Очаквайте скоро онлайн платформата omyoga.bg!

Здраво сърце с Аюрведа

Според науката за живота Аюрведа сърдечните заболявания могат да се контролират чрез правилна диета и промяна на дневния режим, ако бъдат открити рано. Според Аюрведа сърцето е храмът на душата. Има много фактори, които повишават риска от сърдечни заболявания, но едни от най-значимите са неправилната диета и начинът на живот. Д-р Сидхананд Кулкарни, Аюрведа лекар и консултант, предлага няколко лесни съвета за грижа за сърцето.

Правилно хранене
Не забравяйте, че храненето е свещен акт. Ето защо е най-добре да се храните в спокойна среда, без силни емоции, телевизия или прехвърляне на вниманието от задача върху задача. Консумирайте храните, подходящи за вашия тип доша.

Започнете деня си с накиснати във вода бадеми. Избирайте пресни и леки храни, наблягайте на сезонни плодове и зеленчуци. Добавете чесън и джинджифил, които разпалват Агни (храносмилателния огън), изчистват кафа и унищожават токсините.

Кардамонът например намалява високото кръвно налягане. Канелата e антиоксидант, който понижава нивата на холестерола и триглицеридите. Билката Арджуна има изразени антиоксидантни, антиатерогенни и антиисхемични свойства, което я прави много добро кардиозащитно средство.

Ако консумирате месо, уверете се, че е с ниско съдържание на мазнини, или пиле и пуйка от био произход. Рибата е с високо съдържание на омега 3 и намалява риска от сърдечни заболявания. Като цяло приемът на месо трябва да бъде строго регулиран и в умерени количества.

Ядките съдържат здравословни мазнини като омега 3 и в умерени количества също са полезни за сърцето. Ограничаването на приема на мазнини може да звучи като добра идея, но може и да причини хранителни дефицити. Намалете наситените мазнини и вместо тях използвайте пречистено масло Гхи, който е добър антиоксидант. Ограничете приема на сол и кафе.

Управлявайте стреса
Прекомерният стрес може да порази всеки аспект от нашето здраве. Сърцето не е само помпа – то е седалището на всички емоции, независимо дали става дума за радост или тъга. Стресът засяга оджас, най-ценния продукт, произхождащ от храносмилането. Аюрведа препоръчва при всяка промяна на сезона да се прави Панчакарма пречистване, за да се помогне на организма да отдели Ама – токсична материя, която се натрупва в тялото и кръвта.

Физическото натоварване трябва да е редовно. Така както се храните всеки ден, трябва да имате и физически активности ежедневно. Ходенето е отлично упражнение и терапия за всички. 20-минутна разходка на ден може да направи чудеса.

Просто дишайте. Пранаяма дихателните техники и медитацията задвижват жизнената енергия и успокояват системите в тялото. Йога влияе положително на сърцето, стимулира циркулацията и има цялостен благоприятен ефект, като подходящи асани са лотос, кобра, дърво, кравешко лице и др.

Сънят
Според Аюрведа сънят е толкова важен, колкото и начинът на хранене, той е храната за ума. Нарушенията в съня могат да увеличат риска от сърдечни заболявания. Терапията Абянга стимулира кръвообращението и тонизира мускулите. За оптимално здраве е важно всички системи в организма да действат в синхрон, което зависи от Агни, хранителния режим и начина на живот, физическото и психическото благополучие.

Подарявайте си време и грижа за себе си, следвайте желанията си стъпка по стъпка и не пропускайте да празнувате постиженията по пътя си. Ние в Samsara Ayurveda & Wellness продължаваме да ви подкрепяме по пътя към здраво тяло – здраво сърце.

Д-р Сидхананд Кулкарни, Аюрведа лекар и консултант

Абонамент

Абонирай се за неограничен достъп до онлайн йога класовете и електронното издание на списанието.
АБОНИРАЙ СЕ
omyoga.bg © 2023 Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram