Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Отвори сърцето… с анахата чакра

В поредицата за седемте основни енергийни центъра в нашето тяло представяме четвърта чакра – анахата. Основната информация и елементите, свързани с отделните чакри, могат да ни помогнат да работим с тях и да ги поддържаме в добро здраве.

Име: Анахата (значение: “неударен”, “невредим”)
Разположение: Сърцето
Цвят:
Зелен
Ниво на съществуване (Лока): Махар (баланс на тялото, дишането и ума)
Елемент (Таттва): Въздух (миг, докосване, енергия и усещане)
Мандала: 12 венчелистчета, в които е разположен кръг, а в кръга е вписана шестовърха звезда. В центъра на мандалата е звуковият символ на чакрата. 12-те венчелистчета олицетворяват честотата, с която се върти енергийният център. Всяка чакра се движи толкова по-бързо, колкото по-нагоре е разположена по линията на гръбначния стълб. Кръгът олицетворява целостта и принципа, че не съществуват начало и край (т.е. времето). Шестовърхата звезда или по-скоро двата триъгълника представляват съюза на женската и мъжката енергии, както и посоките на енергията (нагоре и надолу) в нас.

Обяснение:
Анахата чакра е символ на спокойствието, мира и тишината, от които произлизат безусловната любов и състрадание. Тук ние изпитваме единението на противоположностите, така че да постигнем баланс на ин и ян, които се движат в хармония нагоре и надолу вътре в нас. Чувствата идват от по-долните чакри – целта на основата, емоциите на сакрала и силата на слънчевия сплит се предават към сърцето, което води до състрадание и желание да служим на останалите.

Състраданието олицетворява безусловна любов през личния опит. Много хора, които не познават безусловната любов, типична за майката, могат да се затруднят да получат и дарят любов през тази чакра – и това е област, в която те трябва да работят. Когато сърдечната чакра е затворена (поради редица индивидуални причини), човек не може да приема или да дава любов и състрадание толкова лесно. Прекомерната енергия в анахата чакра пък може да доведе до ситуация, в която човек дава, но не може да откаже да действа или да дава. От ключово значение тук е балансът – в баланс трябва да са и горните, и долните чакри, така че енергиите да могат да се обединят и да протичат пълноценно.

Йога пози за балансиране и работа с анахата чакра:
Кобра (бхуджангасана), воин II (вирабхадрасана II), камила (ущрасана) и котка (марджариасана).

Медитация
За обич към себе си:
Затворете очи и се настанете в удобна медитативна поза. За няколко минути съсредоточете вниманието си върху дишането и след това позволете на ума да визуализира. Вижте себе си на специално място, където се чувствате в безопасност. Тук усещате покой, сигурност и защитеност. Представете си, че се отпускате на удобно за вас място – например на постелка, легло или шезлонг. Това усещане за отпускане става все по-дълбоко с всяко вдишване и издишване. Отведете вниманието си към сърдечната област и сърцето. Това е центърът на състраданието и безусловната любов. Визуализирайте тази област в красива, розова светлина – вътре в нея и около нея. Нека всяко напрежение се освободи, докато се потапяте в този прекрасен розов цвят на любовна енергия.

Позволете на лековитата розова светлина, в която вече се преплитат и красиви зелени тонове, да прочисти всички болки и минали травми, които сте натрупали дълбоко в нея. Дишайте нежно и дълбоко, докато си представяте как всички рани се лекуват от тази розово-зелена светлина. Позволете на сърцето си да се разшири и да се изпълни с много любов и състрадание. Нека светлината се разрасне още повече и поеме и пречисти всички страхове, съмнения и проблеми. Каквото и да ви е носило болка, да ви е тежало и тревожило в миналото, светлината го отнема и вие се чувствате като преродени – изпълнени с любов и състрадание към себе си и към всички хора в живота ви. Разкрива се истинското състрадателно създание, което сте родени да бъдете и можете да бъдете точно в този момент.

Когато изпитате необходимост, можете да се върнете на вашето специално място и да визуализирате как всички болки изчезват в тази светлина. Останете тук колкото имате нужда. Когато сте готови, позволете на визуализацията постепенно да избледнее. Бавно отворете очи, поемете си въздух с няколко дълбоки вдишвания и издишвания.

Утвърждение:
Аз обичам себе си.
Проявявам състрадание.
Лесно давам и получавам любов.
Радвам се на изобилието около мен.
Обичам вселената и всичко в нея.

Звуков символ и мудра:
Мантруването на биджа мантрите изисква да усетим вибрацията от звука вътре в себе си и да го насочим към мястото в тялото, асоциирано с разположението на чакрата. Тези срички стимулират и събуждат енергията им и целят да ги отворят и балансират. Мудрите или жестовете на ръцете също оказват положително въздействие върху тяхната енергия. Можете да мантрувате, докато седите в подходяща за вас поза, като използвате различните мудри или визуализирате цветовете на чакрите.

Зародишен звук на анахата чакра: “Ям”
Мудра: Съберете върховете на показалците и палците на ръцете. Нека лява ръка лежи върху коляното, а дясната ръка поставете върху центъра на гърдите си с леко допрени в тази област палец и показалец.

Кристали за балансиране и стимулиране:
От древни времена хората вярват в лечебната енергия и силата на кристалите. Можете да ги носите със себе си, близо до мястото на чакрата, докато медитирате или релаксирате.
Кристали и камъни на анахата: Авентурин, нефрит, розов кварц, малахит и турмалин.

Ароматерапия и етерични масла:
Прибавете няколко капки от масло по избор към базово масло и ги смесете добре. Капки от полученото масло можете да използвате към душ гела или олиото за тяло, както и в арома лампи. Друг вариант е да добавите няколко капки върху носна кърпичка, възглавницата, дори в храната и водата (след консултация със специалист). Обонянието ни е сетивото, което първо се проявява, когато се родим – и оттук идва мощната му сила да лекува.
Етерични масла на анахата: Жасмин, палисандрово дърво, бергамот, бор, евкалипт и роза.


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram