Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Аджна чакра – интуитивното знание

В поредицата за седемте основни енергийни центъра в нашето тяло представяме шеста чакра – аджна. Основната информация и елементите, свързани с отделните чакри, могат да ни помогнат да работим с тях и да ги поддържаме в добро здраве.

Име: Аджна (значение: “знание” и “възприемане”)
Разположение: В центъра на главата на нивото на очите, в точката между веждите
Цвят: Индиго
Елемент (Таттва): Тъмнина и светлина
Мандала: Изобразява се с две венчелистчета, в пространството между тях са разположени кръг и триъгълник с насочен надолу връх. В центъра на мандалата е звуковият символ на чакрата. Двете венчелистчета олицетворяват честотата, с която се върти енергийният център – смята се, че всяка чакра се движи толкова по-бързо, колкото по-нагоре е разположена по линията на гръбначния стълб. Аджна се върти толкова бързо, че хората с ясновидски способности улавят само две венчелистчета. Кръгът символизира завършеност и цялост, в която няма начало и край (т.е. време). Триъгълникът изобразява движението на енергията към центровете надолу по гръбначния стълб, това е енергията на нашето вътрешно знание за всичко.

Обяснение:
Шecтa чaĸpa се нарича още чакрата на третото око. Ако затворим очи и се концентрираме в областта между веждите, можем да усетим енергията на това място. Това е вътрешният поглед и интуитивната мъдрост, проявление на нашата по-висша същност. Аджна от санскрит означава команден център, духовното око, което регистрира всичко за нас по пътя ни.

Когато загърбим истинската си същност, чакрата може да се блокира или затвори. Отдаването изцяло на материалния свят и отклоняването от духовната ни посока също може да въздейства в негативен план на този енергиен център. Илюзията на материалния свят съществува извън нас и ни разделя от истинското Аз.

На нивото на аджна чакра проявяваме положителна нагласа и усещане към света. Когато работим със сенчестите си страни, творим още и още светлина в себе си, която излъчваме и навън. Благодарение на интуитивното вътрешно знание разбираме, че външният свят отразява нашия вътрешен свят и можем да променяме това отражение в дълбочина. Осъзнаваме как се задвижват процесите във вселената и мястото ни в тях.

Йога пози за работа с чакрата:
Много пози имат балансиращ ефект – главоколянна поза (джану ширшасана), делфин (ардха пинча маюрасана), детска поза (шашанкасана), съзерцание на свещ (тратака) и медитации с третото око.

Медитация
Интуиция и яснота
Заемете удобна медитативна поза, затворете очи и наблюдавайте дишането. След няколко дълбоки вдишвания и издишвания позволете на ума си да визуализира следната картина. Представете си, че вървите по пътека, сгушена в планината. В този момент не сте сигурни как сте стигнали дотук или накъде отивате, но знаете, че трябва да следвате пътя. Вървите напред и усещането е все по-неясно, попадате в плътна мъгла, в която не можете да видите нищо пред себе си. Решавате да спрете за малко, бавно сядате на земята и усещате нечие невидимо присъствие. Искате да изчакате, докато гледката пред вас се проясни.

След известно време виждате светлина отдалеч, която осветява пътя. Светлината се приближава и ви помага да се чувствате в мир и безопасност. Когато светлият лъч идва към вас, се появява мъдър старец. Отправяте поздрав и питате как е намерил посоката в непрогледната мъгла. Той отговаря: “Вървял съм по тази пътека отново и отново, в продължение на толкова много години. Някои места се промениха, други си останаха същите, но пътят винаги е ясен за мен. Когато се съмнявам в посоката и в себе си, се обръщам навътре и търся отговор, и всичко се изяснява отново. При всяко замъгляване на ума се доверявам на моя вътрешен водач и знам, че моят път е все по-ясен и по-красив. Ти също притежаваш тази способност, която се проявява, само когато се довериш напълно и видиш кой си в действителност.” След тези думи старецът продължава по пътя си.

Останете тук за известно време със затворени очи, за да осъзнаете мъдрите думи, след което насочете вътрешния си поглед към третото око. Отправете молба: “Моля те, помогни ми да следвам посоката, за да разбера пътя си в този свят.” Бавно отваряте очи и виждате, че мъглата е изчезнала и пътеката ви води напред. Светът е по-красив отпреди. Когато сте готови, след няколко дълбоки вдишвания и издишвания, позволете на визуализацията да избледнее. Върнете се към настоящия момент, отворете очи и се насладете на ведрината в себе си.

Утвърждение:
Аз виждам всичко ясно.
Доверявам се на интуицията и вътрешния си поглед.
Следвам моята лична мъдрост.
Аз виждам истината.
И творя.

Звуков символ и мудра:
Мантруването се осъществява вътре в нас – чрез вибрацията на звука във физическото тяло и като стремеж за свързване с мястото, където е разположена чакрата. Звуковият символ на зародишните срички раздвижва енергията в съответния енергиен център, за да я отвори и балансира. Мудрите или жестовете на ръцете също действат стимулиращо върху тази енергия. Можете да мантрувате в подходяща за вас поза, като използвате различните мудри или визуализирате цветовете на чакрите.

Зародишен звук на аджна чакра: ОМ

Мудра: Калешвара мудра
Средните пръсти се докосват, насочени нагоре. Върховете на палците са насочени към вас и също се докосват. Останалите пръсти са свити един към друг и се допират във вторите си фаланги. Съсредоточете се в аджна чакра в центъра между веждите.

Кристали за балансиране и стимулиране:
От древни времена се вярва в лечебната енергия на кристалите. Достатъчно е да ги носим със себе си и или да се отпуснем в релаксация, като държим кристала близо до физическото разположение на съответната чакра.

Кристали и камъни на аджна чакра: Сапфир, аметист, флуорит, кунцит, лабрадорит.

Ароматерапия:
Прибавете няколко капки етерично масло към базово масло и ги смесете добре. Тази смес можете да добавите към душ гела, олиото за тяло или да използвате в арома лампи. Можете да капнете няколко капки върху носна кърпичка, възглавницата си и дори в храната и водата (единствено след консултация със специалист). Обонянието ни е първото сетиво, с което се раждаме и затова то е с изключително мощна лечебна сила.

Етерични масла: Тамян, розмарин, лавандула, мента, сандалово дърво, див овес.


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram