома.

Предлагаме няколко ключови техники, с които можем да върнем възстановителните си сили при хронична умора:

Дишай!
Фокусът върху пранаяма и различните дихателни практики е добро и ободряващо начало. Можете да започнете с 10-минутно дихателно упражнение в легнало положение, което да направите на три рунда, а след това да се концентрирате върху дишането в седяща поза. Нади шодхана, наричана още алтернативно дишане, е една от основните техники на пранаяма – тази практика има благотворно въздействие върху нервната система, “пречиства” психическата умора и внася емоционален баланс в напрегнати ситуации.

Йога нидра
Това е изключително дълбока и красива техника на водена медитация, която буквално означава “йогийски сън”. Ефектът от йога нидра е много отвъд релаксиране на физическо ниво и се отразява на цялата клетъчна система. И ако заложим нашата санкалпа или позитивно утвърждение, наистина можем да променим хода на живота си, позволявайки на тялото да се отпусне напълно. По време на йога нидра ние не само релаксираме, но и реализираме личностна трансформация отвътре.

Ресторативна йога
Това е един от най-хармоничните начини да практикуваме хатха йога. Серията включва само няколко пози, като във всяка тях се задържа за определено време. Движенията в тази практика позволяват на тялото да отпусне натрупаното напрежение, докато нервната система отпочива и се балансира. Ресторативната йога е наистина лечебна практика, създадена да премахва болката и умората.

Дихателните практики, йога нидра и ресторативна йога са лесни и достъпни за всички нас, нещо повече – те служат като превенция за хронична умора и срив на имунната система, когато се чувстваме свръхпретоварени. Също така не бива да забравяме възможността да практикуваме сами в уюта на нашия дом или в друго любимо пространство. Защото йога не означава да наказваме себе си с изтощителни практики и стремеж за съвършената асана – йога е тихо и дълбоко обръщане навътре, там, където сме в мир със себе си.


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2022 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram