Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Грижа за себе си с аюрведичен масаж

За лечебния ефект на аюрведичните масажи и терапии разказва Адриана Иванова от "Изкуството да живееш".

Как започна твоят път в света на Аюрведа?
Бих казала, че съм се родила с тази наклонност да вярвам и да се доверявам повече на лечебната сила на природата и холистичния подход на лечение, които лежат в основата на Аюрведа. По-конкретно интересът ми се запали в края на 2012 г. след първата ми аюрведична консултация. Бях силно впечатлена от точната и подробна диагностика, коята ми бе направена само чрез пулса и бързия ефект от прилагането на програмата за детоксикация и възстановяване на баланса в системата ум - тяло. Усетих нещо магическо и силно притеглящо в този нов свят, наречен Аюрведа.

Каква е сърцевината на тази древна наука за живота?
Изконното право и желанието на всяко човешко същество за дълъг и щастлив живот са породили появата на Аюрведа още преди повече от 5000 години в Индия. Тя е цялостна и завършена система, която се основава на убеждението, че здравето и благосъстоянието зависят от баланса между тялото, ума и духа и от хармонията им с цялата вселена. Основният фокус се поставя върху насърчаването на доброто здраве в здравия индивид и на по-заден план върху лечението на вече възникналите заболявания, като се използват само природни средства.

Познанието за това, че цялата вселена и в частност човешкото същество са изградени от пет основни елемента (етер, въздух, огън, вода и земя), е залегнало в Аюрведа като основен принцип за три-доша. Уникалната комбинация на тези елементи създава индивидуалната природа или конституцията на всеки човек, при която елементите етер и въздух се трансформират във вата доша, огън и вода в пита доша, вода и земя в кафа доша. Конституцията или доминиращата доша се проявява в структурата на тялото, поведението и личните предпочитания.

Адриана Иванова

След обучение в Индия се занимаваш с аюрведични масажи и терапии. Нека разкажем повече за тях.
Аюрведичните масажи и терапии са много повече от средство за отпускане и тонизиране на тялото. Те оказват дълбоко лечебно въздействие върху физическото тяло, ума и душата, като се стимулират природните сили, заложени във всеки от нас. Това се постига чрез използването на лечебни билкови масла и специфичен подход на изпълнение.

Аюрведичният масаж не само може да облекчи болката в тялото, но и действа превантивно, като подсилва имунната система, кръвообращението, стимулира лимфната система и повишава потока на жизнена енергия, за да изчисти, съживи и обнови всички органи и системи. Маслата се нанасят затоплени до вътрешната телесна температура, което улеснява и ускорява абсорбирането от кожата и проникването им в дълбочина до всяка тъкан. Това е съществен момент в аюрведичните масажи, който забавя процеса на стареене, успокоява нервната система, подобрява съня и поддържа кожата мека и гладка.

Какво е важно да знаем за кожата като външна обвивка на нашето тяло?
Кожата е най-големият ни сетивен орган. Прилагайки върху нея натурални масла, ние приемаме различни хранителни и лечебни вещества и същевременно изхвърляме токсините, организмът ни се пречиства и се предпазва от вирусите и бактериите. Затова е изключително важно да третираме кожата си само с натурални био продукти, които са годни и за ядене. Сусамовото масло например, освен че я подхранва и хидратира, се абсорбира в дълбочина (когато е затоплено) и достига до костите и ставите, като ги смазва, прави ги по-здрави и гъвкави, намалява вата (елемента въздух), отпуска нервната система и защитава от неблагоприятното влияние на студения и сух климат.

Какво ни дават аюрведичните масажи – в контекста на западния свят, в който живеем?
Ползите от аюрведичните масажи са многобройни и дълготрайни, когато ги прилагаме често. Те помагат не само да изглеждаме външно млади, но и да се чувстваме млади. Подсилват имунната и храносмилателната система, подобряват кръвообращението и движението на лимфата, подхранват и подсилват мускулите, тъканите и костите, осигуряват ни здрав сън. В Аюрведа се казва, че когато спим добре, целият ни организъм се самолекува и самовъзстановява, освобождавайки се от натрупаните токсини на физическо, умствено и духовно ниво.

Как да изберем правилния тип масаж за нас?
Изборът на масаж се прави в зависимост от нуждите на тялото и сезона. Затова е много важно да знаем каква е нашата конституция и коя доша в момента е в дисбаланс. Препоръчвам да се направи консултация при специалист по Аюрведа. По този начин се получава най-пълна и точна информация за характеристиките, определящи типа на нашето тяло и ум.

Нека разкажем за самомасажа и как да го прилагаме правилно.
В Аюрведа има система от ежедневни активности, наречена Диначаря (Dinacharya), която подпомага установяването на баланс и насърчава здравето. Самомасажът със затоплено билково олио е важна част от Диначаря, който в зависимост от конституцията и дисбаланса на човека може да се прави всеки ден за вата тип хора и по-рядко за другите типове. Най-доброто олио, универсално и за трите доши, е сусамовото.

Втриването на олиото е с лек до средно силен натиск. Движенията по крайниците се извършват отдолу нагоре в посока към сърцето, като връщането надолу е с леко и безусилно плъзгане. Ставите се масажират с кръгообразни движения в посока на часовниковата стрелка.

Самомасажът започва с леки кръгообразни и зигзагообразни втривания от върха на главата към ушите и врата; следва масаж на долните крайници, корема, гръден кош, рамене и горни крайници, гръб. Когато стигнем при корема, капваме 3-4 капки масло в пъпа и с длан масажираме в посока на часовниковата стрелка и след това с напречни движения от дясно наляво. Гръдният кош се масажира с движения осморка. Накрая правим масаж на лицето, който започва от челото, веждите, около очите, носа, устните, скулите и бузите, брадичката и завършва с елипсовидни движения от брадичката нагоре покрай устните и носа до средата на челото и после надолу по двете страни на лицето до брадичката.

Къде е пресечната точка между йога и Аюрведа?
Йога и Аюрведа са две много древни науки, идващи от забулената в тайни Индия, но в днешно време са достъпни за всички хора по целия свят. Те са като двете страни на монетата – допълват се взаимно. Докато практиките в йога са насочени повече към себеразвитие и самоусъвършенстване, то Аюрведа се занимава с балансиране и енергизиране на физическото тяло и ума.

Какви са впечатленията ти от многобройните срещи, които имаш – учим ли се да ценим и да се грижим за здравето си?
В днешното динамично и забързано време все повече хора се обръщат към древните науки като йога и Аюрведа, за да се справят със стреса, напрежението, безпокойството, страха и това много ме радва. Мнозина търсят бърз и лесен начин да се почувстват по-здрави, по-щастливи, по-свободни и не са готови да положат малко повече усилия, за да променят навиците си, които им пречат да бъдат здрави и в хармония със себе си.

Необходимо е да преоценим приоритетите си и да отделим време за полезните и ефективни практики и техники като аюрведични масажи, асани, пранаяма дихателни техники, медитация. Всички те ни помагат да достигнем до неизчерпаемия извор вътре в нас и ни изпълват със сила, енергия, вътрешен мир, спокойствие, щастие и любов. Аз съм оптимист и вярвам, че този процес тепърва ще набира скорост и много скоро ще бъдем свидетели на един нов начин на живот – динамичен, иновативен и в същото време спокоен и щастлив.


*Контакти за повече информация за аюрведични масажи:
0893 533 694 и www.ayurvedabio.com


Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
[email protected]
omyoga.bg © 2021 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram