Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Билки и емоционално здраве

Умът, тялото и духът са трите стълба, които определят качеството на живота ни. В много традиционни медицински системи като Аюрведа тялото, умът и духът се разглеждат като едно цяло. Западната медицина обаче до голяма степен ги разделя. Тази разлика в разбирането за здравето има съществено отражение върху начина, по който възприемаме света и мястото си в него.

Според аюрведичната физиология интелектът е в мозъка, сърцето е хранилище на съзнанието и така се задвижва цялото тяло. Неслучайно често докосваме гърдите си, когато казваме на някого как се чувстваме. Докато кръвта ни циркулира през сърцето, ние инстинктивно отразяваме чувствата си чрез жестове, които показват определена емоция – гняв – радост, любов – страх, болка – удоволствие. Ето защо Аюрведа обръща толкова много внимание на начина, по който се свързваме с усещанията.

Аюрведичен ум
Умът има следните основни функции: контрол на сетивата, самоконтрол, разум и мъдрост. Осъзнаването, чувствата и опитността играят важна роля за начина, по който умът научава, обработва и реагира в различни ситуации. Според Аюрведа съзнанието “будхи” ни помага да определим и приемем нашите действия и ниво на осъзнатост. Сравнява се с огледало, което може да отрази истината и да й позволи да контролира непредвидимите пориви на тялото и сетивата, за да достигнем до истинската си природа. В древния аюрведичен текст “Чарака Самхита” се казва: “Сърцето е в основата на всяка психическа и физическа дейност, а цялото будно съзнание почива там.”

Техники за тялото и ума
Традиционната медицина признава, че има интегрална връзка между тялото и ума, причините и лечението на болестта. Визуализацията и утвържденията на ментално ниво са доказан метод за лечение и справяне с проблеми от всякакъв характер. Ето защо се обръща толкова голямо внимание на природата на ума и процеса на осъзнаване чрез практики като йога и медитация.

Нашият мозък съдържа над 100 милиарда нервни клетки, известни като неврони, които приемат сигнали в клетките на тялото и предават информацията нататък. Високите нива на стрес, освобождаващи адреналин и кортизол, могат да повишат кръвното налягане и сърдечната честота, което влияе върху ритъма на сърцето и чувството ни за страх и безпокойство.

Баланс и хармония
Всички системи в нашето тяло трябва да работят ефективно, за да могат да действат като едно цяло в пълен синхрон помежду си. Ако организмът не функционира като цялостна система, ще забележим проблеми в храносмилането или концентрацията. Дискомфортът ще е налице. Ако тялото ни е в пълен синхрон, ще усетим следните положителни ефекти:
● Здравословен апетит и правилно храносмилане
● Постоянна енергия и издръжливост
● Спокоен и дълбок сън
● Бързо преминаваща болка
● Приемане на емоциите

Ако смятате, че ви липсва един от тези фактори, вероятно тялото има нужда от отдих и ефективни техники за релаксация например. Здравословните оплаквания се проявяват, когато не обърнем внимание на тези сигнали. Възможно е дори да настъпи етап, в който се чувстваме напълно изтощени и неефективни. Това може да бъде и предпоставка за развиване на хронични състояния като умора, надбъбречни кризи и др.

Лекове
В света на билките адаптогените са ключово решение, когато е важно да се справим със стреса и напрежението върху нашето емоционално здраве. В Аюрведа тези билки са известни като “rasayanas”. Те влияят благоприятно на физическото здраве, стимулират ума, засилват концентрацията, забавят симптомите на стареене и имат подмладяващ ефект. Метафорично казано, презареждат ни с жизненост и енергия. Приложението на билките, в съчетание със здравословна храна и упражнения, медитация и релаксиращи техники, може да възвърне чувството ни за цялост.

Ето някои от най-добрите Аюрведа билки за емоционален баланс и намаляване на стреса:
Ашваганда укрепва и подхранва нервната система, като едновременно успокоява и енергизира тялото и ума. Съдържа витанолиди, които намаляват тревожността и регулират ендокринната и хормоналната система.
Свещеният босилек, известен още като Тулси, се грижи за емоционалното здраве и премахва тъгата. Носи вътрешна яснота, отпуска нервната система, изчиства и успокоява съзнанието. Тулси се използва и при бъбречни кризи, травми и депресивни състояния, както и при медитативни практики.
Шатавари дава грижа за женското здраве. Балансира производството на хормони при дамите, като помага през периода на менопауза и същевременно поддържа редовен менструален цикъл. Уравновесява хормоналната дейност и стимулира производството на пролактин за повишаване на либидото.

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram