Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Медитация: Преходност

Статия от Яна Янева от рубриката “Медитация на месеца” за специалния брой на тема “Време за промяна” на списание OM Yoga & Lifestyle

Попитали хората: “Кой иска промяна?” Всички вдигнали ръка. После ги попитали: “А кой иска да се промени?”. Никой не вдигнал ръка. Повечето от нас осъзнават нуждата от промяна ежедневно, но рядко излизат от зоната си на комфорт. Причините са много. Желанието за контрол. Идеята за сигурност. Илюзията за стабилност. Липса на разбиране и осъзнаване.

Буда казва, че нито един физически или ментален обект не е постоянен. Всъщност желанието и привързаността към това нещата да останат същите е основната причина за страдание в нашия живот. Промяната не е просто факт, който трябва да приемем. Преходността е неизбежна и болезнена, но е единственият път за осмисляне на земния живот.

Промяната ни позволява да учим и да се развиваме. Тя е и въплъщението на понятието за време. Когато отказваме промяната, ние живеем в отрицание и стрес, осъзнати или не. Медитацията и практиките на осъзнатост помагат да пуснем илюзиите и да й се доверим. Да прегърнем и приемем нещата такива, каквито са. Да следваме изначалния ритъм. Така както морето следва луната, в отливи и приливи.

Намерете удобната поза за вас. Винаги започваме с физическата релаксация, за да може умът да последва тялото. Можете да седнете на пода с кръстосани крака, на стол или да легнете. Оставете клепачите да се притворят. Поемете дълбоко няколко дъха, за да върнете вниманието в настоящето и постепенно да освободите напрежението от мисли, планове и задачи.

Дайте си намерението, че с всяко издишване пускате всичко, което ви тежи. Това е времето, в което можете напълно да се отпуснете и просто да присъствате. Насочете осъзнаването към сетивата си, тук и сега. Наблюдавайте какво усещате в момента, без да давате оценки или да анализирате, просто наблюдавайте, като картини, които идват и отминават.

Съзнателно отпуснете цялото тяло, от върха на главата до пръстите на краката. Оставете раменете естествено да се отпуснат надолу. Представете си, че сваляте тежка раница от гърба си и усещате облекчението след това. Омекотете и отворете гръдния кош. Минете през всяка част на тялото. Наблюдавайте дали има някое място, което е по-напрегнато или болезнено, с помощта на дъха отпуснете.

Използвайте силата на диханието и чрез него пускайте всичко, което ви тежи и не ви служи вече. Без съпротива, оставете всичко, което е изпълнило своята мисия. Бъдете като вълна, която идва и си отива, за да направи място на следващата. С всяко ново вдишване поемете нова енергия и светлина. Наблюдавайте усещането за лекота и свобода. Насочете фокуса към сърцето и си представете как от центъра му извира бяла светлина. Усетете как тя изпълва и озарява цялото ви тяло. Култивирайте с намерение любов, приемане и търпение. Наблюдавайте чувството за вътрешен мир и покой като естествено състояние, към което можете да се върнете във всеки един момент.

Кажете си наум утвърждението, че всичко е временно и свободата е да летим с времето, да изживяваме всеки миг с любопитство и дух на откриватели. Когато сте готови, направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания и насочете осъзнаването към пространството, в което се намирате. Раздвижете пръстите на краката и ръцете, бавно отворете очи.

Гъсеницата казала на пеперудата: “Ти си се променила”. А тя отговорила: “Така се предполага”. Преходността е пътят. Тя е есенцията. Практиката не е начин да се справяме или да можем да преодоляваме промяната, а напълно да я оценяваме и да я живеем. Времето е съществуване, преходност, промяна, загуба, растеж и развитие – най-доброто и най-лошото едновременно. Не се противопоставяйте, а се отдавайте.

Живейте. Променяйте се. Бъдете.


Яна Янева е автор на рубриката “Медитация на месеца” в списание OM Yoga & Lifestyle. Тя е основател на галерия Sabai в София, преподавател в класове по медитация и създател на платформата Habit Mindful Living


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram