Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Вишудхи чакра – чистота и истина

В поредицата за седемте основни енергийни центъра в нашето тяло представяме пета чакра – вишудхи. Основната информация и елементите, свързани с отделните чакри, могат да ни помогнат да работим с тях и да ги поддържаме в добро здраве.

Име: Вишудхи (значение: “чист” и “пречистване”)
Разположение: Гърлото
Цвят: Син
Ниво на съществуване (Лока): Джана лока (сферата на духовно развитие)
Елемент (Таттва): Акаша, първичният етер, който е източник на останалите четири елемента въздух, огън, вода и земя
Мандала: 16 венчелистчета се обединяват в кръг. В кръга е разположен насочен надолу триъгълник, в който е изобразена пълна луна. В центъра на мандалата е звуковият символ на чакрата. 16-те венчелистчета олицетворяват честотата, с която се върти енергийният център – смята се, че всяка чакра се движи толкова по-бързо, колкото по-нагоре е разположена по линията на гръбначния стълб. Кръгът символизира целостта, която няма начало и край (т.е. време). Луната е символът на нада, чистия космичен звук, интуицията, психическата енергия и способността за общуване без думи.

Обяснение:
Вишудхи чакра олицетворява нашите мисли, чувства и емоции, като носи ясно вътрешно разбиране за научените уроци и опитности в живота. Гърлената чакра показва духовния път, който избираме и следваме. Това е мястото, където се проявява взаимодействието ни със света около нас.

Вишудхи е чакрата на абсолютната откровеност и чистота. За да се достигне до това място обаче, трябва да преминем през етап на пречистване и едва след това можем да се насочим към по-горните енергийни центрове и хилядите лотосови цветове в коронната чакра.

Когато гърлената чакра е затворена, това може да създаде трудности да заявяваме открито себе и да се изразяваме ясно и категорично. Заради прекомерната енергия пък може да сме твърде доминиращи и да контролираме общуването, без да сме способни да чуем другите. Признак за дисбаланс са проблеми с щитовидната жлеза, хормонални нарушения, подути лимфни възли, възпалено гърло, стегнат врат, настинки, проблеми със слуха и гласните струни. Пеене, мантруване, пранаяма и дихателни практики като уджай имат благоприятно въздействие върху вишудхи чакра.

Йога пози за работа с чакрата:
Много асани имат балансиращ ефект – саламба сарвангасана (изправена поза на рамене), халасана (рало), матсиасана (риба), бхуджангасана (кобра), ардха матсиендрасана (половин странична извивка).

Медитация
За доверие към живота:
Заемете удобна медитативна поза, затворете очи и просто наблюдавайте дишането. След няколко дълбоки вдишвания и издишвания позволете на ума си да визуализира все по-ясно следната картина. Вече виждате себе си на живописен селски път, имате усещането, че сте били тук и преди, в подобен на сегашния етап от живота си. Обстановката ви кара да се чувствате в безопасност и така решавате с бавни стъпки да се отправите напред, за да видите накъде води пътят. Докато вървите, усещате топлия полъх на вятъра и чувате песните на птиците. Птиците чуруликат и огласят всичко наоколо, дори долавяте специфичен нежен тон, който сте чували и преди. След известно време виждате, че пътят се разклонява и трябва да изберете накъде да поемете.

Усещате как на рамото ви каца малка птичка – тя ще ви помогне да решите в коя посока да продължите. Това е една от птиците, чиято нежна песен разпознахте по-рано по време на разходката. Сега просто й позволявате да остане на вашето рамо, затворяте очи, поемате няколко дълбоки дъха и знаете, че ще изберете пътеката за вас. Чувате нежен шепот: “Ти си в безопасност в този свят, вече знаеш толкова много от пътешествието досега, защото винаги следваш открито сърцето си. Твоето преживяване си има причина и цел. Време е да използваш потенциала си и да продължиш по непознатия път, който ще те отведе много далеч. Когато отвориш очи, вече ще знаеш коя е твоята пътека.”

Отваряте очи, птичката отлита и следвате пътя си бавно и сигурно напред. Вече сте готови да се отправите обратно към дома, към вашето истинско Аз. Позволете на тази разходка да ви отведе там, където имате нужда да бъдете, доверете се на себе си и вашето дълбоко вътрешно знание. Когато сте готови, бавно излезте от визуализацията и се свържете с усещанията си в настоящия момент.

Утвърждение:
Аз следвам вътрешния си глас.
Чувам ясно.
Аз изричам моята вътрешна истина.
Изразявам се уверено.
Моите думи са ясни, гласът ми е силен.

Зародишен звук на вишудхи чакра: “Хам”

Мудра: Съберете всички пръсти към вътрешната част на дланите, без палците. Нека върховете на палците се докосват и нежно ги насочете нагоре.

Кристали и камъни: Лапис лазули, содалит, азурит, цитрин и тюркоаз.

Етерични масла: Градински чай, лайка, лимонена трева, здравец.


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram