Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Биляна Савова в “Йога промени живота ми”

Биляна Савова е специален гост и лице на корицата на брой 4 на списание OM Yoga & Lifestyle от май 2018. Споделяме архивно интервю от рубриката “Йога промени живота ми”, в което тя разказва как диагнозата множествена склероза я води към карма йога – силата да даваш. Специалната фотосесия за броя е на Тихомир Рачев, грим – Слав.

Име: Биляна Савова
Професия: Собственик и креативен директор на Plan2B Creative Studio и основател на фондация МС – МОГА САМ. Преди 11 години е диагностицирана с дегенеративното заболяване множествена склероза и това е причината да започне търсенето й на ново разбиране на тялото и психиката, както и на терапии, които да й помогнат и да включат нейните вътрешни лечебни сили. Вече повече от пет години тя споделя опита си с хора, които искат да тръгнат по този път. Идеолог, визионер и създател на програмата План да Бъда.
Години с йога: 18


Йога, медитация, Аюрведа са част от теб и твоето ежедневие. Разкажи ни как се срещна с йога.
За първи път се срещнах с йога, когато трябваше да направя книгата “Йога” – на Шивананда йога център. Не обърнах внимание на съдържанието, но едно копие от това първо издание от 1994 г. остана при мен. А за първи бях на йога практика през 2002 г. след раждането на втората ми дъщеря. Тогава тялото ми тотално се срина и отидох в центъра за гладолечение на д-р Емилова, където за първи път започнах да се занимавам с йога.

Практикуваш въздушна йога и класическа йога, като комбинираш елементи от двата стила. Къде е разликата като усещане за тялото?
Въздушната йога за мен не е просто модерна разновидност на йога, с нея за първи път ме срещна Людмил Дренски. И въпреки че изглежда сложна, всъщност е точно обратното – посредством хамака и дръжките можеш да правиш асани, които в класическия си вариант се изпълняват по-трудно, помага особено на хора, които не се чувстват стабилни в краката. Всеки вид йога, включително въздушна йога, има терапевтичен ефект при едно важно условие – да има осъзнаване на всяко движение.

“Всеки ден е една мантра, всеки изгрев е една мантра. Животът ни е като мантра.”
– Биляна Савова

Защо йога е неотменна част от личния ти режим?
Предпочитам да практикувам йога сама вкъщи, почти винаги в абсолютна тишина. Рано сутрин е тихо, най-много да се долавят песните на птиците навън. Моята сутрешна йога и медитацията след това ми дават концентрация в ежедневието, която много ми помага да разрешавам здравословния проблем, който имам – множествена склероза. Освен че на физическо ниво МС дава симптоматика като например дефицит на движение, често се отразява и на паметта. Йога ме учи да съм осъзната за всяко едно движение и всяка една дума, но не по механичен начин, а навътре.

Kак МС те отведе до древната индийска медицинска система Аюрведа.
Множествената склероза дойде като допълнение на здравословните проблеми, които вече имах. Тогава последвах импулса си да избягам надалеч, след като един лекар ми каза: “Някои хора с МС ходят в Индия, не знам какво правят там, но се чувстват добре.” Като чух Индия, само това ми трябваше. Веднъж вече бях ходила там и много исках да се връщам. От този момент за 11 години имам близо 20 пътувания до Индия.

Бях сериозно респектирана и провокирана, след като още в началото прочетох, че според Аюрведа невежеството е причина за всички болести. Най-важното обаче е, че Аюрведа има индивидуален подход към всеки. Реално йога и Аюрведа се допълват; не че не могат да съществуват една без друга, но заедно са голяма сила.

“Благодаря на всяко събуждане. Благодаря на вътрешната аларма, която всеки път ме събужда, когато съм се поунесла и позаспала.”
– Биляна Савова

С основаването на движение МС – Мога Сам всъщност практикуваш карма йога, като помагаш на много хора с тази диагноза…
С карма йога се срещнах в един ашрам в подножието на индийските Хималаи, където гуруто сложи ръка върху главата ми и каза: “Карма йога”. Впоследствие разбрах, че това е практика, в която отдаваш действията си в полза на другите, абсолютно безвъзмездно. Всичко започна да се случва от само себе си, откакто той, така да се каже – ме ориса. Опитвам се да заразявам и други хора, защото е много хубаво да практикуваш карма йога, осмисля живота.

Практикуваш Випассана, основният принцип в тази медитативна техника е осъзнаването на преходността на всичко около нас. Какво научи за себе си с нея?
Това е основният урок, който научаваш – всичко идва и си отива. Научаваш се също да приемаш нещата такива, каквито са. Випассана ми показа също колко съм имала и продължавам да имам проблем да простя някои неща на себе си и на други хора от моя живот, които загнездваме много дълбоко. С Випассана ги вадим на повърхността и се учим да наблюдаваме всичко това.

Следваш ли твое лично утвърждение (санкалпа)?
Да, наскоро осъзнах, че санкалпата наистина работи (усмихва се). Смених я съвсем наскоро – един ден, когато си я казвах, осъзнах, че наистина е…

“Вярвам, че всичко завършва добре и ако не е добре, значи това не му е краят.”
– Биляна Савова

Още вдъхновяващи срещи и интервюта ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram