Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Балансиране на манипура чакра

В поредицата за седемте основни енергийни центъра в нашето тяло представяме трета чакра – манипура. Основната информация и елементите, свързани с отделните чакри, могат да ни помогнат да работим с тях и да ги поддържаме в добро здраве.

Име: Манипура (значение: град на скъпоценности)
Разположение: Слънчев сплит, центъра на коремната област
Цвят: Жълт
Ниво на съществуване (Лока): Свар-лока – означава “рай”, магнитна равнина или аура
Елемент (Таттва): Огън. Това е центърът на нашата сила, воля, успех, мъдрост, емоционална чувствителност, лична власт и его. На физическо ниво манипура чакра отговоря за храносмилането и приемането на хранителните вещества, които ни дават енергията да живеем и оцеляваме.
Мандала: Десет венчелистчета около кръг, в който е разположен триъгълник. Звуковият символ на зародишната сричка (биджа) стои в центъра на мандалата. Десетте венчелистчета представляват честотата на въртене на чакрата, чиято бързина се засилва с изкачването на тяхното разположение нагоре по гръбначния стълб. При всяка чакра кръгът е символ на цялостност и пълнота, който олицетворява принципа, че не съществуват начало и край. Тригъгълникът от своя страна показва посоката на движение на енергия надолу и символизира динамичната активност и издръжливост на човек. От този огнен център сме способни да се движим уверени и силни във всички посоки.

Обяснение:
Манипура чакра е движещата сила на нашето его, което ни тласка към развитие. Свръхактивността на този център е енергията, която често може да доведе човек до неистовото желание да изрази собствената си сила и да доминира над останалите. Едно от най-вредните влияния, които можем да имаме върху хората около нас. Урокът, който трябва да бъде научен тук, е да използваме знанията и уменията си, за да служим на останалите и без да очакваме нищо в замяна. Центърът на слънчевия сплит ни учи да работим заедно с волята и огъня в себе си. Тук прегръщаме тъмнината вътре в нас – моментите на гняв, неприязън или завист, като се стремим да ги превърнем в позитивни преживявания. Само когато приемем своята тъмна страна и противоречията, които носим, можем да преминем по-нагоре – към духовното пространство на сърцето.

Пози в йога за балансиране и работа с чакрата на слънчевия сплит:
Дъска, лодка (навасана), лък (дханурасана) и лъв (симхасана).

Медитация за баланс
Огнена медитация:
Настанете се в удобна медитативна поза и затворете очи. Използвайте първите няколко минути, за да се свържете с дъха си. Когато сте готови, представете си, че се намирате близо до гора и сте обградени от високи дървета, полюшвани нежно от полъха на вятъра. Между тях виждате дървена пътека, която ви приканва да тръгнете по нея. Докато вървите, забелязвате, че тя ви отвежда до малка къщичка в гората. Усещате закрилата на дърветата около себе си. Те сякаш ви поздравяват и шептят нежно “Всичко е наред”. Това ви казват също птиците и всички животинки, които в този момент са заети със собствените си занимания наоколо. Вече почти сте стигнали до малката къщичка, чиято врата стои леко открехната. Влизате без страх.

Вътре откривате камина със запален огън – голям и топъл, който ви посреща в своя уют. Виждате и удобното кресло пред огъня, което ви напомня, че всъщност сте изморени и имате нужда от малко почивка. Настанявате се удобно и се оставяте просто да съзерцавате огъня. Докато го наблюдавате, осъзнайте как в това отпуснато състояние в съзнанието ви блуждаят всякакви мисли и усещате присъствието на своето его. Пред вас се разкриват моментите, в които критикувате себе си и останалите; моментите, в които изпитвате страх да бъдете изцяло себе си; съмнявате се в способностите си; имате прекалено високи очаквания към самите вас. Забележете тези мисли. Вместо обаче да се фиксирате върху тях, просто им благодарете, че са тук, за да разкрият какво ви спира да изживеете истинската си природа. Освободете се от негативните мисли, хвърлете ги в огъня и му позволете да ги превърне в позивната енергия, която сте способни да генерирате. Останете тук, колкото време ви е необходимо. Когато сте готови, бавно се изправете от стола, излезте от къщичката и се върнете обратно по дървената пътека. Докато вървите, усещате всяка ваша стъпка по-лека и по-радостна. Постепенно позволете на визуализацията да изчезне, отворете очи и поемете няколко дълбоки дъха.

Утвърждение:
Аз съм силен.
Аз съм себе си.
Моите действия са уверени и в подкрепа на другите.
Аз постигам целите в живота си.
Аз продължавам напред, изпълнен с кураж.

Звукът на манипура чакра: “Рам”

Мудра: Съберете заедно върховете на пръстите, кръстосайте палците един върху друг и поставете ръцете си пред слънчевия сплит.

Кристали и камъни: Жълт цитрин, ахат и светъл кехлибар.

Етерични масла: Лайка, мента, бял равнец, лимонена трева и риган.


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram