Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Високо, високо, високо… с Весо Овчаров

Защо всеки страх е верен компас, кое е общото между йога и акробатичния парапланеризъм и как изглежда светът отвисоко – разговаряме със световния рекордьор Весо Овчаров.

Покоряваш небето години наред. Как изглежда светът отвисоко?
Хармоничен и привлекателен!

Спомняш ли си усещането, когато за първи път литна в небето?
Това беше преди малко повече от 20 години, спомням си. Бях удивен от възможностите на този плат във формата на крило. Дотогава нищо не ме беше респектирало по такъв магичен начин…

Акробатичният парапланеризъм е начин на живот за теб. Как започна тази история?
Тази възможност се разкри за първи път пред мен като дете в района на Витоша. По-късно успях да намеря инструктор и на 17-годишна възраст реших да си подаря това изживяване под формата на индивидуален полет, близо до Бистрица. Усещането и потенциалът, които летенето разкри в този момент, ме грабнаха много силно – подобно на това да се влюбиш, но влюбване в самия живот. Летенето обогати цялостната ми представа за това в какъв свят живея, за взаимовръзката с природата. Постепенно навлязох и в по-висшата форма на полета – акробатиката! Чрез уменията, които тя дава, се откри още по-голяма свобода, защото имаш възможност да летиш свободно и в безопасност при много по-разнообразни метеорологични условия. Например да летиш с усмивка в дни, в които другите не смеят дори да излетят, забавляваш се и си safe! Всичко това е благодарение на акробатиките!

Държиш рекорда за най-много “безкрайни превъртания” – 613…
Това беше моя мечта в продължение на повече от 10 години. Овладях тази фигура (най-радикалната и екстремна в спорта). През 2007 г. в света имаше десетина души, които можеха да я правят, и аз бях един от тях. Това беше голям успех и постижение за самия мен. Впоследствие се роди желанието да съм най-добрият в изпълнението й. Докато снимахме филм в Хималаите с моя приятел Хорацио Лоренс (братовчед на открития на Infinity Tumbling Раул Родригез), там той подобри тогавашния рекорд, като изпълни 281 оборота. Тогава реших, че един ден рекордът ще е мой (усмихва се). Отне ми много години, по ред причини, основно технически. В крайна сметка го направих през 2018-ма именно в моята родина, благодарение на помощта на моите приятели и спонсори.

За мнозина това е търсене на адреналин и провокация, какво ти носи обаче на теб тази смяна на гледната точка?
Носи ми буквално глътка въздух и пренастройване за това кое е стойностно. Всеки се опитва да стигне до тези моменти на радост впоследствие…, след като едва ли не животът му е отминал. Летенето ми дава желание за живот всеки ден и затова не пропускам възможност за полет.

Кое е най-важното качество, за да можеш да си толкова уверен и свободен като птица в небето?
Да обичаш това, което правиш. И, разбира се, първо трябва да го откриеш. Обикновено е нещо от категоричния списък с нещата, за които човек си мисли, че не е годен или не може, страх и прочие. Уви, точно тези неща са ключът към радостта!

Фокус, концентрация, овладяване на ума – това са основните качества, които можем да развием с йога. И усещане за щастие. Има ли допирни точки между акробатичния парапланеризъм и йога?
Определено имат сходство, самият аз практикувам йога. И за двете трябва да можеш или по-скоро да се научиш да слушаш себе си, собствения си глас – душа. И двете могат да те отделят от страха и да вдъхнат сила и увереност да живееш по-пълноценно и щастливо. В летенето за дълъг полет от 10 часа например се налага да вземеш отговорни решения за живота си, повече отколкото би ти се наложило средно за няколко години. Това дава силно ментално отражение на духа и тялото.

Най-странното нещо, за което си мислил, докато си във въздуха?
Най странното беше, когато осъзнах, че мисли пробиват в това състояние като цяло. Това е признак, че ти е прекалено комфортно, всички се стремим към комфорт, но тогава именно страда психиката, защото може да ни обземе всяка мисъл.

Като дете си имал страх от летене, а днес си световен рекордьор в акробатичния парапланеризъм. Какво би искал да кажеш на всички, които се страхуват да надникнат отвъд собствените си ограничения?
Ако има нещо, от което ви е страх много, сте късметлия, защото вече имате компас накъде да вървите! Имено в посока към страха!

Какво предстои за теб тази година?
Тази година се очертава по-интензивна със световни шампионати в двете дисциплини, акробатика и на дълги разстояния. Предстоят интересни проекти в България и Венецуела. Също така курсове, които започнах да провеждам, воден от желанието си да виждам повече нови лица в спорта, които да имат усмивка и да са в безопасност. Всеки може да се запише на flytheearth.com. Oчакваме ви!


Повече за акробатичния парапланеризъм и още много алтернативни преживявания и активности можете да намерите в списание 360° – най-голямата българска медия за приключенски начин на живот.

Снимки: Иван Димитров, Марин Кафеджийски и Стефан Илиев

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram