Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Да бъдеш веган майка

Разговаряме с Ами Маркова за веган философията като начин на живот в уютната обстановка на ресторант Edgy Veggy в София. Едно интервю от специалния брой на списание OM Yoga & Lifestyle “Сътвори живот”

Кога усети, че веган философията е твоят начин на живот?
Това беше преди четири години, а синът ми вече беше на година и половина. Дотогава водех много нездравословен начин на живот и в един момент усетих, че е време за промяна. Попаднах на видеа, които показваха какво се случва с животните, всъщност още от дете изпитвах съпротива към месото като храна. Всичко това ме накара да се замисля и вече гледах на храната по друг начин. Реших да включа в менюто си много плодове и зеленчуци, започнах да постя за Коледа и така преходът стана постепенно. Открих много вкусни веган предложения и установих, че можеш да се насладиш дори на веган капучино и сладолед (усмихва се).
Не след дълго усетих прилив на енергия в тялото си и се чувствах изключително добре. В този момент осъзнах, че няма връщане назад!

Как се промени начинът ти на живот след това решение?
Вече се чувствах много по-спокойна, въпреки че точно в период ми се случиха трансформиращи обрати в личен план. Ставаш по-сентизитен и по-осъзнат не само за тялото си, но и за всичко, с което се занимаваш.

Ами Маркова и нейната дъщеря се наслаждават на храната в Edgy Veggy

По време на втората си бременност вече си веган. Как се чувстваше и какво можеш да споделиш за нашите читатели?
По време на втората ми бременност с моята дъщеря се чувствах много добре, а и всички важни показатели бяха в норма. След раждането възстановяването мина лесно и разликата беше осезаема. И ако при първото раждане имах лека следродилна депресия, след второто определено нямах, въпреки че преминавах през тежки лични ситуации. Кърменето също мина успешно. Редовно правех изследвания на малката и всичко беше наред. Виждаш и сега как тя се усмихва :).
За бременните дами, които следват веган хранителен режим, е важно да поддържат баланс, затова препоръчвам менюто да включва също растително мляко, витамини от B комплекс, хранителна мая. Иначе много обичам и ядки, бобови храни и салати.
Едно от любимите ми занимания, докато бях бременна, беше да ходя на йога практики. Чувствах се прекрасно тогава и съм мотивирана йога отново да стане част от деня ми, въпреки че като майка е предизвикателство да намирам време.

Майка си на две деца – как личният пример се предава на нашите наследници?
Често казвам, че ние като родители налагаме на децата си своя избор, особено когато са бебета. Не им давам продуктите, които лично аз смятам за нездравословни, но им давам възможност за избор. В това отношение търся баланса, без да ги ограничавам.

Налага ли ти се да влизаш в дискусии за и против?
Много често казват, че веганите налагат своя избор на останалите, но аз забелязвам точно обратното. Когато споделям масата си с други, нерядко ме подлагат на кръстосан разпит (усмихва се). Отговарям, че се чувствам здрава и заредена, като вече няколко години живея по този начин и се радвам на добро здраве.
В България сякаш малко по-бавно се отваряме за нови неща, но и тук вече има развитие в културата на хранене. Нямаме нужда от крайни позиции, вярвам, че храненето е личен избор на всеки.

Какво те вдъхновява да следваш този начин на живот?
Именно това е моята най-голяма мотивация да бъда веган – искам да се чувствам добре, да съм напълно здрава и да живея щастливо. Това ме вдъхновява! Пример в това отношение са много спортисти и хора с изключително интензивен режим, които са вегани.

Често можем да те срещнем в уютния ресторант на нашите приятели от Edgy Veggy. Защо избираш това място?
Като веган съм много щастлива, че открих Edgy Veggy. Тук винаги можеш да усетиш хубавия заряд, топлото отношение, уютната атмосфера, което неизменно се пренася и в самата храна. Радвам се, че намирам много веган варианти, които са ми липсвали през годините – например лазаня, салата Цезар, бурито и прекрасни бургер предложения. Всъщност това са любимите ми ястия тук (усмихва се).

Edgy Veggy се намира на ул. “Уилям Гладстон” 18 в София
За повече информация посетете уебсайта www.edgyveggy-sofia.com, както и facebook@edgyveggy.sofia и instagram@edgyveggy.sofia

Снимка: schantalao за Freepik.com

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2024 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram