Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Време за себе си с медитация – или как да “избягаме”, без да излизаме

Споделяме статия от BG-Mamma за медитацията като ежедневен ритуал и начин за освобождаване на стреса

Да погледнем от добрата страна на ситуацията – изолацията е време да прекараме истински качествено време със семейството си. Да забавим ритъма, да подредим и изчистим дома си. Да преосмислим приоритетите си, да прочетем книгите, които събират прах на нощното ни шкафче.

Със сигурност през последните дни и седмици всеки от нас е видял поне една статия с горните съвети. Психолозите в момента ни засипват с идеи как да запазим позитивното си мислене в ситуацията на глобална криза, изолация и неизвестност.

Забавянето на ежедневния ни ритъм определено е безценна възможност да използваме част от времето, което иначе прекарваме в тичане по задачи, за самоусъвършенстване и придобиване на нови умения. Има и друго безценно нещо – времето да бъдем поне за малко сами със себе си.

Можем ли да бъдем сами, когато 24 часа в денонощието сме с поне още няколко човека и куче на няколко квадратни метра? Когато един има дистанционен урок по “Човек и природа”, друг упражнява на глас таблицата с 8, трети е на конферентен разговор с колегите, а бабите звънят през два часа да питат как сме?

Ако подобно ежедневие продължи още няколко седмици, а то ще продължи, съвсем скоро сутрешното висене в трафика, което доскоро ненавиждахме, ще ни се струва блажено бягство от реалността.

Как да се справим със стреса на “дядовата ръкавичка”, в която живеем, и да запазим психичното си здраве, преди да сме се изпокарали с околните? Едно от най-важните правила за запазване на “нормалност” в тази ненормална обстановка е да си осигурим граници и всеки ден да успяваме да се изолираме и абстрахираме от всичко около себе си. Колкото и да е трудно, колкото и всеки непрекъснато да иска нещо от нас. А това е постижимо, единствено ако се отделим някъде за няколко минути (нека са поне 15) и се опитаме да медитираме.

Всеки е чувал за ползите от медитацията, но кой има време да медитира в забързаното си ежедневие? Не е ли добра идея точно сега да превърнем тази практика в наш ежедневен ритуал?

Опитайте да медитирате всеки ден с помощта на Нитя и Storytel
Отскоро част от Storytel е специалната серия “Медитация с Нитя”, подготвена от Нина Сотирова, йога преподавател с дългогодишна опитност. Чрез 15-минутни медитативни практики имаме възможност да се справим с различни моменти от ежедневието, в които се нуждаем от почивка за ума и тялото.

Слагайки слушалките и поемайки дълбоко въздух, водени от гласа на Нитя, можем да си подарим онези така ценни минути на пълно спокойствие и безвремие, които, без да преувеличаваме, са почти животоспасяващи в момента.

Можете да споделите какво ви помага да се освободите от напрежението: включете се в дискусията на Storytel и BG-Mamma тук

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram