Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

5 пречистващи йога практики с вода

Статия от д-р Стефан Илчев за специалния брой на тема “Вода” на списание OM Yoga & Lifestyle

Водата е неделима част от живота. Без нея той е немислим. Човешкото битие е неразривно свързано с водата. Тялото е около 70% вода или за човек с тегло 70 кг това са 42 л. Тази вода е разделена на вътреклетъчна – 28 л, и извънклетъчна – 14 л. Извънклетъчната вода се намира в междуклетъчното пространство и кръвоносните съдове.

Количеството вода, което човек си набавя за едно денонощие, е около 2500 мл: 1000 мл от храната, 1200 мл от течности и 300 мл – произведена при обмяната на веществата. Загубите на вода са също 2500 мл – 1500 мл с урината, 100 мл с изпражненията и 900 мл през кожата и белите дробове.

Телесната вода е необходима за поддържането на постоянна вътрешна среда – хомеостаза. Тя е предпоставка за отделяне на токсините през кожата, бъбреците и червата. За да функционира тялото оптимално, е нужна достатъчно вода. Всички биохимични процеси протичат във водна среда. Тя е от ключово значение и за правилната работа на имунната система. През последните години се доказа ролята на дебелото черво в имунната защита на организма, а за да функционира правилно и да се отделят навреме отпадните продукти, също е нужно достатъчно количество вода.

В живота на йогина водата играе изключително важна роля. Според “Йога сутра” на Патанджали една от задължителните ежедневни практики нияма е поддържането на телесна чистота – шауча. Тази препоръка е доразвита в по-късните хатха йога текстове (Гхеранда Самхита) като отделен, начален и изключително важен елемент на йога практиката, известен с термина шаткарми. Това са шест групи практики за изчистване на различни части на физическото тяло, като за част от тях е необходима вода. Техниките обаче оказват въздействие и върху праничното, енергийното тяло, в което са разположени чакрите и надите – фините енергийни канали, по които тече прана. Тези изчистващи практики са предназначени за премахване както на физически, така и на енергийни блокажи.

Практики, при които се използва вода:

1. Варисара или по-популярният днес вариант – шанкха пракшалана. При оригиналната практика варисара се приема вода до изпълване на стомаха, след което се изпълнява науличалана или въртене на правите коремни мускули, което принуждава водата да напусне тялото бързо през ануса. При шанкха пракшалана се изпиват около 250-350 мл леко подсолена вода, като след всеки прием се правят пет специфични упражнения, които карат водата бързо да се придвижи по стомашно-чревния тракт. Приемът на вода и упражненията продължават, докато започне отделянето на чиста вода. Практиката се прави под ръководството на опитен наставник.

2. Хриддоти – това са три изчистващи практики, при две от които се използва вода. Първата е ваман: изпиват се около 700-1000 мл леко подсолена вода до изпълване на стомаха, след което или спонтанно, или чрез стимулиране на повръщателен рефлекс водата се изхвърля навън. Същата практика може да се изпълнява и веднага след нахранване, когато човек желае да се освободи от приетата храна. Втората практика за изчистване на стомаха и хранопровода с вода се нарича данда доти. При нея след изпълване на стомаха с вода, в хранопровода и стомаха се въвежда гумена сонда, след което водата изтича навън през нея.

3. Джалабасти – йогийска клизма. Йогинът кляка във вода, която достига до пъпа. Поставя се тръбичка в ануса, при което водата навлиза в правото черво, след което се изхвърля оттам.

4. Джаланети. С помощта на специална каничка нетилота, напълнена с подсолена вода, се налива вода в едната ноздра, която изтича през другата и обратно. След края на практиката се прилага капалабхати, дихателна изчистваща практика, докато се подсуши носът.

5. Балабати. Тази практика има две разновидности:
– вюткрама балабати – всмукване на вода през ноздрите и изхвърлянето й през устата;
– шиткрама балабати – със съскащ звук се всмуква вода през устата и се изхвърля през ноздрите.

Водата, този безценен дар, е в основата на нашето здраве.

Практикуването на шаткармите води до освобождаване на тялото от токсини, в резултат на което настъпва излекуване от различни болести. Особено важно е практикуването на тези техники от хора с наднормено тегло.

Когато изчистващите практики предхождат практиката на асани, физическите пози, се предотвратява травматичното увреждане на тялото. Шаткармите подпомагат повишаването на гъвкавостта, което улеснява изпълнението на асаните. Оптимизират функционирането на дихателната система, което е предпоставка за правилно и резултатно практикуване на пранаяма. Успокояват и балансират нервната система, създавайки условия за бързо и продължително навлизане в релаксация и медитативно състояние.

Водата, този безценен дар, е в основата на нашето здраве. А физическото, умственото и емоционалното здраве са предпоставка за духовно пробуждане и израстване.


Текст: Д-р Стефан Илчев. Основател е на йога клуб “Лотос” в Плевен. Завършва курсове за йога учител към Национална спортна академия “Васил Левски” и в Йога института Кайвалядхам, Лонавла, Индия. Изучава йога при Венцеслав Евтимов, Донка Генова, Стефан Стефанов, Анна Павлова, Дамян Василев. От 2006 г. е в ръководството на Българската федерация по йога – последователно член, заместник-председател и председател на УС на БФЙ. Организатор е на редица семинари и курсове за йога инструктори. Завършва медицина през 1992 г. в Медицински университет – Плевен. Специалист по вътрешни болести и нефрология.


Още вдъхновяващи статии ви очакват в дигиталното издание на списание OM Yoga & Lifestyle. ВИЖТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ ТУК

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram