Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Ароматерапия за вътрешен мир

Ароматерапията е древен метод за профилактика и терапия на различни заболявания и състояния, за пречистване на физическо, емоционално и духовно ниво, тя е и съществена част от провеждането на редица ритуали. В сърцевината на това изкуство – “нежната медицина”, са натуралните етерични масла и тайните на тяхното прилагане.

Историята на ароматерапията започва в дълбока древност в страни като Китай, Индия, Персия и Египет. Етеричните масла са намирали приложение във всекидневния живот на древните цивилизации, както и в религиозните церемонии, молитви, медитации, дори са били част от сместа за строежа на храмове. Вярвало се, че благоуханията имат могъщото действие да настройват ума и да разтварят душата.

Затова представяме Топ 5 на етеричните масла, които са сигурни помощници по пътя към вътрешен мир и баланс:

1. Нероли е етерично масло, добито от ароматните цветове на портокаловите дървета. Това масло е много специално. Всеки цвят трябва да бъде набран, точно когато е започнал да се разтваря, важно е пъпките да се събират само в топъл и слънчев ден, цветчетата да не се натъртват, а листенцата и дръжките да не се смесват с цветовете.

Любопитен факт е, че за добиването на 1 килограм масло от Нероли е необходим 1 тон ръчносъбран цвят. Всичко това прави маслото много скъпо, но заради ценните му свойства определено си заслужава.

То носи приятно чувство на вътрешен мир и удовлетвореност. Засилва самочувствието и изяснява вътрешното осъзнаване. Успокоява при дълбока емоционална болка и ни напътства да живеем с радост и спокойствие.

2. Наред с всичките си ползи за физическото здраве, натуралното етерично масло от Индийски тамян има много благоприятно въздействие върху психиката и развитието на нашата духовност.

В древността са използвали неговата свещена енергия за пречистване на тялото от греха и за прогонване на “злите сили и духове”, които днес познаваме като натрапчиви мисли, страхове и маниакални внушения.

Благоуханието на Тамяна прояснява ума, задълбочава интуицията и зарежда с чувство на покой.

3. Освен общото си терапевтично действие, етеричното масло от Лавандула има силна енергетика, т.е. оказва нежно, но резултатно влияние върху психиката и мисловната енергия.

Това е едно от най-подходящите масла за медитация и йога, тъй като помага да притихнем навътре в себе си, да опознаем вътрешния си свят и да се докоснем до онова съкровено знание, което се крие в тайните дебри на душата ни.

Маслото от Лавандула успокоява тялото и ума, помага бързо да възстановим силите си, овладява агресивните реакции, пречиства енергийната обвивка на аурата и носи усещане за баланс.

4. От древни времена наричат аромата на Иланг-иланг “аромат на любовта и чувствеността”. Вярва се, че уханието му привлича любовта и положителната енергия на света.

Основното действие на това етерично масло е с психоемоционален характер. То успокоява чувствата на гняв, страх и тревожност, действа благоприятно и върху нервната система. Маслото от Иланг-иланг подобрява енергийната обвивка и баланса на чакрите.

Това е едно от най-подходящите масла за втора чакра (сакрална) – свадхищана, тъй като помага да се свържем с емоциите си, развива самоувереност и стимулира творчеството. Усещането за любов, радост и мир, които носи маслото, го правят много подходящо и за сърдечната чакра – анахата. А дълбокото свързване и осъзнаване, което провокира, балансира коронната чакра – сахасрара.

5. Комбинация от етерични масла “Шинрин Йоку”.
В превод от японски “Шинрин Йоку” означава лечебна горска баня. Композицията, създадена от д-р Цин Ли, представлява терапия за вътрешно спокойствие, отпускане, добър сън и укрепване на имунитета. Съставът включва етерични масла от кедър, бор, смърч и ела, които сякаш пренасят в гората, освобождават от натрупаното напрежение и зареждат с нови сили, позитивизъм и енергия.

Дифузирането на Шинрин Йоку през деня дава тонус, събужда сетивата и творчеството, настройва към себеуважение и самоусъвършенстване. В комбинация с масло от Лавандула може да се инхалира преди сън за спокойна нощ, приятна релаксация или медитация. И в двата случая маслото създава чувство за спокойствие и хармония.

Всички етерични масла притежават ценни свойства за психиката, емоциите, духа и интелекта, но тези пет масла се свързват най-директно с усещането за вътрешен мир, равновесие и баланс. За да подберете подходящото благоухание за себе си, е важно да познавате добре както нуждите си, така и характеристиките на маслата. Дали ще ви хареса и подейства конкретно масло и по конкретен начин, зависи до голяма степен от това дали сте на една вибрационна честота с него – и именно това е начинът да усетите кога сте готови да работите върху психоемоционалните качества, които то предлага. За най-сигурни резултати можете да се консултирате с ароматерапевт.


Текст: Доц. д-р Анна Драганова, специалист по вътрешни болести и авиационна медицина. Тя е ароматерапевт и консултант на VIVASAN България – Швейцарска фирма за природни продукти и натурални етерични масла, произведени в Швейцария.

Повече на www.vivasan.bg


Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram