Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Следвай потока… със сакралната чакра

В поредицата за седемте основни енергийни центъра в нашето тяло представяме втора чакра – свадхищана. Основната информация и елементите, свързани с отделните чакри, могат да ни помогнат да работим с тях и да ги поддържаме в добро здраве.

Име: Свадхищана (значение: личният дом на всеки)
Разположение: Сакрум
Цвят: Оранжев
Ниво на съществуване (Лока): Бхувар-лока – първото от серията нива, които се намират над земята. Заема пространството между Земята и Слънцето, за което се смята, че е обитавано от мъдреци (munis) и съвършени същества (siddhas).
Елемент (Таттва): Вода – символиката на втора чакра е свързана с потока на живота
Мандала: Шест венчелистчета около кръг, в който са разположени полумесец и звуковият символ на зародишната сричка (биджа). Шестте венчелистчета представляват честотата на въртене на чакрата, която се засилва колкото по-нагоре се намира тя по линията на гръбначния стълб. Кръгът е символ на цялостност и пълнота, описващ принципа, че не съществуват начало и край. Полумесецът се свързва с активността на емоциите и креативността. Също както Луната влияе върху приливите и отливите на океана, така тя оказва въздействие върху настроенията и усещането за сигурност във всеки. Неслучайно човешкото тяло е изградено от около 70-75% вода.

Обяснение:
Свадхищана, наричана още сакрална чакра, представлява чувствителността, креативността и способността ни да следваме потока на живота, да израстваме, изграждайки здрава и стабилна основа. Когато е в дисбаланс, втора чакра може да провокира завист и ревност. Чувствителността й влияе значително, ето защо физическите ни желания и менталните фантазии могат да се окажат проблемни, ако чакрата е блокирана или “затворена”. Когато работим с нея и я стимулираме чрез различни йога практики и техники, ревността се превръща в радост, а фантазиите – във вдъхновение. Уроците на тази чакра са именно оригиналност и изобретателност, осъзнаване на уникалните ни качества, с които служим за благото на света.

Свързани с блокиране на втори енергиен център могат да се окажат и различни зависимости с наркотици, секс и алкохол. Ако в чакрата е събрана твърде много ин енергия, дисбалансът може да се прояви дори като импотентност и фригидност. Балансът между ин и ян е това, към което винаги се стремим! Също като първа чакра (муладхара) свадхищана е свързана с материалното и физическото, но в значително по-малка степен.

Пози в йога за балансиране и работа със сакралната чакра:
Пеперуда (бадха конасана), триъгълник (триконасана), полулуна (ардха чандрасана), паригхасана и супта бадха конасана.

Медитация за баланс
Флуидна практика:
Настанете се в удобна медитативна поза и затворете очи. Използвайте първите няколко минути, за да се свържете с дъха си и усещанията в тялото. Позволете на ума да притихне. След това извикайте в съзнанието си следната картина – намирате се насред красива зелена поляна. В далечината чувате шума от течащо поточе. Тръгвате да го търсите и виждате как слънцето бавно залязва над хоризонта. В този миг полумесецът започва да се издига в небето, птици кръжат около вас. Във въздуха се носи нежен аромат на рози. Огледайте се и вижте розовите храсти край пътеката, по която вървите. Пътеката ви отвежда до поточето. Наблюдавайте как водата се стича по камъните без усилие, отстранявайки всякa пречка по пътя си.

Останете за малко на брега, слейте се с потока на водата. Помислете кои са вашите способности, с които е време да се пуснете в потока на живота и с лекота да проправяте пътя си през всички препятствия. Без обвинения към себе си си задайте въпроса – минавате ли лесно през трудностите или често се чувствате като в задънена улица? Използвайте миговете тук, за да си припомните ситуации, в които ви е било трудно да пуснете и да продължите напред. Представете си как ги държите и здраво ги стискате в дланите си. Когато сте готови, потопете ръце в поточето и широко разтворете пръсти, позволявайки на тежките обстоятелства да паднат във водата и тя да ги отнесе надалеч. Представете си го толкова пъти, колкото ви е необходимо. Целта е да усетите пълно освобождаване.

Когато решите да си тръгнете, бавно се изправете и тръгнете обратно по пътя. Насладете се на сладкото ухание на розите. Върнете се към красивата зелена поляна, слънцето вече е залязло и полумесецът е високо в небето. Усмихнете се радостно и усетете как дишате по-леко и по-свободно. Преди да излезете от визуализацията, поемете няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Нежно раздвижете пръстите на ръцете и краката, бавно отворете очи. Почувствайте се леки и изпълнени с радост и вдъхновение.

Утвърждение:
Аз творя.
Животът ми е изпълнен с радост.
Свързан съм със своята чувствителност.
Вдъхновен съм и изпълнен с желание.
Приемам удоволствията в живота си.

Звуков символ и мудра:
Мантруването на биджа мантрите изисква да усетим вибрацията от звука вътре в себе си и да го насочим към мястото в тялото, асоциирано с разположението на чакрата. Тези срички стимулират и събуждат енергията им и целят да ги отворят и балансират. Мудрите или жестовете на ръцете също оказват положително въздействие върху тяхната енергия. Можете да мантрувате, докато седите в подходяща за вас поза, използвайки мудри или като визуализирате различните цветове на чакрите.
Звукът на свадхищана: “Вам”
Мудра: Съберете ръцете си една в друга сякаш държите чаша, като лявата ви длан обгръща дясната. Докоснете върховете на палците заедно и поставете ръцете си в скука – близо до сакралния център.

Кристали за балансиране и стимулиране:
От древни времена хората вярват в лечебната енергия и силата на кристалите. Можете да ги носите със себе си, близо до мястото на чакрата, докато медитирате или релаксирате.
Кристалите и камъните на втора чакра: Цитрин, жълт яспис, тигрово око и карнелиан (корнелиан).

Ароматерапия и етерични масла:
Прибавете няколко капки от масло по избор към базово масло и ги смесете добре. Капки от полученото масло можете да използвате към душ гела или олиото за тяло, както и в лампи за ароматерапия. Друг вариант е да добавите няколко капки върху носна кърпичка, възглавницата, дори в храната и водата. Обонянието ни е сетивото, което първо се проявява, когато се родим – и оттук идва мощната му сила да лекува.
Етерични масла на свадхищана чакра: Нероли, роза, жасмин, хибискус и всички цитрусови масла като лимон и мандарина.

Опитайте тези йога пози, техники и идеи, за да се свържете постепенно със себе си и енергията на собствената си чакра. Така с времето пред вас ще се разкрият личната ви мъдрост и уроците, които трябва да научите от първа чакра.


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram